Úvod

Bydlení v řeckém stylu

Čas dovolených je tu, a ačkoliv toužíme především po odpočinku, je to také ideální příležitost pro čerpání inspirace! Určitě to znáte, přijedete z dovolené a přemýšlíte, jak si trochu té dovolenkové atmosféry přenést i k vám domů.


Co byste řekli na neformální a sofistikovaně jednoduchý středomořský styl bydlení? Je synonymem pohody a relaxu. Vyznačuje se dokonalým smyslem pro kombinaci barev, širokým využitím přírodních materiálů i místních surovin. Podlahy ze dřeva či terakoty, odhalené stropní trámy, nedokonalosti cihel a zářivě bílé stěny, rozehrávají hru plnou barev, která vás okamžitě vtáhne.

loznice v reckem stylu

Hlavní inspirací středomořského dekoru jsou zejména přírodní krásy a teplé, přívětivé počasí. Živé tóny modré a zelené jsou odrazem Středozemního moře a nebe. Zemité tóny jsou barvou hlíny, písku, pomerančů, pevné místo tu má i levandulová, žlutá jako slunce a zelená jako čerstvé olivy. Interiéry jsou eklektickou směsicí nábytku a doplňků, které se k sobě vzdáleně téměř nehodí. Stejně tak se prolíná interiér s venkovním prostorem, který je plnohodnotnou součástí obytné plochy. V současné době je velice oblíbený řecký styl, který je jednoduchý, světlý a míchá moderní prvky s tradičními.

U čeho začít aneb prostor pro myšlenky a nápady
Řecký způsob bydlení je jasným odrazem životního stylu. Řekové si na dekorování domova a nákup drahého vybavení paradoxně příliš nepotrpí. Proto jsou jejich domácnosti jednoduché a působí velice uklizeným dojmem. Platí zde, že v jednoduchosti je krása. Podle nich, má díky takovému prostřední vaše mysl i duše prostor pro nové myšlenky i nápady. Na to také navazuje spojení vnitřního prostoru s dvorkem či zahrádkou, terasou nebo letní kuchyní a venkovním posezením. Prostor je klíčový.

recke bydleni

Světlo nade vše
Pokud si chcete doma vytvořit opravdu uvěřitelný interiér s řeckým nádechem, rozhodně se neobejdete bez velkých oken, která do místnosti propouští světlo a sluneční paprsky. V duchu propojení domova s okolím je neméně důležitý také výhled do okolí. Pokud uvažujete o větší rekonstrukci, můžete spojit i dvě menší okna do jednoho a užívat si skvělého výhledu, stejně jako Řekové.

Přírodní materiály a barvy

Přírodní materiály nebo jejich věrné imitace by u vás také neměly chybět. Podlaha by měla být z přírodně laděných dlaždic, kamene nebo teplejší, dřevěná. Pokud máte trámy, nebojte se je přiznat. Jejich odstín by měl být opět přírodní, ideálně barevně sladěný s rámy oken a dveřmi. Vyhněte se tapetám a dopřejte svým stěnám sněhově bílý nátěr. Ten doplňte odstíny zářivě modré, žluté a barvou terakoty.

recke bydleni v prirodnich barvach

Nábytek a bytové doplňky
Váš nábytek v řeckém stylu by měl být výlučně ze dřeva, ideálně z masivu. Skříně nemusí být nijak vysoké, aby se daly využít pro umístění dekorace na jejich vrch. Hojně se využívají také niky. V řeckém stylu jsou oblíbené proutěné i ratanové židle, křesílka i pohovky. K těm přirozeně patří hromada měkkých polštářů a přehozů. Nábytek by měl být umístěný tak, aby byl dobře přístupný a mohli jste se okolo něj snadno pohybovat. Tedy spíše v prostoru než u stěny.

Poslední úpravy a dekorace
Lehoučké závěsy vlající ve větru ve světlých barvách jsou to pravé. Zapomeňte na těžké závěsy a složitější dekor i na umělé materiály. Vyzkoušejte len, bavlnu nebo krajku. Řecký dekor evokuje především romantickou, sympatickou atmosféru. Keramické vázy, malované talíře a hrnky, krásně doladí celkový dojem. Své místo tady nenajdou ani hutné koberce. Raději použijte barevné či bílé běhouny různých velikostí. A konečně jako třešničku na dortu, nezapoměňte na mísu plnou čerstvého ovoce na stole!

typicke zarizeni reckeho domova

Zaujal vás krásně vzdušný a dovolenkový řecký styl? Zažijte jej na vlastní kůži a poznejte pravé Řecko s cestovní kanceláří Viamare. Specialista v oboru od roku 1992 vám ukáže jeho pravé krásy i unikátní a nezaměnitelnou atmosféru. A kdo ví, třeba si rovnou přivezete doplňky do vašeho nového řecky laděného interiéru.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze