Úvod

Bydlet na chalupě celý rok? Proč ne!

Bydlet na venkově má své výhody. Třeba pobyt na čerstvém vzduchu. To působí blahodárně na zdraví, ne tělesnou i duševní kondici. A nejen to!


Vypadnout z města je trend
Celoročním bydlení na chalupách a v chatových oblastech se zabývá stále více lidí. Až tak, že se to lze nazvat fenoménem moderní doby. Proč se lidé stěhují na venkov? Někdo kvůli špatné finanční situaci, někomu hrozí exekuce. Ale mnozí mají i jiný důvod. Objevili komfort bydlení na venkově. Jsou to třeba mladodůchodci, kteří si před lety pořídili chatu a teď tráví svou penzi právě tam. Městský byt přenechají dětem. Nebo jde naopak o mladé alternativně zaměřené rodiny. 

Náklady na živobytí jsou zde nižší než ve městě. Třeba potraviny lze od sousedů koupit mnohem levněji z jejich chovu než v obchodní síti. Na venkově lze výhodně získat metrové dřevo na topení, čímž se dá také výrazně ušetřit. Dnes nabízejí dealeři rozvodných společností chytré tarify, které zvýhodňují akumulační kamna a přímotopy. Dá se ušetřit i jinak. Střešní kolektory a fotovoltaické články představují další možnost úspor, málokdy dostupnou v bytovém domě ve městě.

 

Bydlení na chatě není bez problémů, ale ty se dají překonat
Tak třeba chata musí být zkolaudována pro trvalé bydlení, což může vyvolat zákopovou papírovou válku o změnu územního plánu obce, vynětí pozemku z půdního fondu, s řešením likvidace komunálního odpadu a napojení na kanalizaci. Také musí být zřízena elektrická přípojka, což může přinést problém v odlehlejší lokalitě. Zkrátka, nevystačíte s benzinovou centrálou a koupelnou u potoka. Chata či chalupa určená k trvalému  pobytu musí mít popisné číslo v obci. To vše se však dá při troše snahy vyřešit.

Chatu i chalupu však musíme na celoroční bydlení připravit. Když jsme vyhráli papírovou válku s úřady, můžeme přikročit k další etapě, tou jsou stavební úpravy.

Rozmysleme si, do jakých úprav nejlépe investovat
Nejvhodněji posoudíme efektivitu investice dobou návratnosti. Bezesporu nejúčinnějším opatřením je chatu tepelně izolovat. Jak? V prvé řadě ošetřeme místa, kudy uniká nejvíce energie.

Peníze vyletí nezatepleným stropem jako komínem
Nejprve se zaměříme na stropy obytných místností. Potřebují zateplit jako sůl. Nejčastěji se to provádí foukáním do meziprostor ve stropu neboli do dutin podlahy půdy. Tudy bez užitku uniká třetina tepla ven. Pamatujeme si ze školy, že teplý vzduch je lehčí než studený a stoupá ke stropu bytu. Snadno najde skuliny a proudí jimi vzhůru na půdu. Nafoukáním čedičové izolace utěsní i ty nejmenší skuliny. Aplikace minerální vaty je jednoduchá. Hadicí se ze speciálního stroje umístěného na korbě nákladního auta nafouká vata do prostoru, který je tvořen trámy a podbitím. To za běžného provozu domácnosti! Není nutno příliš vyklízet půdu. Pracovníci jsou s foukáním hotovi během několika hodin. A co když strop nemá dutý meziprostor? Systém montovaného stropu pro novou podlahu půdy 
s názvem Stropní systém MAGMARELAX® vám zajistí možnost tepelné izolace stropu i v tomto případě. I pak můžete půdní prostor nadále využívat.



Izolace fasády má delší návratnost
Desková izolace je vhodná zejména k zateplení rovných svislých ploch fasády, když máme velmi propustné obvodové zdi. Polystyren je nejlevnější možností pro izolaci fasády. Má nízkou váhu, dobrou opracovatelnost i nízkou nasákavost. Nevýhodou je malá požární odolnost. Fasádní desky z minerální vlny mají vyšší pohltivostí zvuku a odolností proti ohni. Izolace fasády je často otázkou investice stovek tisíc. Proto návratnost této investice bývá více než 20 let! I proto je vhodnější začít zateplením půdy, kde zateplení foukanou minerální izolací
MAGMARELAX® má návratnost obvykle méně než 5 let!

Příčky a vnitřní zdi
Vnitřní prostory se izolují rohožemi, deskami a rolemi měkké minerální vlny. K izolaci příček v podkroví se používají desky z čedičové vlny nebo rohože ze skelných vláken. Čedičová vlna je v tomto případě tuhá, dodává se v deskách. Má velmi dobré protihlukové vlastnosti, dobře se s ní manipuluje. Je o něco dražší. Hodí se velmi dobře tam, kde potřebujeme protipožární odolnost.  

Vraťme se k izolaci podlahy na půdě. Vzbuzuje fantazii.
Jak už jsme zmínili, nejvýhodnější metodou izolace podlahy na půdách chalup a domků je zateplení podlahy půdy foukanou minerální izolací MAGMARELAX®. Tam kde potřebujeme na půdě novou podlahu využijeme řešení
stropním systémem MAGMARELAX®. Je velmi lehký, přesný, variabilní a vysoce únosný. Vytváří na půdě rovnou podlahu, tvořenou nášlapnou vrstvou z OSB desek. Systém má skvělé tepelně izolační vlastnosti a je rychle dostupný. Konstrukce je hotova za jeden den. Výhodné cenové podmínky společnosti IP IZOLACE POLNÁ s.r.o. navíc zajistí, že se vyplatí nechat si podlahu udělat na klíč. Na tak nízkou cenu se při realizaci svépomocí nedostanete. Navíc získáváte záruku! 

Zateplení podlahy na půdě přináší další podstatnou výhodu. Nejenže v zimě zabraňuje úniku tepla do podkroví, ale v létě brání přístupu tepla z vyhřáté půdy do bytu. Díky vytvoření podlahy půdy může podkroví sloužit k rozšíření bydlení v létě. Později lze zateplit i střechu a zřídit na půdě celoročně obyvatelný prostor. Třeba pracovnu, prosvětlený ateliér nebo pokoj pro hosty. Každý má jistě spoustu nápadů.

Předchozí řádky jistě vzbudily váš zájem. V tom případě kontaktujte technického poradce firmy IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o. Přijede, vše proměří, navrhne optimální postup a zajistí realizaci. Firma vám poskytne komplexní služby při zateplení vaší chalupy, chaty nebo rodinného domu.

Jsme připraveni poradit, jak ušetřit tisíce ročně. Kontaktujte nás!
Foukaná izolace MAGMARELAX® přináší celou řadu dalších výhod. Přečtěte si více a inspirujte se na www stránkách www.ippolna.cz.

O nové podlaze na půdě, si přečtěte na stránkách s názvem Stropní systém MAGMARELAX®.

www.ippolna.cz

Více informací: izolace na splátky
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze