Úvod

Florální motivy

Květiny jsou přirozeně krásnou ozdobou naší planety. Lidé si jimi od nepaměti zdobí prostředí, ve kterém žijí. Používají k tomu nejen samotné živé rostliny a v poslední době také jejich imitace, ale také květinové motivy, které se staly populární ozdobou dekorativních předmětů. Zasáhly do mnoha rozdílných designů.


Rustikální romantika
Snad nejvíce květinových doplňků najdete v romantické chalupě na venkově. Od čajových servisů, talířů a polévkových nádob s jemným pomněnkovým vzorem, přes utěrky zdobené bohatými výšivkami různých druhů květin, až po větší textilní doplňky s motivem růže nebo drobných květinek. S květinovými vzory se setkáte také na ubrusech a v romantických zákoutích ložnic, na závěsech, záclonách, povlečení a dekorativních polštářcích. Textilní doplňky plné kvítků vkusně doplňují dřevěný a proutěný rustikální nebo historický nábytek. Na jejich štědré používání lze pohlížet jako na protipól poněkud chladněji pojatého interiéru v minimalistickém duchu. Pokud vsadíte na jemné květinové motivy, Váš domov získá velmi něžnou a vlídnou tvář. 

Marimekko design 
Marimekko je označení pro originální design finských designérů, který se v průběhu 60. let minulého století, tedy za éry hippies, rozšířil do Spojených Států, kde se dočkal obrovského ohlasu, odkud dále pokračoval do ostatních zemí světa. Známá je jeho spojitost se skandinávským designem, neboť společně čerpají svou inspiraci v přírodě a v interiérech se vzájemně doplňují. Ve srovnání s jemnými kvítky rustikálně romantického stylu jsou květy v designu Marimekko mnohem větší a nápadnější, a to za použití velmi originálních barevných kombinací. Lze je dobře kloubit jak s interiéry pojatými v retro stylu, tak s těmi v moderním minimalistickém duchu. 

Moderní interiér 
V moderním interiéru se drobná kvítka příliš nenosí. Květinové motivy zde však přesto nalézt můžete. Chce to jen, abyste se dobře rozhlédli. Pak Vám třeba neunikne, že přes zdánlivě designově strohý stůl se táhne jako dlouhý had rytina kaktusu. Stále častěji se na stěnách obývacích pokojů, ložnic, jídelen a dalších místností objevují květy vzniklé nalepením samolepicí dekorace. Stačí jedna nebo dvě samolepky a celý interiér rázem ožije. Motiv květů je obecně považován za velmi decentní. Proto se jeho použití nebojí ani lidé, kteří nemají experimentování s dekorováním příliš v lásce. Nehledě na to, že tento druh dekorace lze skoro stejně snadno odstranit, jako připevnit. 

Bio-design
Také příznivci tohoto směru mají rádi květiny. Ty však nejsou jejich jedinou specializací, designéři tohoto směru hledají inspiraci v živé i neživé přírodě. Jejich dekorativní předměty snažící se věrně zachytit dokonalost přírodních tvarů a útvarů připomínají ulity hlemýžďů a jejich mořských příbuzných, kostřičky dávno vymřelých tvorů, housenek a motýlů, stejně jako tvary rostlin a jejich částí, jako jsou například kapradiny, hrachové lusky, nebo detaily květů. Dekorativní předměty pojaté v tomto duchu dokážou nezvykle ozvláštnit každý moderní interiér. V předchozích designech jsme měli na mysli spíše potisk florálními motivy, v případě Bio-designu se jedná spíše o používání tvarů inspirovaných říší rostlin. 

Náš tip 
Kde nakoupíte bytové doplňky a dekorativní předměty s květinovým motivem? Skoro v každém obchodě nebo domě bytové kultury, dále pak v sítích hypermarketových řetězců a samozřejmě také na internetu. Díky velkorysé nabídce neuvěřitelně širokého sortimentu není pořízení dekorace s motivem květin žádný problém. Jde jen o to, vybrat ty správné tak, abychom skloubili jejich design s prostředím našeho domácího interiéru a s jejich pomocí tak doma vytvořili příjemné harmonické prostředí. Nezapomeňte, že s dřevěným rustikálním nábytkem ladí spíše drobnější kvítka, kdežto moderní design volá po něčem mnohem nápadnějším!

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze