Úvod

Efektivní stínění pomocí výsuvných markýz

Efektivní využití stínící techniky významně přispívá k úspoře provozních nákladů na klimatizaci a k vytvoření optimální tepelné pohody. Správné umístění a používání výsuvných markýz umožní dosažení vyššího komfortu bydlení a zajistí lepší energetickou bilanci budov.


Klimatizaci nalezneme spíše v administrativních budovách, v domácím prostředí není vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům tak rozšířena. U rodinných a bytových domů je spíše snahou předejít přehřívání interiéru zastíněním oken a prosklených ploch. Nejlepším řešením je použití venkovní stínící techniky, která zabrání pronikání slunečního záření do interiéru a tím předejde zahřívání vnitřních předmětů a k následnému zvyšování teploty uvnitř. Interiérové stínění je z tohoto pohledu málo účinné, jelikož nezabrání sálání tepla z rozehřátých skel a  přehřívání interiéru.

markyzy jako elegantni prvek zastineni

Velkou výhodou venkovních markýz s výsuvnými rameny oproti roletám nebo žaluziím je odstínění slunečního svitu aniž by došlo k omezení výhledu oknem. Díky různým typům konzol je možné markýzy instalovat nejen na fasádu nad okno, ale rovněž do stropu nebo střešních krokví. Výsuv markýzy lze libovolně regulovat v závislosti na velkosti plochy, kterou chceme zastínit.

slozena markyza

Stínění podle orientace
Pobyt na terase, která je jižně orientována si bez zastínění v letním období neumíme představit. Terasy na sever naopak nevyžadují žádnou ochranu před sluncem. Kvůli nízko stojícímu slunci bychom ale neměli zapomínat ani na zastínění prostor orientovaných na západ a východ. Východní slunce tolik nehřeje, západně orientované prostory jsou ovšem vystaveny slunečním paprskům od časného odpoledne až do večera.

vysuvna markyza

Vzhledem k úhlu dopadu slunečních paprsků, které pronikají hluboko do interiéru je v případě západních a východních teras vhodným modelem luxusní markýza weinor Opal Design II s výsuvným navíjecím volánem. Volán je umístěn v čelním profilu markýzy a ovládá se nezávisle na výsuvu markýzy. Délku volánu (max. 2,1 m) lze libovolně nastavit pomocí dálkového ovladače. Pro výsuvný volán je použita technická tkanina Soltis, která díky perforované struktuře umožňuje výhled do okolí při současném zastínění prostoru.

pruhovana markyza s vysuvnym volanem

Markýzové látky
Markýzové látky v závislosti na typu a barvě přispějí ke snížení teploty v interiéru až o 30 %, pokud jsou použity světlé odstíny, středně tmavé o 20 až 30 % a tmavé o 20 %. Důležitou vlastností markýzových látek je ochrana před UV zářením. Látky (v závislosti na typu a barevném odstínu) mohou mít faktor až UPF 50+, což znamená, že jejich ochrana před UV zářením se pohybuje mezi 93 až 99 %. Nejrozšířenější jsou látky z akrylového nebo polyesterového vlákna, které jsou stálobarevné a odolné proti povětrnostním vlivům a roztržení. Díky impregnaci jsou odolné proti vodě, hnilobě a nečistotám.

Více o jednotlivých typech markýz a jejich použití naleznete na www.confico.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze