Úvod

Elektrické vytápění

Když se řekne elektrické vytápění, většina lidí si i dnes pořád ještě představí dva nejméně efektivní způsoby topení elektřinou: přímotopné konvektory nebo elektrokotel.


Ale tak, jako se vyvíjí stavební průmysl v oblasti výstavby moderních staveb s nízkými energetickými nároky (NED, pasívní domy), jasný směr nabral i trend v topení elektřinou. Dnes populární přímotopné sálavé a velkoplošné nízkoteplotní topné systémy dosahují různým způsobem stejného výsledku: zvýšení průměrné teploty vnitřní obálky, lepšího rozložení teplot ve směru podlaha-strop a tím lepšího komfortu i nižší spotřeby energie. Zástupci velkoplošného přímotopného topení jsou elektrické podlahové vytápění a stropní sálavé topení topnými fóliemi, za nejpoužívanější sálavé vytápění platí sálavé infra panely ve stropních a nástěnných provedeních a také sálavé přímotopy.

infra panely

Společným znakem moderního elektrického vytápění je produkce tepla přímo v místě jeho spotřeby, tedy beze ztrát v rozvodech a obtížné regulovatelnosti jako je to u elektrokotle. Teplo je tak možné velmi přesně dávkovat přesně podle potřeby a také dokonale regulovat. Podstatné je také snížení konvekční složky na minimum ve prospěch sálání (infračerveného vlnění) u topných panelů a velkoplošné konvekce s podílem sálání u podlahového topení, oboje zajišťuje správné rozložení teplot ve směru podlaha-strop a způsobuje dobrou tepelnou pohodu již při nižších teplotách.

Elektrické vytápění

Elektrické vytápění a jeho komponenty nevyžadují žádnou údržbu a nejsou zdrojem dalších udržovacích nákladů. Jejich dlouhá životnost a nízká pořizovací cena v porovnání s jinými topnými systémy je pasuje do role favorita zejména u moderních dobře tepelně izolovaných stavebních konstrukcí, kde je potřeba energie na vytápění malá a cena zdrojové energie pro topení přestává být rozhodujícím faktorem v celkových dlouhodobých nákladech.

topne kabely

Podlahové elektrické vytápění

V praxi jsou u instalací realizovaných v novostavbách, kde je možné ovlivnit skladbu podlahy nejpoužívanější topné kabely zalité ve vrstvě anhydritu nebo betonu. Řešení s topnými kabely nabízí vynikající poměr cena/výkon, malou nevýhodou je složitější instalace. Pokud je ale převažující podlahovou krytinou plovoucí podlaha, je nejvhodnějším, a pro lamely podlahy nejšetrnějším řešením využití topných fólií, které jsou umístěny přímo pod lamelami a velmi přesně dávkují tepelnou energii, navíc se díky minimální akumulaci dají výborně regulovat.

infra panely

Vytápění infrapanely

Velmi populární je mezi uživateli topení infračervenými sálavými panely. Vyrábějí se v několika provedeních, jednotlivé modelové řady se liší především použitým materiálem. Kromě základní řady jsou k dispozici infrapanely skleněné nebo mramorové pro náročnější zákazníky, kteří ocení nadčasovou čistotu přírodních materiálů. Vytápění infapanely komfortní a příjemné, záleží ovšem na správné dimenzaci, rozmístění a regulaci, proto je vhodné konzultovat návrh s odborníkem.

David Bláha, Elektrické-topení.cz

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze