Úvod

Co můžeme čekat od dřevěných oken

Dřevo je přírodní materiál, který vnáší do našeho domova příjemnou atmosféru.


Proč jezdí lidé z paneláků do svých dřevěných chat u lesa, protože jim je tam dobře. Pocity jsou subjektivní, ale uklidňující energie dřeva působí na většinu lidí. Proto nám každý kus dřeva, který máme doma, zpříjemňuje pobyt v místnosti. Stačí, abychom měli dřevěná okna a hned je místnost útulnější a pocitově teplejší.

Okna ze dřeva jsou tvarově stabilní a pevná
Dřevo je velmi odolné proti střídání teplot a není tepelně vodivé. Ať je venku –20 °C nebo +30 °C, jeho povrchová teplota se nemění tolik jako u jiných materiálů, je neustále příjemně teplé. Nejčastěji se pro výrobu oken používá smrk, meranti (malajský dub). Také se vyrábí z borovice a modřínu. Nejpevnější, nejtvrdší a nejodolnější je dub, který je ale zároveň nejdražší. Okna a dveře z dubu najdeme na historických stavbách, kde přetrvávají staletí.

drevena okna v kulatem pokoji

Mají výborné tepelné a akustické izolační schopnosti
Důležitým parametrem při výběru oken jsou izolační vlastnosti. Jak proti hluku, kterého je v našem okolí čím dál více, tak hlavně z hlediska tepelné propustnosti. Starými okny může unikat až 40% tepla, proto se investice do nových oken vyplatí. Standardem jsou dnes dřevěná okna s trojsklem s hodnotou tepelného prostupu Uw okolo 0,7 a splňuje tak požadavky i pro pasivní domy. Ještě před několika lety byla dostačující hodnota kolem 1,5, což jen dokazuje, jaký důraz je kladen na úspory energie.

Výhody dřeva jsou prověřeny staletími
Dřevo spolu s kamenem jsou nejstarší stavební materiály. O neobyčejné trvanlivosti dřeva svědčí fakt, že některé hodně staré stavby můžeme obdivovat ještě dnes. A i když bylo vynalezeno mnoho jiných materiálů, které je mohly nahradit a na čas nebo na některých místech je nahradily, své místo si dřevo jako surovina udrželo dodnes. To jen dokazuje, že vlastnosti a schopnosti dřeva jsou natolik dobré, že se zatím nenašel materiál, který by ho ve všech ohledech dokázal zastoupit.

nestarnouci krasa drevenych oken
Regulují vlhkost v místnosti a udržují tak zdravé klima
Výhodou dřevěných oken oproti plastovým, je schopnost částečně ovlivňovat vlhkost vzduchu. Optimální vlhkost se má pohybovat kolem 50%, a pokud nedochází k větším výkyvům. Při vyšší vlhkosti - kuchyň, koupelna, ložnice po ránu, je to více, a tady už je důležité použít odsávání vzduchu nebo větrat.
Správné větrání je rychlé a intenzivní, ideálně otevřít okno dokořán na 10 – 15 minut, v zimě na kratší dobu. Během té doby dojde k výměně vlhkého vzduchu za suchý zvenku, větrání ventilací tak účinné není a navíc v zimě se vůbec nedoporučuje.

Výroba oken je ekologická a šetrná k životnímu prostředí
Dřevo na výrobu stavebních konstrukcí má tzv. zápornou bilanci emisí. Znamená to, že při výrobě stavebních konstrukcí, jejich přepravě, samotné stavbě, provozu a nakonec i při likvidaci vyprodukuje méně skleníkového plynu CO2, než kolik škodlivin stromy potřebné na stavbu během růstu pohltí. Navíc se jedná o obnovitelný materiál, kterého je dostatek, i kdyby se jeho spotřeba ve stavebnictví výrazně zvýšila.

renovovane dvete s alu oplastenim

ALE… co rozhodně od dřevěných oken nečekat
Nesmíme zapomenout také na krásu dřeva. Při výrobě jednoho kusu dveří nebo okna samozřejmě není použito dřevo z jednoho stromu a tak mohou být odstín a struktura na různých částech mírně odlišné, ale i tato „nedokonalost “ převažuje nad celkovým příjemným dojmem. Krása přírody je právě v její nedokonalosti a odlišnostech, a protože i my lidé nejsme dokonalí, je nám tato vlastnost blízká.

Povrchová úprava je dnes velmi kvalitní a prodlužuje výrazně životnost oken. I přesto je třeba dřevěná okna udržovat a zhruba po 10 – 12 letech přelakovat. Záleží na orientaci oken, klimatických podmínkách a počasí. K posílení odolnosti barvy se doporučují používat udržovací přípravky, které se 1 – 2 x ročně aplikují na venkovní plochy rámů a křídel.. Ti, kteří se natíráním nechtějí vůbec zabývat, si mohou zvolit dřevohliníková okna, kdy zevnitř je dřevo, ale zvenku je kryté odolným hliníkovým opláštěním.

oplechovani drevohlinikoveho okna

To, že jsou dřevěná okna chráněna barvou má na druhou stranu výhodu v tom, že jsou v případě poškození snadno opravitelná. V důsledku stavebních úprav, při krupobití nebo od našich zvířecích miláčků mohou být okna poškrábána či jinak poškozena. Pokud si na opravy sami netroufáte, obraťte se na svého dodavatele oken nebo na firmu, která se specializuje na opravy oken a dveří.

Nedostatky, které nejsou nedostatkem
Výroba dřevěných oken se samozřejmě jako v jiných oborech řídí normou. Jedná se například o velmi drobné škrábance na skle, lodičkové opravy dřeva, rozdílný odstín lazury stejné dřeviny, rozdílná šíře odstín letokruhů na dřevě, výtok pryskyřice u modřínu a borovice. Také rosení skla, pokud není uvnitř výplně, rámů, prahů, kování či doplňků není vadou, ale jen výsledkem nesprávné kombinace vlhkosti a tlaku.

Pokud tedy uvažujete o koupi dřevěných oken, měli byste toto čekat a dobrý prodejce nebo výrobce by na to měl upozornit. Většina výrobců tyto věci uvádí ve svých obchodních podmínkách.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze