Úvod

Dům se bez peněz neobejde

Každý majitel domu nebo bytu určitě potvrdí, že nemovitost je lapač na peníze. Vždycky se najde něco, co je třeba opravit, nebo vylepšit, ať už se jedná o interiér nebo exteriér. A zanedbávat běžnou údržbu se může velmi těžce nevyplatit.


Dřevěné konstrukce je třeba pravidelně natírat, stejně jako okapy nebo ploty, stěny je nutné nejen vymalovat, ale často v nich také opravit trhliny. Střecha tu a tam potřebuje novou tašku či zásah klempíře. Opravy potřebují i podlahy, dveře a dokonce i nábytek. Určitě se najde i dost dalších věcí, které je třeba zaplatit, pokud nechcete, aby vám nemovitost spadla na hlavu.

Kde si půjčit na údržbu nemovitosti?

Na nákup domu či bytu si snadno domluvíte hypotéky, banky se budou v nabídkách předbíhat, zvlášť jste-li bezproblémový klient. Ale kde vzít na provozní výdaje, což údržba domu je? Financovat nutné úpravy můžete několika způsoby:
- vlastní úspory
- půjčka od rodiny či přátel
- úvěr na bydlení třeba ze stavebního spoření
- účelová půjčka
- bezúčelová půjčka

Ideálním řešení je dostatek vlastních peněz, případně možnost získat půjčku od někoho blízkého, ale ne každý takovou šanci má. Pak přichází do úvahy už jen různé varianty půjček.

Asi nejvýhodnější z nich je úvěr ze stavebního spoření, ale ten neřeší akutní problém, třeba poničenou střechu po vichřici. Pro přidělení úvěru ze stavebního spoření je třeba si spořit alespoň dva roky a mít našetřeno minimálně 35 % cílové částky.

Výhody:
- nízký úrok u úvěru
- možnost čerpat najednou i postupně
- možnost odpočtu zaplacených úroků od základu daně z příjmu
- delší doba splatnosti
- státní podpora spoření

Nevýhody:
- nelze si ho vzít okamžitě, pokud už nemáte naspořeno alespoň 35 % cílové částky
- důkladné prověřování žadatele (registry, příjmy, vlastnické právo k nemovitosti apod.)

Účelová půjčka znamená, že ji nemůžete využít na cokoli, ale jen na úhradu předem stanovených nákladů, například na nákup stavebního materiálu, služby řemeslníků apod. Nejčastěji se jedná o tzv. půjčky na bydlení nebo půjčky na rekonstrukci. Poskytují je banky i nebankovní finanční instituce.

Výhody:
- možnost čerpat úvěr okamžitě a bez nutnosti mít část naspořenou
- možnost odpočtu zaplacených úroků od základu daně z příjmu (jen některé typy úvěrů)
- delší doba splatnosti

Nevýhody:
- oproti první verzi vyšší úrok u úvěru
- dokládání účelu půjčky
- u většiny poskytovatelů důkladné prověřování žadatele (registry, příjmy)

Bezúčelová půjčka, neboli půjčka na cokoli je další variantou, ale úrok bude velmi pravděpodobně ještě o něco vyšší a splácet budete muset rychleji. Podobných úvěrových produktů najdete desítky, možná i stovky. Vyplatí se tak zadat si potřebné parametry do některého vyhledávače a rozmyslet si, co je pro vás nejlepší variantou.

Výhody:
- možnost čerpat úvěr okamžitě a bez nutnosti mít část naspořenou
- zástava nebo ručení (jen u některých půjček)

Nevýhody:
- oproti první a druhé verzi vyšší úrok u úvěru
- kratší doba splatnosti
- u některých typů půjček se zástavou riziko ztráty nemovitost při nesplácení

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli verzi, pečlivě zvažujte, do čeho vypůjčené peníze investujete. A hlavně, splácejte včas a v plné výši.

Připraveno ve spolupráci s portálem bezvamoney.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze