Úvod

Dolaďte svůj interiér – tipy a triky

Dejme tomu, že zrovna nepotřebujete zařizovat zbrusu nový či zrekonstruovaný byt. Většinu nábytku již máte, ale stále to jaksi není „ono“. Zde je pár tipů na to, jak můžete váš stávající interiér udělat zajímavější, útulnější, možná i funkčnější.


Začněme třeba obývacím pokojem, středobodem většiny bytových interiérů. Již dávno neplatí, že by měl obsahovat především tzv. nábytkovou stěnu – mimochodem typický český vynález, který v zahraničí ani neznají. Pro ty, kteří na ní trvají, jsou dnes k dispozici mnohem odlehčenější varianty, ale nemálo lidí objevilo i možnost poskládat interiér z několika prvků – solitérů jako stolek pod televizi, poličky na knihy nebo nízké komodky.

   

Zde jsou například zdařile použity velmi subtilní elegantní police Edge od Swedese a komoda Unit od Asplud, oboje švédská produkce.

Další klišé, které se stále hojně vyskytuje, je představa, že obýváku musí vévodit (nejlépe co největší) sedací souprava. Opak je pravdou a ti, kteří se dokáží od této myšlenky oprostit, zjišťují, že mnohem zajímavější a prostorově vhodnější variantou zejména pro menší interiéry, je kombinace sedačky a křesílka, které nejsou ze stejné série. Křesla, která náleží k sedačkám jsou totiž mnohdy zbytečně robustní a zabírají příliš mnoho cenného prostoru.

   

Na obrázku vlevo je křesílko Happy od Swedese, které svým tvarem, ale i barevným akcentem příjemně osvěžilo světlý vzdušný prostor, aniž by ho příliš zaplnilo. Stejně tak jako novinka z kolekce 2010, křesílko Cruiser, které je navíc zvláštní tím, že se dá v případě potřeby jednoduše sklopit a uložit, pokud ho zrovna nepotřebujete. Oběma kouskům krásně sekundují stolky Flower a Breeze, které svou světlou barvou a subtilností dále umocňují pocit lehkosti takového prostoru.

   

Určitě se také shodneme, že jednou z věcí, která dokáže každý prostor maximálně zatraktivnit a zútulnit je hořící krb. Ale zase, byt je byt a dům už je hotový a s krbem se na začátku nepočítalo. Dnes už ale i v těchto situacích existuje řešení a nemusí to být jen atrapy spouštějící se vypínačem. To řešení se jmenuje biokrby. O co vlastně jde? Tyto krby pracují na základě hoření bioalkoholu, kdy vzniká tak minimální množství splodin, že můžou být umístěny prakticky v každém prostoru. Plamen je opravdový, takže nejen svítí, ale i hřeje. Navíc jsou plně mobilní, takže nejsou vázány jen na jednu místnost, a můžete si tedy dle libosti dopřávat pohledu do plamenů jak v obývacím pokoji, tak třeba v ložnici.

A když už jsme zrovna v ložnici, proč nezútulnit i tuto místnost, která si to žádá snad ze všech nejvíc. Co třeba tyto něžné vločkové nebo kytičkové paravány od finského výrobce Woodnotes, které můžete použít jako dekorativní závěs na okno nebo klidně na část stěny nebo oddělení prostoru. Jsou vyrobeny z převratného materiálu Tyvek, který je lehčí a pevnější než papír a pružnější než textilie, odolný vůči vodě a rovněž vysoce odolný vůči chemikáliím, odírání a stárnutí. Můžete si je navíc poskládat sami do požadovaného tvaru.

   

Další a zdaleka ne poslední možností, jak dodat prostoru to správné charisma je použití těch správných světel. Například ručně vyráběná finská svítidla značky Secto design vám udělají v tomto ohledu velkou službu. Jsou dostupná v několika provedeních – nechybí závěsná, nástěnná ani stolní světla, a ve třech úpravách povrchu drobných lamel – bílé, černé nebo přírodní bříze. Neméně efektní jsou také světla od dánských Normann Copenhagen. Tato skládací světla z bílé plastové fólie jsou ideálním řešením zvláště pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy a rádi si hrají.

Všechny tyto produkty a mnoho dalších najdete na stránkách
www.scandium.cz.

Skandinávský design je pojem, který má již po desetiletí své pevné místo nejen v učebnicích designu, ale i v mnoha domácnostech po celém světě. Proč to tak je? Důvodů je více – skandinávský nábytek je především vysoce funkční, kvalitně zpracovaný, má cit pro vtipné detaily a je tak nadčasový, že se vám neomrzí ani za mnoho let.

Firma SCANDIUM interiors se dovozu skandinávského nábytku a jeho užití v bytových i veřejných a kancelářských interiérech věnuje na českém trhu už více než 8 let. V sortimentu má dnes již na 40 značek, které nabízí vše od sedaček a křesílek, přes židle, stoly, skříňový nábytek, koberce, biokrby až po originální nápadité doplňky, ze kterých můžete pohodlně vybírat v novém online katalogu na stránkách
www.scandium.cz nebo navštívit showroom na adrese Poděbradská 56, Praha 9.


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze