Úvod

Dle jakých kritérií vybrat nová okna a vchodové dveře?

Rozhodli jste se vyměnit Vaše stávající okna či vchodové dveře? Dnes si lze pochopitelně pořídit i v této oblasti vysoce kvalitní výrobky, otázkou ale zůstává, do jakého materiálu investovat.


Výběr nových oken a vchodových dveří není vůbec snadnou záležitostí. Roli hraje celá řada faktorů, z nichž některé jsou zcela individuální (lokalita, vkus atd.). Vždy je tedy nejlepší konzultace s odborníkem, neboť ten Vám dokáže konkrétně poradit. Přesto lze alespoň některé obecné faktory uvést.

Hliníková, dřevěná či plastová okna a vchodové dveře?
Významných kritérií pro výběr těch nejlepších oken a dveří je hned několik. Tak například tyto:
• tepelně-izolační vlastnosti: v tomto ohledu jsou na tom nejlépe plastová okna a vchodové dveře. Pokud tedy v zimě utrácíte až příliš za topení, v létě za klimatizaci a zároveň Vás obtěžuje hluk z prostředí, jedná se o ideální variantu.
• vzhled: většina lidí nedá dopustit na dřevěná okna (eurookna), neboť dřevo je přírodním materiálem a je zároveň ekologicky velice šetrné. Dřevěná okna jsou tedy zřejmě esteticky nejzajímavější (přesvědčte se sami).
• životnost: prakticky neomezenou životnost mají hliníková okna a vchodové dveře, protože jsou nejodolnější proti vlivům prostředí i proti mechanickému poškození. U dřevěných oken může být životnost i několik set let, zatímco u oken plastových jde zhruba o 50 let.
• pořizovací ceny: co okna a dveře z plastu ztrácejí na životnosti, to vynahrazují cenově. Jde totiž o nejlevnější materiál, což může hrát u mnoha zájemců významnou roli.
• nároky na údržbu: plastová okna a vchodové dveře jsou navíc nejlépe udržovatelné. To se naopak nedá říci o dřevných oknech, neboť ta Vám naopak dají nejvíce zabrat.

Několik slov na závěr
Je tedy patrné, že obecný verdikt v podstatě vyslovit nelze. Kvalitní okna a vchodové dveře jsou ze všech výše zmíněných materiálů. Proto bývá dodat pouze to, co již bylo vyřčeno. Před nákupem nových oken a vchodových dveří se poraďte s profesionálem, neboť po dohodě s ním si jistě pořídíte přesně to, co bude „sedět“ právě vašemu bytu či domu.

www.oknoplastik.cz

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze