Úvod

Dřevěná okna a jejich 10 PRO

Současný trh nabízí různé druhy oken, z různých materiálů. Zajímalo nás, jaké výhody skýtají okna dřevěná, a proto jsme se zeptali u českého výrobce HON-okna, dveře, s.r.o. Přečtěte si, co všechno jsme zjistili.


1. Dřevo je přírodní materiál, který vnáší do našeho domova příjemnou atmosféru
Napadlo vás někdy, proč jezdí lidé z paneláků do svých dřevěných chat u lesa? Protože jim tam je dobře. Pocity jsou subjektivní, ale uklidňující energie dřeva působí na většinu lidí, i když to nedokážeme vysvětlit. Proto každý kus dřeva, který máme doma nám zpříjemňuje pobyt v místnosti. Mnoho lidí si obkládá dřevem zdi a stropy či pořizuje dřevěný nábytek, ale stačí, abychom měli dřevěná okna a hned je místnost útulnější a pocitově teplejší.

2. Okna ze dřeva jsou tvarově stabilní a pevná, nepůsobí na ně rozdíly teplot

Dřevo je velmi odolné proti střídání teplot a není tepelně vodivé. Ať je venku –20 °C nebo +30 °C, jeho povrchová teplota se nemění tolik jako u jiných materiálů. Je neustále příjemně teplé. Nejčastěji se pro výrobu oken používá smrk, vlastnostmi podobné je mu meranti, což je tropická dřevina s čárkovanou strukturou, někdy nazývaná malajský dub. Také se vyrábí z borovice a modřínu. Nejpevnější, nejtvrdší a nejodolnější je dub, který je ale zároveň nejdražší. Okna a dveře z dubu najdeme na historických stavbách, kde přetrvávají někdy i staletí.

3. Mají výborné tepelné a akustické izolační schopnosti
Důležitým parametrem při výběru oken jsou izolační vlastnosti. Jak proti hluku, kterého je v našem okolí čím dál více, tak hlavně z hlediska tepelné propustnosti. Ceny energií jsou vysoké a jednou z možností jak ušetřit, je provést zateplení svých domů a výměnu oken. Starými okny může unikat až 40 % tepla, proto se investice do nových oken vyplatí. Standardem jsou dnes dřevěná okna s trojsklem s hodnotou tepelného prostupu Uw okolo 0,7 a splňuje tak požadavky i pro pasivní domy. Ještě před několika lety byla dostačující hodnota kolem 1,5, což jen dokazuje, jaký důraz je kladen na úspory energie.

drevena okna a dvere

4. Povrchová úprava je dnes velmi kvalitní a prodlužuje výrazně životnost oken
Mnoho lidí si volí raději plastová okna, protože se jim nechce dřevěná okna přetírat a udržovat. Současná povrchová úprava už je ale na zcela jiné úrovni. Několikastupňová aplikace barvy pod vysokým tlakem zajistí dostatečnou ochranu dřeva proti různým vlivům. První vrstva je impregnace proti houbám a plísním, následuje mezivrstva k uzavření mikroskopických spár a nerovností a poté vrchní lak s UV ochranou. K posílení odolnosti barvy se doporučují používat udržovací přípravky, které se 1 – 2 x ročně aplikují na venkovní plochy rámů a křídel. Přípravek vytvoří na dřevě tenký ochranný film a dodá mu lesk, takže okna jsou opět jako nová. Pokud nedojde k většímu mechanickému poškození, vydrží okna do prvního přetírání obvykle12 – 15 let, může to však být i více.
Ti, kteří se natíráním nechtějí zabývat vůbec, si mohou zvolit dřevo-hliníková okna. Taková okna jsou zevnitř dřevěná, ale zvenku jsou krytá odolným hliníkem, připevněným pomocí klips tak, aby přerušoval tepelný most. Z hlediska povrchové úpravy je takové okno zcela bezúdržbové.

5. Dřevěné okno je snadno udržovatelné a opravitelné v případě poškození
To, že jsou dřevěná okna chráněna barvou má na druhou stranu výhodu v tom, že jsou v případě poškození snadno opravitelná. V důsledku stavebních úprav, při krupobití nebo od našich zvířecích miláčků mohou být okna poškrábána či jinak poškozena. Pokud je poškození hlubší, je třeba použít opravný tmel, u menších rýh a škrábanců postačí jedna nebo více vrstev přetření barvou. Po opravě je vhodné přetřít celou plochu rámu či křídla pro sjednocení vzhledu, protože i když je použit výrobní odstín, barva se působením slunce časem změní.

6. Výhody dřeva jsou prověřeny staletími
Dřevo spolu s kamenem jsou nejstarší stavební materiály. O neobyčejné trvanlivosti dřeva svědčí fakt, že některé hodně staré stavby můžeme obdivovat ještě dnes. A i když bylo vynalezeno mnoho jiných materiálů, které je mohly nahradit a na čas nebo na některých místech je nahradily, své místo si dřevo jako surovina udrželo dodnes. To jen dokazuje, že vlastnosti a schopnosti dřeva jsou natolik dobré, že zatím nebyl nalezen materiál, který by je ve všech ohledech dokázal zastoupit.

7. Dřevo dokáže pohlcovat CO2 i ve zpracovaném stavu
To, že lesy, přesněji řečeno stromy, pohlcují vyprodukovaný oxid uhličitý (CO2) ví asi každý. Málokdo už ale ví, že tato schopnost dřeva přetrvává i poté, co je zpracováno. Není to samozřejmě v takové míře jako u živého stromu, ale i tak to dává dřevu opět plusové body. Dřevo také pohlcuje různé pachy, cigaretový kouř, nevíří prach, absorbuje škodlivé civilizační produkty a neutralizuje vliv geopatogenních zón.

velkoplosna posuvna drevena okna

8. Regulují vlhkost v místnosti a udržují tak zdravé klima
Výhodou dřevěných oken oproti plastovým, je schopnost částečně regulovat vlhkost - při vyšší vlhkosti ji pohlcovat a při suchém vzduchu ji pouštět ven. Optimální vlhkost se má pohybovat kolem 50 % a pokud nedochází k větším výkyvům, je dřevo schopné ji udržovat. Při provozu v kuchyni a v koupelně je to více, mezi 70 - 80 %, a tady už je zapotřebí použít odsávání vzduchu nebo větrat. Správné větrání je rychlé a intenzivní. Otevřít okno dokořán na 10 – 15 minut, v zimě o něco méně. Během té doby dojde k výměně vlhkého vzduchu za suchý venku. Někdo se obává, že se vzduch v místnosti příliš ochladí, ale suchý vzduch z venku se po zavření okna rychle ohřeje od teplých zdí. Větrání ventilací tak účinné není a navíc v zimě se vůbec nedoporučuje, protože procházející vlhký vzduch může namrzat na okenním kování a tím jej poškodit.

9. Výroba oken je ekologická a šetrná k životnímu prostředí
Dřevo na výrobu stavebních konstrukcí má tzv. zápornou bilanci emisí. Znamená to, že při výrobě stavebních konstrukcí, jejich přepravě, samotné stavbě, provozu a nakonec i při likvidaci vyprodukuje méně skleníkového plynu CO2, než kolik škodlivin stromy potřebné na stavbu během růstu pohltí. Navíc se jedná o obnovitelný materiál, kterého je dostatek, i kdyby se jeho spotřeba ve stavebnctví výrazně zvýšila.

10. Jsou pěkná na pohled
A nesmíme zapomenout také na krásu dřeva. Ať už je okno z jakéhokoli jiného materiálu a dokonale tvarově vypracováno, dřevu se nevyrovná. Proč by se jinak imitovalo? Na podlaze má někdo imitaci dřevěné podlahy a plastová okna v imitaci dřeva. Při výrobě jednoho kusu dveří nebo okna samozřejmě není použito dřevo z jednoho stromu a tak mohou být odstín a struktura na různých částech mírně odlišné, ale i tato „nedokonalost “ převažuje nad celkovým příjemným dojmem. Krása přírody je právě v její nedokonalosti a odlišnostech, a protože i my lidé nejsme dokonalí, je nám tato vlastnost blízká.

logo hon okna-dvere

www.okna-dvere.cz

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze