Úvod

Jak učinit barvy moderními či formálními?

Barvy na kruzích, které jsme si představili jsou vysoké sytosti a středního jasu, kdyby byl jas vyšší budou barvy světlejší a naopak nižší jas dělá barvu tmavší, ku příkladu oblíbená olivová barva není nic jiného než zelený odstín s nízkou sytostí a nižším jasem.


Sytost nám tedy ovlivňuje to, jak bude barva výrazná, čím je sytější tím je výraznější, jde tedy o intenzitu dané barvy a jas nám naopak ovlivňuje, jak bude barva světlá nebo tmavá a při 100% jasu je každá barva bílá a 0% jas je vždy černá barva.

cerveny interier

Tmavé barvy mají nízký jas a působí tedy decentněji, důstojně, klidně. Pokud snížíme sytost, barvy se zelegantní a naopak pokud ji zvýšíme, barvy se oživí. U barev středního jasu je nejdůležitější sytost, syté barvy působí vesele, dynamicky, agresivně, méně syté jsou utlumené či "zaprášené", tyto barvy velice dobře vyznívají ve velké ploše. Velmi málo sytým se říká také interiérové neutrály, jde o barvy elegantní a decentní a požívají se ve velkém v interiérech. Světlé barvy jsou jemné, svěží něžné či lehké, pokud budou světlé a syté budou působit víc něžně hravě a roztomile, naopak světlé málo syté barvy budou elegantní a jemné.

interierove neutraly v interieru

Barvy přímo z barevného kruhu se v interiéru používají většinou v menší ploše, spíše jako akcentní barva, ve velké ploše by mohly působit rušivě, v interiéru pracujeme spíše s barvami nějakým způsobem potlačenými. Ať už jde o nízký nebo jas, či sníženou sytost.

Tím, že se barvě pozmění jas, nebo sníží sytost, může barva razantně změnit své vyznění. Může jít o změnu nálady z červené barvy, která může působit eroticky na barvu růžovou, která je spíše romantická, dané barvě to také může více slušet na velké ploše, takže se ji nemusíme bát použít na stěnu, jako přímo barvy z kruhu, ale je potřeba dát pozor na barvy které změnou jasu změní svůj charakter, můžeme ji považovat za barvu jinou, než kterou opravdu je.

romanticky interier

Je dobré se řídit barevnými kódy (NCS, RAL, Dulux), v tom případě se nemůžeme u málo čitelných barev splést v jejich původu. Bezpečně je lze určit a najít k nim vhodné další barvy pro váš interiér.

Zdroj foto: designkastle.com, zeointerior.com, homefurnituretrend.com, dn5.nazmiyalantiquerugs.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze