Úvod

Elektřina patří do rukou odborníků

Dnes již neplatí, že si zavoláte na rozvody elektřiny specialistu, který vám rozmístí kabely podle svého uvážení. Je na místě, aby majitel domu nebo bytu přesně věděl, kam se vypínače a zásuvky umístí. Již v tomto momentě byste měli mít jasno v tom, jak bude váš interiér vypadat a podle toho si i zvolit správný typ a barvu vypínače nebo zásuvky.


Práce profesionálů by se ale neměla v žádném případě podceňovat a je dobré mít na paměti, že rozvod elektřiny by měl instalovat odborník, který má potřebná přezkoušení a kvalifikaci. Elektrikář na správném místě i poradí, kam nejlépe umístit domácí spotřebiče a případně doporučí kam umístit datové zásuvky, termostaty a další inteligentní technologie, které jsou již v současné době na trhu.

zasuvky ve viceramecku

Drobný detail, polovina úspěchu
V dnešní době, kdy se hodně hledí na celkový design interiéru, by se nemělo zapomínat na drobné, ale podstatné detaily. Podle poptávky se mění i nabídka zdánlivě obyčejných vypínačů. Ve většině domácností jsou k vidění zatím buď bílé nebo hnědě, ale na webových stránkách www.vypinac.cz zjistíte, že vypínače i zásuvky mohou barevně ladit s okolním interiérem. Nenechte si tedy vnutit první vypínače, které vám padnou pod ruku, ale zkuste se zamyslet, nad výhodami barevných. Nejsou to jen barvy, které si může kdokoli vybrat, ale také různé tvary a druhy materiálu.

Ekonomické výhody
Pokud si majitel domu nebo bytu správně rozmyslí, kudy elektroinstalace povede, může i ušetřit. Barevné vypínače nebo zásuvky nemusí být za každou cenu tam, kde nejsou vidět. Jedná se většinou o místa za nábytkem. Luxusnější vypínače naopak patří na místa, která jsou vidět hned po příchodu do místnosti. Starší domy, ale i byty mají nevýhodu v tom, že mají například jednu zásuvku na televizi. Dnes ale domácnosti disponují více přístroji jako je DVD, satelit nebo rádio a tak je jedna zásuvka nedostačující. Tento problém řeší třeba řada Unica od Schneider Electric, kde se používá zásuvka na ploché vidlice. Ty zaberou poloviční místo a vejde se i více rámečků najednou.
Opět se potvrzuje, jak je prvotní návrh důležitý. Při správném výběru tipu zásuvky nebo vypínače ušetříte počet rámečků a instalačních krabic. Nejlepším řešením je konzultace s projektantem v prvopočátku stavby nebo rekonstrukce.

skladani vypinace

Instalaci zvládne i laik
Barevné vypínače nebo zásuvky z řady Unica mají ještě jednu neocenitelnou výhodu. V případě, že začnete provádět elektroinstalaci a nevíte, jak bude vypadat následný interiér, stačí namontovat vypínače bez krycích rámečků. Vypínače fungují a jsou i bezpečné. Později si v klidu můžete vybrat jaký typ i barva vypínače se vám bude hodit. Výrobce nabízí několik druhů rámečků, a to nejen barevné, ale také plastové, kovové, dřevěné, ze skla, z kůže nebo z břidlice. Řada Unica má velkou výhodu, že rámečky pasují na jakýkoli přístroj. Instalace rámečků vám zabere několik sekund.
Krycí rámečky na vypínačích jsou snímatelné a tak mají další neocenitelnou výhodu, že například před malováním nemusíte vypínače různě oblepovat a zakrývat, aby se neušpinily. Rámeček jde lehce sundat a následně se jen nacvakne zpět na své místo. Návod, jak manipulovat s rámečky najdete ZDE.

logo

Další tipy a triky najdete na stránkách www.vypinac.cz.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze