Úvod

Nová okna pro pasivní domy v minimalistickém designu

Od oken pro pasivní domy požadujeme především vynikající tepelně izolační vlastnosti definované součinitelem prostupu tepla, který měl být menší než 0,8W/m2K. Dalším důležitým faktorem je dokonalá těsnost oken. Ale nesmíme zapomenout na celkovou efektivitu okna, tedy i prostup světla a solární zisky.


Současným trendem ve vývoji oken pro pasivní domy jsou jejich nízké rámy. Taková okna mají výhodnější poměr plochy skla vůči rámu. Větší plocha skla poskytuje více světla a větší solární zisky. Pokud je okenní rám ještě schovaný za zateplenou fasádou, získává nejen dokonalý minimalistický design, významné zlepšení tepelně izolačních vlastností, ale také velmi žádanou odolnost proti nepřízni počasí.



Dokonalá těsnost oken
je často zanedbávaná vlastnost. Zejména v pasivních domech, kde je strojní větrání s rekuperací, takže jsou tyto domy dokonale utěsněny, musí být velmi těsná i okna. Proto je na okna pro pasivní domy požadována minimální průvzdušnost, tedy třída 4 (tyto údaje najdeme v certifikátu okna). Pokud by okna nebyla těsná, pak by mohlo docházet ke kondenzaci ve funkční spáře okna (v prostoru mezi křídlem a rámem).



Pokud se i vlastnosti oken zajímáme detailněji, pak v certifikátu najdeme i údaje o vodotěsnosti, která je také velmi důležitá.

U všech oken, nejen u těch pro pasivní domy, nás zajímá jejich životnost, hlavně kvalita povrchové úpravy. Pověry o nutnosti častého natírání dřevěných oken jsou již minulostí. Elastické a UV odolné barvy mají velmi dobrou životnost, dokonce jsou již v nabídce i povrchové úpravy s desetiletou úpravou bez nutnosti údržby.

Pokud však chceme okna, která budou bezúdržbová, můžeme si vybrat dřevohliníková okna. Další variantou jsou právě okna, která mají svůj rám schovaný za fasádou, takový rám není vystaven povětrnostním vlivům.



Bezúdržbová okna s nízkými rámy – optimální řešení pro moderní pasivní domy
Zmínili jsme ty nejdůležitější požadované vlastnosti oken, velmi dobře obstojí nové okno společnosti Slavona okno PROGESSION. Všechny tyto vlastností je nutné splnit u oken pro pasivní domy. Volba kvalitnějších oken je však správná vždy, protože obecně platí, že jsou nejslabším článkem obálky budovy.

Okna PROGRESSION
získala prestižní certifikát Passive House Institutu v Darmstadtu a dokonce ve třídě efektivity phA. Tuto certifikaci mohou získat pouze okna, která dosahují součinitele prostupu tepla oknem Uw do 0,8W/m2K s izolačním sklem Ug= 0,7W/m2K, pokud současně dosahují výhodné celoroční bilance. Okna dosahující požadovaného součinitele prostupu tepla, ale s mohutnými rámy, neposkytují dostatek solárních zisků a světla, tedy jsou méně efektivní a jsou zařazeny do třídy phB nebo C.


Okno PROGRESSION vyniká nízkým rámem
, který je při správném zabudování celý krytý zateplenou fasádou. Ve výsledku je tedy nejenom větší prosklená plocha okna a tedy i možné větší využití solárních zisků, ale okno navíc získává minimalistický vzhled s optikou čistého skla. Zvenku je vidět pouze sklo a okapničku nutnou k odvodu dešťové vody.



Takto konstruované okno je velmi odolné proti povětrnostním vlivům. Jeho životnost je podobná jako dřevohliníkových oken.

Okna PROGRESSION jsou osazena bezpečnostním kováním se skrytými závěsy. Díky těmto neviditelným závěsům je zdokonalen vnitřní vzhled okna, ale hlavně zvýšena těsnost okna (závěsy nezasahují do roviny vnitřního těsnění). Dokonalé utěsnění oken je důležité zejména v pasivních domech.

Cena oken PROGRESSION příjemně překvapí. Odpovídá kvalitním dřevěným oknům se skrytým kováním při stejné ploše skla. Navíc získáváte dlouhou životnost jako u dřevohliníkových oken, která jsou ovšem přibližně o 40% dražší.

Více informací: www.slavona.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze