Úvod

Zahradní bazén se slanou vodou, je to možné?

Použití chlóru představuje osvědčené řešení, jak udržet bazénovou vodu čistou. Vzhledem k rostoucímu počtu lidí, kteří trpí alergickými reakcemi na použití bazénové chemie, však v posledních letech sílí trend bezchlorové úpravy bazénové vody. Nejvíce diskutovanou alternativou je přitom metoda salinace – použití mořské soli.


Sůl namísto chlóru
K čištění a desinfekci bazénové vody v tomto případě slouží místo chlóru, ať už ve formě tablet nebo v tekuté podobě, mořská sůl ve spojení se solonizační jednotkou, tzv. solničkou. Všichni dobře víme, že mořská sůl je bezpochyby více prospívá lidskému zdraví než chlór. V tomto ohledu představuje zahradní bazén se slanou vodou příznivější alternativu nežli bazén chlorovaný. Dokáže ale mořská sůl chlór pně nahradit také v období, kdy rtuť venkovního teploměru atakuje tropické teploty?

Bez chlóru to jde
Podle bazénových specialistů v případě kvalitního příslušenství ano. Pokud máte bazénové čerpadlo s předfiltrem pro zachytávání nečistot ve spojení s pískovou filtrací a dodržujete zásady správné péče o bazén doporučené výrobcem, můžete využívat výhod bezchlórové úpravy vody (mořské soli, ale také například UV lampy) bez obav, že by Vám bazénová voda zezelenala. Je však důležité, aby čerpadlo mělo požadovaný výkon. Dále je třeba měnit v pískové filtraci písek, ideálně každou sezónu. S tím, jak se zrníčka písku postupně obrušují, ztrácí filtrace svou účinnost.

solna jednotka

Jak funguje salinace
V případě salinace solonizační jednotky pracují na principu elektrolýzy, přičemž se do bazénové vody přidá sůl, která se zde rozpustí. Doporučená koncentrace soli se pohybuje kolem 0,35%. Při elektrolýze prochází mezi elektrodami, které jsou nainstalované ve filtračním okruhu, elektrický proud. Z elektrod se následně do vody uvolňuje chlór – ovšem pozor v tomto případě tzv. volný chlór, který desinfikuje vodu, aniž by měnil její vlastnosti, jako je zápach či chuť, a nezpůsobuje nežádoucí alergické projevy, jako jsou vyrážky, svědění kůže nebo štípání očí.

Pozor na korozi
Kromě výše zmíněné kvality je však třeba, aby bazénové příslušenství splňovalo ještě jedno důležité kritérium, a to odolnost vůči korozi při styku se solí. Pokud si tedy pořizujete nový bazén, je třeba toto hned na začátku zdůraznit bazénových specialistům, kteří Vám podle toho doporučí vhodné řešení. Poradit se s nimi samozřejmě můžete i v případě, že se rozhodnete přejít z chlóru na sůl. Pak už si můžete užívat bezchlórové vodní radovánky a i na vlastní zahradě si připadat jako u moře.

Zdroj foto: swimbazeny.cz, profimedia.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze