Úvod

Dřevo karbonová okna jsou ideální pro nízkoenergetické a pasivní domy

Znáte dřevo-karbonová okna? Pokud se chystáte stavět, anebo rekonstruovat svůj dům, tak byste určitě měli. Dřevo-karbonová okna se vyznačují vynikajícími fyzikálně-mechanickými vlastnostmi a mimořádnou odolností vůči povětrnostním vlivům, houbám, plísním i hmyzu. Pojďme se na ně podívat trochu blíže.


Nepodceňujte význam oken 
Okna významně ovlivňují nejen světelnou pohodu v našem domě, ale také výši účtů za energie. Pokud nechceme topit pánubohu do oken, neměli bychom význam stavebních otvorů při stavbě domu, anebo jeho rekonstrukci, zanedbat. Okna mají pochopitelně také svůj estetický rozměr. Jejich pohledová kvalita je jednou z neodmyslitelných podmínek stylového bydlení.

Novinka na trhu: dřevo-karbonová okna 
Velké oblibě se těší dřevěná eurookna, která splňují veškeré výše zmíněné nároky. Technologický vývoj jde však stále kupředu, a proto se na trhu objevila novinka v podobě dřevo-karbonátových oken. Po technické stránce se jedná o principiálně nový typ oken asymetrické konstrukce s použitím modifikovaného termo-dřeva.

  

Dřevo-karbonová okna pod drobnohledem 
Dřevo-karbonová okna jsou vlastně speciální dřevěná eurookna, která se vyrábějí ze speciálního sendviče CORYNTHIAN. Na dřevěný základ se zvenčí nalepuje lamela z modifikovaného terminovaného hranolu. Ptáte se, co je to přesně terminovaný hranol? Jedná se o tepelně upravený dřevěný hranol napuštěný výhradně přírodními oleji, vosky a živicemi. Tato úprava výrazně zlepšuje fyzikálně-mechanické vlastnosti oken, stejně jako jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům, houbám, plísním a hmyzu.

Použití v praxi
Další z předností dřevo-karbonových oken je jejich odolnost vůči požáru. Při zvyšování teploty na začátku požáru dojde k vytvoření krusty, která mírně přibrzdí počátek hoření z vnější strany. Oknům z tohoto přírodního materiálu nelze samozřejmě upřít ani jejich ekologičnost. Klíčová je však bezkonkurenčně dlouhá životnost bez nutnosti údržby. A kde nacházejí dřevo-karbonová okna své uplatnění? Vynikající fyzikálně-mechanické vlastnosti předurčují dřevo-karbonová okna především k realizaci nízkoenergetických a pasivních domů. Náš tip: Modelová řada dřevokarbonových oken IV92 STRONG 3+, na kterou výrobce poskytuje záruku 5 let.

   

Více informací
Naživo jste se mohli s tímto produktem seznámit na brněnském stavebním veletrhu IBF, který se konal od 12. do 16. dubna 2011. Pokud jste veletrh nenavštívili, více informací o dřevo-karbonových oknech včetně technických detailů najdete na www.albo.cz.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze