Úvod

Dřevo v interiéru

Čím je interiér modernější tím méně dřeva v něm najdeme. Málokdo z nás by se ale cítil dobře v moderně minimalisticky sterilně bílém bytě. Většinou si nedokáže představit interiér bez dřeva, nechceme si to přiznat ale po dřevě nebo jeho imitaci saháme opravdu často a není se čemu divit. Dřevo nám dodává pocit tepla a zabydlenosti a právě díky tomu se tu cítíme příjemně, opravdu jako doma.


Dřevo a barva
Na dřevo nahlížíme jako na jakoukoli jinou barvu z hlediska odstínu jasu a sytosti. Potlačené barvy – odsycené jsou elegantnější a to samé platí i u dřevin. Tmavé málo syté tedy elegantnější dřeviny jsou třeba ořech, wenge, javor, jasan. Zatímco sytější dřeva dub, buk, třešeň jsou spíše teplá a veselá.


Elegantní dřeviny wenge a ořech

Vzájemné kombinování dřevin nebo kombinace s barvami je velmi individuální záležitostí, která se nedá zobecnit z několika důvodů. Je nutné vždy pracovat s konkrétní dřevinou a její barvou, protože každý strom je jiný, má různé části ze kterých může dřevo pocházet a neméně důležitou roli hraje i finální povrchová úprava. Dalším důvodem je, že se velice často nejedná o dřevo, ale o lamináty s dekorem dřeva, které jsou dány výrobcem a mnohdy ani v přírodě neexistují.


Teplé dřeviny dub a třešeň

Důležitý aspekt co ovlivňuje práci se dřevem je jeho kresba, která je závislá na druhu dřeva, typu řezu dřeva, kvalitě dřeva a povrchové úpravě. Dřeva s výraznou kresbou (modřín, zebrano, oliva) jsou vhodná spíše v menší ploše jako dekorace, pokud bychom dřevinu s výraznou kresbou aplikovali na podlahu, musel by být zbytek interiéru barevně i tvarově velmi čistý, jinak by nám vznikl chaotický dojem.

Návodem jak ladit dřevo s barvou v interiéru je tzv. ladění podle ročních období, které spočívá v rozdělení barev do čtyř skupin: jaro, léto podzim a zima, kde se ke každému ročnímu období vážou barvy jiného jasu a sytosti a jiné dřeviny.


Doplňkové dřeviny zebrano a oliva

Dřevo na podlaze a atmosféra
Podlaha je interiérovým prvkem, který je nutné vybrat ve stádiu hrubé stavby, barva podlahy velmi ovlivňuje styly, které lze do daného interiéru aplikovat a dokáže rozbít celou atmosféru interiéru.

Obecně můžeme říct, že velmi světlá podlaha v nás vyvolává vzdušný, éterický , jemný a čistý pocit. Středně světlá podlaha do žluta tvoří zateplený, rustikální, útulný a veselý pocit. Tmavší neutrálně hnědá v nás vyvolává elegantní a usazený dojem. Naopak sytá podlaha do červena je veselá. Šeděná podlaha navozuje chladně moderní dojem, nebo moderní rustikální dojem, zde hodně záleží na podlahových dílcích.

Kromě samotné barvy podlahy je pro styl a náladu stěžejní i kresba dřeva a velikost podlahových dílců. Čím je dílec menší tím roztříštěnější, vzorovanější a rustikálnější dojem vznikne. Do jisté míry můžeme náladu podlahy potlačit (například kobercem), ale některé nálady a styly mohou být s existujicí podlahou naprosto nestlučitelné. Pro příklad s bukovou podlahou mohu docílit moderního i elegantního interiéru, ale nedosažitelnou se ji stává minimalistický interiér, neboť s tím se slučují pouze podlahy jednobarevné a nejlépe bílé.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze