Úvod

Domácí trezory se vyplatí

Milujete nečekaná překvapení, ale vykradený dům či byt k nim rozhodně nepatří!Nepříjemným situacím sice nejde stoprocentně předejít, můžete ale částečně eliminovat jejich nepříznivé dopady. Pokud máte doma cenné poklady, neváhejte a schovejte si je do domácího trezoru!


Syslí povaha
S trochou nadsázky, avšak s klidným svědomím, můžeme říci, že příslušníci našeho národa si nejraději schovávají své poklady doma. Podle nedávno prováděných průzkumů má totiž více než polovina Čechů své úspory a cennosti, jako je například zlato a umělecké předměty značné hodnoty, ukryté ve svém bytě. Především příslušníci starší generace raději zašijí své celoživotní úspory do matrace, než aby je svěřili některému z finančních ústavů, anebo je, nedej bože, někam investovali. Zaručeně bezpečná investice sice bohužel neexistuje (nota bene za současné globální ekonomické situace), kdo si však pečlivě schovává všechny své poklady doma, ten o ně může během chvilky přijít. A pokud mají i jinou než penězi vyčíslitelnou hodnotu, pak je jejich ztráta o to nepříjemnější nebo dokonce bolestivější. Jestliže patříte do té skupiny střadatelů, která preferuje schovávat si své úspory a další cennosti v domácím prostředí, buďte obezřetní a zamkněte si je do trezoru! 

Aby se zloděj trezoru nevysmál
Když se rozhodnete, že si pořídíte domácí trezor, je důležité, abyste zvolili ten pravý. Tedy ani příliš laciný (samostatnými trezory s velmi nízkou hmotností zloděje maximálně upozorníte na to, že máte před nimi co skrývat a ještě je upřímně pobavíte, miniaturní černé skříňky si zloději s oblibou odnášejí se sebou za účelem bližšího prozkoumání), ani zbytečně drahý (pokud chcete doma schovat hotovost ve výši 400.000 korun, nebudete si pořizovat trezor za milion). 

V zásadě existují dva typy trezorů, nábytkové a ty určené k zazdění, přičemž každý typ má své. Výhodou nábytkových trezorů, které lze buď samostatně postavit, nebo zabudovat do nábytku, je jejich snadná instalace. Trezory určené k zazdění naproti tomu obvykle zajišťují vyšší stupeň ochrany. Co se stupně ochrany týče, trezory se dělí do šesti bezpečnostních tříd, a to od 0 do 6, přičemž vyšší číslo zaručuje svým majitelům vyšší stupeň ochrany. Dalším důležitým kritériem je velikost trezoru. Navzdory ekonomické krizi Vám doporučujeme koupit spíše větší schránku, a to pro případ, že by se Vaše bohatství rozmnožilo. Poslední, co by Vás při nákupu trezoru mělo zajímat, je způsob uzamykání
. Bezpečnostní schránku lze uzamknout buď motýlkovým bezpečnostním klíčem, mechanickým, nebo elektronickým číselným zámkem. 

Že nevíte, jaký typ trezoru, případně bezpečnostní třídu, či způsob uzamykání zvolit? Radu hledejte buď u akreditovaných prodejců, anebo ve Vaší pojišťovně. 

Zbytečná investice?
Mnoho lidí považuje nákup trezoru za naprosto zbytečnou investici. Zcela paradoxně je jim líto, vyhodit peníze za věc, která má podobný charakter jako pojištění. Podle jejich soudu v případě, že k žádné nešťastné události nedojde, byly vynaložené prostředky na nákup trezoru v podstatě vyhozené oknem. Toto stanovisko je zcela pochopitelné, ale na druhou stranu, kdo Vám zaručí, že k takové události nedojde? Věřte, že domácí trezory se vyplatí, byť jejich přínos spočíval pouze ve Vaší klidnější mysli. Mimochodem víte, že se Vám investice do kvalitního trezoru může vrátit také v podobě slev na pojistném? Musíte ale zvolit některý od akreditovaných prodejců. 

Tip: Pokud nechcete utratit část Vašich úspor za bezpečnostní schránku, použijte alespoň svůj důvtip a své bohatství dobře schovejte na místo, kde by ho nikdo nehledal (do krabice od cukru, do nádoby připomínající odpadkový koš, nebo třeba do staré věže od počítače či reprobedny). Pozor ale, ať s ním některý z členů vlastní rodiny nevědomky nenaloží hůře, než by s ním naložil zloděj!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze