Úvod

Mediterran - aby bylo kam hlavu složit

O ČEM ŽENA SNÍ? Že se provdá za opravdového muže. A co by měl takový správný chlap během života udělat? Odpověď je již několik století stále táž: zplodit syna, zasadit strom a postavit dům. Přičemž pořadí těchto úkonů zůstává plně v mužské kompetenci. Stejně tak výběr vhodných pomocníků, nástrojů, prostředků a materiálů k tomu nezbytných.


Je známo, že pohlaví budoucího potomka lze ovlivnit jen částečně, přičemž spojení „vhodné nástroje, prostředky a materiál“ rozhodně nedoporučujeme před partnerkou v tomto případě vyslovovat. A o „pomocnících“ - byli-li nějací - by zase žena ve vlastním zájmu měla mlčet před dotyčným partnerem.

Zasadit strom oproti tomu je věc poměrně snadná a zvládne ji prakticky každý.

Zbývá ten poslední úkol. Postavit dům rozhodně není žádná maličkost a pořádných chlapů, kteří celý tento proces zvládnou od A do Z, je jako šafránu. Vždyť taková stavba, to není jen tak a vyžaduje celého muže. Není toho vůbec málo, co budete potřebovat. Řečeno klasikem: „To máte vápno, cement, cihly, tvárnice, překlady, trámy, krovy, latě, odpad, hřebíky, vruty, šrouby, dráty, dvojlinky, trojlinky, okapy....“. Ještě budete rádi, když to - i s pomocí toho nejlacinějšího zedníka v kraji - vůbec uvezete. A střešní tašky. Na ty jsem úplně zapomněl!

seda betonova taska

TROCHA HISTORIE NIKOHO NEZABIJE, NA ROZDÍL OD STŘEŠNÍ TAŠKY

Vynález hliněných pálených tašek pochází z dob starověkého Sumeru a úzce souvisí s vynálezem pálené cihly. Snad i z tohoto důvodu se jim dlouho říkalo střešní cihly. Výroba tašek je prokázána již v době kolem roku 3 000 př. n. l., ale k jejich rozšíření dochází až později: na území Evropy je začali používat nejprve staří Řekové a po nich i Římané. Materiál, ze kterého byly tašky vyráběny, se nazýval terakota nebo také terra cotta (latinsky: „vypálená hlína“).
Tašky, tento nepostradatelný stavební prvek, slouží až do dnešní doby jako nehořlavá střešní krytina. Nedávná minulost i přítomnost přinášejí další a další možnosti jejich použití, nové trendy a moderní materiály. Jedním z těchto materiálů je beton. První střešní taška z betonu byla vyrobena roku 1844 obchodníkem a továrníkem Adolfem Kroherem v cementárně v německém Staudachu. Kroher si ji posléze přihlásil k patentování a výrobu začal postupně rozšiřovat. U nás a na sousedním Slovensku takto vyrobená střešní krytina byla sice známa, nicméně její oblíbenost značně vzrostla až po roce 1991.

VÝHODY BETONOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY
Proces výroby pálené střešní tašky je poměrně složitý a energeticky značně náročný. Naproti tomu výroba betonové střešní krytiny ze směsi, která obsahuje jemný křemičitý písek, cement, oxidy železa, vodu, případně pigmenty a další přísady, probíhá lisováním a sušením, což je výrazně jednodušší i rychlejší. S tím souvisí jak nižší cena konečného produktu, tak nižší ekologická zátěž

bbetonova stresni taska

Materiál určený pro výrobu této střešní krytiny vyniká nízkým obsahem pórů, což v konečném důsledku betonovým taškám dodává dvě vynikající vlastnosti: minimální nasákavost a s tím související vysokou mrazuvzdornost. Díky těmto dvěma základním charakteristikám se životnost betonových tašek prodloužila až na neuvěřitelných 80 let.

Společnost Mediterran je tradičním a spolehlivým dodavatelem betonové střešní krytiny. Oproti konkurenci nabízíme zákazníkům jedinečný výrobek: střešní krytinu s písemnou zárukou, poskytovanou na dobu 50 let, vztahující se na:
- přesnost rozměrů
- vodotěsnost
- mrazuvzdornost

Aby byla odolnost betonové tašky vůči povětrnostním vlivům ještě vyšší, tak se na její povrch aplikuje několik nástřiků barvy. Tato povrchová úprava garantuje delší barevnou stálost a nízkou míru opotřebení. To vše samozřejmě při zachování přísných ekologických standardů - používáme výrobní technologie bez použití rozpouštědel a amoniaku, která neškodí životnímu prostředí. Povrch takto ošetřené tašky je odolnější proti UV záření, zabraňuje výskytu mechů i nežádoucímu usazování nečistot. Díky svým samočistícím schopnostem nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

palena stresni krytina

Pevnost betonových tašek se díky zrání betonu postupem času zvyšuje. Proto jsou betonové tašky vhodné do oblastí s vyšší sněhovou nadílkou.

Nejen barva, ale ani tvar a rozměry střešních betonových tašek se časem nemění. Tato vlastnost je důležitá jak při první pokládce střechy (která sama o sobě je velmi snadná a rychlá), tak především při případných pozdějších rekonstrukcích. Drážky do sebe vždy přesně zapadají a zabraňují vzlínání srážkové vody. Tím se zvyšují izolační vlastnosti střechy, což je při neustále rostoucích cenách energií výborná zpráva pro všechny, kteří o pořízení střešních betonových tašek od společnosti Mediterran začínají uvažovat.

RÁDI VÁM POMŮŽEME

Přesvědčte se o výhodnosti naší nabídky, o široké řadě námi vyráběných produktů na stránkách www.mediterrancz.cz. Naše zákaznické centrum a nejbližší prodejci ve vašem regionu jsou vám plně k dispozici a pomohou vám se stavbou vlastního bydlení. Ať vy sami máte dost času na to věnovat se dvěma zbylým úkolům, zmíněným na začátku tohoto článku.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze