Úvod

Zkuste ubrouskovou dekoraci!

Rozhodli jste se využít dnů volna ke zvelebení Vašeho domova? Toužíte po tom, vyrobit vlastníma rukama stylový dekorativní předmět? Vyzkoušejte s námi ubrouskovou dekorační techniku. Když dodržíte několik základních zásad, práce Vám půjde pěkně od ruky a výsledný dojem překvapí každou návštěvu.


Ubrousková technika 
Co to vlastně znamená ubrousková technika neboli decoupage? Jedná se o způsob dekorování předmětů z nejrůznějších materiálů, jako je například keramika, sklo, dřevo, papír nebo textil. Touto dekorativní technikou můžete ozdobit květináče, dlaždice, nebo třeba bílé porcelánové nádobí. Vytvoříte tak nádherné dekorativní předměty ke zkrášlení interiéru vlastního domova, nebo je můžete darovat svým blízkým nebo známým. Přání k narozeninám vyrobené touto technikou bude oslavenec jistě považovat za velmi originální.

Princip 
Název ubrousková technika nevznikl náhodou. K dekorování se totiž používají třívrstvé ubrousky s různými motivy, přesněji jejich horní potištěná vrstva. Tuto vrstvu opatrně oddělíme od ubrousku, vystřihneme z ní zvolený motiv, který následně nalepíme na květináč, dlaždici, či jiný předmět. V případě, že je jeho povrch nevzhledný, můžeme jej předem natřít barvou. Pokud nalepujeme levandulový motiv, hodí se nám fialová. Když nalepujeme pomněnkový motiv, můžeme předem natřít předmět světle modrou.

Požadovaný motiv tak přirozeně splyne s malovanou vrstvou a bude působit dojmem, že jste jej sami namalovali.

Co všechno potřebujete?
Pokud Vás náš nápad zaujal, neváhejte a pusťte se do díla. Věřte, že k tomu nepotřebujete žádné speciální výtvarné nadání. Stačí jen cit pro výběr motivu a barev. Co všechno budete potřebovat? V prvé řadě dekorativní ubrousky, jejichž výhoda spočívá mimo jiné v tom, že nemusíte kupovat hned celé balení, ale pouze jednotlivé ubrousky, které Vás vyjdou zhruba od 6 do 50 korun za kus. Kromě ubrousků, které koupíte ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami, stejně jako v papírnictví či květinářství, je třeba si pořídit speciální lepidlo určené přímo na ubrouskovou techniku. Pozor, druh lepidla je nutné zvolit dle povrchu předmětu, který se chystáme dekorovat! Na keramiku použijeme tzv. keramické médium, na dřevo zase dřevěné. Personál ve specializovaných obchodech Vám jistě ochotně poradí. Pokud se rozhodnete nakupovat po internetu, nemusíte mít obavu, že byste si pořídili nesprávný druh lepidla, sortiment bývá na webu velmi dobře popsán.

Dále budete potřebovat akrylové barvy a jemné štětečky na nanášení barev a lepidla, ostré nůžky a hadřík. 

Jak na omšelé květináče 
A nyní si ukážeme tuto krásnou dekorativní techniku na jednoduchém příkladě. Parapet s rozkvetlými květináči sluší každé kuchyni. Ovšem jen v případě, že se o rostlinky dobře staráme, a že květináče nejsou ošklivé. Když se rozhodneme naše nevzhledné květináče trochu vylepšit, nejprve je umyjeme a necháme dobře uschnout. Poté na ně naneseme preferovanou akrylovou barvu. Připravíme si obrázkový motiv, opatrně jej vystřihneme z ubrousku a oddělíme dvě spodní vrstvy. Místo na květináči, kam chceme obrázek umístit, natřeme tenkou vrstvou lepidla. Přiložíme obrázek a důkladně uhladíme, aby pod ním nezůstala žádná vzduchová bublina. Znovu přetřeme lepidlem a necháme zaschnout. Nakonec přetřeme květináč bezbarvým lakem.

Dodržujete základní zásady! 
Aby se Vám obrázek nepotrhal, věnujte pozornost následujícím zásadám, kterými se s Vámi rozloučíme:

  1. Při vystřihování obrázku nejprve obrázek vystřihněte, a až poté sejměte obě spodní vrstvy.

  2. Vždy používejte speciální lepidlo.

  3. Dbejte na důkladné uhlazení obrázku.

  4. Nepodceňujte význam finálního přelakování!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze