Úvod

Dům vytápěný elektřinou dnes již jen těžko získá stavební povolení

Povinnost dokládat při stavbě nového domu Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), má zásadní vliv na volbu topného systému. Novostavba rodinného domu využívající elektrické vytápění dnes totiž prakticky nemá šanci splnit požadavek na měrnou neobnovitelnou primární energii a získat tak stavební povolení. Důvodem je vysoký faktor neobnovitelné primární energie elektřiny.


Tento problém lze poměrně jednoduše a levně vyřešit pomocí malých tepelných čerpadel vzduch/vzduch. Společnost Tepelná čerpadla IVT s.r.o. ve spolupráci s poradenskou firmou EnergySim s.r.o. připravila studii využití tohoto typu tepelných čerpadel v rodinných domech s elektrickým vytápěním, která je zaměřená na splnění požadavků vyplývajících z Průkazu energetické náročnosti budovy.

Z výsledků studie vyplývá, že instalace malého tepelného čerpadla vzduch/vzduch zásadně ovlivní splnění požadavku na neobnovitelnou primární energii. Všechny objekty s tímto navrženým tepelným čerpadlem vycházejí minimálně v kategorii C nebo vyšší, což je pro udělení stavebního povolení vyhovující stav. Pouze v případech velkých rodinných domů s vyšší tepelnou ztrátou, je potřebné použít minimálně dvě tepelná čerpadla vzduch/vzduch, aby byly splněny požadavky vyhlášky.

Tepelná čerpadla IVT

IVT pro tyto případy nabízí jednoduché řešení v podobě kombinace běžného elektrického vytápění (přímotopy, sálavé panely, nebo elektrokotel) a malého tepelného čerpadla vzduch/vzduch IVT NORDIC INVERTER. Toto tepelné čerpadlo má výkon 5,4 kW a v zimě pracuje i při -30°C.

Kromě výrazné úspory nákladů na vytápění, přináší instalace tepelného čerpadla vzduch/vzduch investorovi i výhodnou sazbu D56d s dobou nízkého tarifu 22 hodin denně, kterou lze využít pro všechny domácí spotřebiče, nejen tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo IVT NORDIC INVERTER je možné zároveň použít jako klimatizaci v letním období a díky zabudovanému ION Plasmaclusterovému filtru i pro čistění vzduchu od pachů a škodlivin.

Kompletní studii si můžete zdarma stáhnout na stránkách tepelných čerpadel IVT.

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

www.cerpadla-ivt.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze