Úvod

Co všechno obnáší domácí sauna? Zeptali jsme se odborníka.

Saunování je velice příjemný způsob relaxace, který významně prospívá našemu zdraví. Domácí sauna má navíc tu výhodu, že zde můžeme odpočívat pěkně v soukromí a nemusíme nikam jezdit. Co všechno ale vybudování a provoz domácí sauny obnáší? Jaké jsou možnosti? Zeptali jsme se odborníka, pana Zdeňka Semelky, ze společnosti Saunasystem.


Když si chceme pořídit domácí saunu, máme možnost volby, buď klasickou finskou, anebo infrasaunu. Které řešení je náročnější, jak z hlediska realizace, tak finančně?
Z hlediska realizace je náročnější příprava pro instalaci klasické sauny- je zde potřeba připravit odpovídající přívod el. energie dobře udržovatelnou podlahu, případně další úpravy. Infrakabinu většinou můžeme napojit na stávající zásuvkový rozvod a umístit ji můžeme prakticky kamkoliv. Co se týká finanční náročnosti na pořízení sauny nebo infrakabiny, zde už to tak jednoznačné není. Sauny se pohybují v cenách od 45.000,- Kč (pro 1 osobu) až po statisíce, dle provedení, výbavy a velikosti. Infrakabiny můžeme pořídit již od cca 15.000,- Kč. Zde je však nutné podotknout, že většina potenciálních zákazníků si myslí, že infrakabiny(nesprávně nazývané infrasauny) v této hodnotě jim poskytnou stejnou terapii jako infrakabiny za 70 a více tisíc. To je však velký omyl. U infrakabin je podstatná použitá technologie (infrazářiče) a rozsah vyzařovaného spektra, které u těch masově nabízených typů v podstatě nemá rehabilitační účinky – což je hlavní poslání infrakabin. Abych to tedy shrnul, kvalitní infrakabina pro 1 osobu je dražší než podobně velká finská sauna.

Domácí sauna má podobu dřevěné kabiny. Co dále by nemělo v našem soukromém saunovacím zázemí chybět?
Domácí sauna dnes už nemusí mít podobu dřevěné kabiny. Zákazník může mít saunu kompletně vestavěnou do připravené místnosti a pak jsou pohledové pouze celoskleněné dveře sauny. Také jsou dnešním trendem prosklené stěny sauny atd. K sauně je samozřejmě potřeba kvalitní ochlazování (alespoň sprcha) a místnost k odpočinku.

sauna kombinovana

Na kolik nás vlastně pořízení a provoz domácí sauny vyjde? Jak můžeme ušetřit na provozních nákladech?
Pořízení sauny je věc individuální kalkulace a náročnosti klienta. Samotný provoz není nijak zásadně náročný- jedno rodinné saunování vychází na cca 50 - 60 Kč.

Jakou údržbu vyžaduje domácí sauna? Co všechno a jak často musíme provádět, aby nám dobře sloužila?
Sauna vyžaduje pouze jednoduchou údržbu. Po saunování vytřít podlahu vlhkým hadrem a nechat pootevřené dveře pro zajištění větrání. Lavice v sauně můžeme otřít vlhkým hadrem a to je v podstatě vše.

kombinovana sauna

Jak dlouhá je životnost saunových kabin? Po jak dlouhé době je třeba provést rekonstrukci?
Privátní sauny při běžném a šetrném užívání mají životnost desítky let, drobné opravy nebo výměnu potřebuje topidlo případně elektronika, která saunu ovládá.

Spousta majitelů domů domácí saunu takřka nevyužívá, protože je časem omrzí, což je velká škoda. Čím lze saunování zpestřit, aby nás opět bavilo? Jaké jsou možnosti?
Přínos sauny je právě v té pravidelnosti – alespoň 1x týdně. Pro zpestření saunování je možno saunu vybavit barevným LED osvětlením v různých podobách, také je možné do sauny osadit reproduktory pro poslech relaxační hudby. Po technologické stránce doporučujeme do sauny osadit topidlo s výparníkem pro BIO saunu a je zde také možnost zkombinovat saunu s infrazářiči. V takovém zařízení si to své najde každý člen rodiny.

Grand sauna

Jak se taková přestavba klasické sauny na kombinovanou provádí? Je to finančně náročné?
Do stávající i třeba několik let staré sauny je možno dodatečně osadit infrazářiče a také nové topidlo s výparníkem. Vše se pak ovládá pomocí jediného zařízení – dotykové regulace INFRATOUCH. Vznikne tím INFRA/BIO/SAUNA. Společnost Saunasystem standardně vybavuje infra sauny zářiči Philips VITAE, které jsou svými vlastnostmi nejlepší na trhu a jejich konstrukce umožňuje bezproblémové osazení do jakékoliv sauny. Náklady na tuto přestavbu jsou v desítkách tisíc Kč. Pokud máme velký dům a můžeme si dovolit vyčlenit část prostoru pro domácí wellness, co všechno kromě sauny si můžeme pořídit? Základ je vždy finská sauna, pro rehabilitaci doporučuji kvalitní infrakabinu, pro relaxaci vířivku a pokud to prostředky dovolují tak parní neboli tureckou lázeň a samozřejmě kvalitní ochlazování třeba pomocí atraktivních a zážitkových sprch.

Vybavení domácího wellness, saunou počínaje a vířivou vanou konče, představuje nemalou investici. Na kvalitě tedy velice záleží. Podle čeho poznáme kvalitního dodavatele? Čím bychom se měli řídit při jeho výběru?
Především je to tradice firmy, servisní zázemí, reference a počet zrealizovaných zakázek. Důležité také je od jakých výrobců je nabízená technologie, kde se uvedená technologie vyrábí (jestli v Evropě nebo někde v Číně) a v neposlední řadě také celkový přístup společnosti, která wellness dodává.

infra kabina Grand Vitae

A na závěr ještě jedna otázka, která bude zajímat náročné zákazníky. Pokud máme digitalizovanou domácnost, můžeme si cestou domů z práce zapnout saunu např. přes SMS? Lze to zařídit?
Toto je trochu složitější téma. Sauny je možné zapínat a vypínat pomocí mobilních telefonů nebo inteligentního nadřazeného systému. Je zde však jiný problém a to je bezpečnost provozu takto zapnuté sauny. V domácnosti se totiž může stát, že někdo něco odloží na saunové topidlo (ručník, podhlavník, vědro atd.) Po dálkovém zapnutí pak nevyhnutelně tyto věci začnou hořet a neštěstí je hotové. Je to tedy velmi nebezpečná záležitost. Saunasystem má sice v nabídce bezpečnostní prvek pro dálkové spínáni sauny tzv. S-GUARD, cena tohoto zařízení v kombinaci s GSM modulem činí necelých 40.000,- Kč a to řada zákazníků není ochotna akceptovat. Proto od tohoto řešení ustoupí a ovládají saunu manuálně a spokojí se s tím, že je sauna připravena k provozu za cca 40 minut od zapnutí.

Pane Semelko, děkujeme Vám za zajímavý rozhovor.

Milí čtenáři, věříme, že také pro Vás byl náš rozhovor zajímavý a přínosný. Pokud jste mezi našimi otázkami nenašli tu, která Vás zajímá, můžete se zeptat přímo. Stačí poslat dotaz na www.saunasystem.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze