Úvod

Hledáte pronájem bytu v Praze?

Bydlení v pronájmu se u Čechů těší značné oblibě. Plánujete řady nájemců rozšířit? Přečtěte si, na co si dát při shánění vlastního pronájmu v Praze pozor.


Dvakrát se ptej, jednou stěhuj
Objevili jste v Praze pronájem svých snů? Než zabalíte kufry a objednáte stěhováky, zazvoňte na sousedy a ptejte se. Buďte zvědaví. Jak se jim v domě bydlí? Kdo bydlel v tom bytě před vámi? Proč se odstěhoval? Zvažte také dopravní dostupnost bytu, aby se vám nestalo, že nejbližší zastávka MHD bude za sedmero horami a autem budete večer zběsile kroužit hodinu po přilehlých uličkách, abyste zaparkovali.

Tip:
Usilovně sháníte podnájem a nedaří se vám? Přečtěte si 5 tipů, jak si úspěšně najít pronájem v Praze.

homelovesweethome

Smlouvu si pročtěte nadmíru pečlivě
Nájemní smlouvu prosvištíte očima během tlachání s makléřem, na tečkovaný řádek ledabyle načmáráte svůj podpis a hurá bydlet. Přesně takto by to vypadat nemělo. Veškerou smluvní dokumentaci si pozorně pročtěte, ať se později nedivíte, co všechno v bytě musíte, ale nesmíte. Něco se vám na smlouvě nezdá? Zajděte si na konzultaci k právníkovi.

Tip: Pokud si seženete byt přes realitní kancelář, ohlídá za vás, aby smlouva obsahovala vše, jak se patří, a vy jste nepřišli zkrátka.

Co ve smlouvě není, jako by nebylo
Pronajímáte si zařízený byt? Nechte do smlouvu zapsat všechny spotřebiče, která vám pronajímatel nechává v bytě k dispozici. Ve smlouvě si nechte také zakotvit, jaké změny v bytě můžete provádět. Nepovolená výmalba bytu, vrtání do zdi a další zvelebování obydlí totiž nemusí být pronajímateli po chuti.

homelovesweethome

Tip: Ve smlouvě si definujte, jak dlouho dopředu vám pronajímatel musí hlásit návštěvu, ať se vám nestane, že se vám zničehonic nahrne do bytu na kontrolu jako velká voda.

Po nastěhování byt zdokumentujte
Vezměte si foťák nebo mobil a byt si píď po pídi nafoťte. Budete tak mít v ruce důkazy o tom, jak byt v okamžiku vašeho nastěhování vypadal. Dbejte na to, aby bylo na fotkách viditelné datum jejich pořízení. Pozornost věnujte především různým prasklinám, skvrnám na omítce, plísní a podobným radostem. Zjištěné závady obratem pronajímateli hlaste a trvejte na jejich odstranění.

Tip: V případě, že se vám byt nebude pozdávat už při prohlídce, nepronajímejte si ho. Využijte toho, že v Praze najdete bytů na pronájem dost a dost, a najděte si takový, který vám bude opravdu vyhovovat.

homelovesweethome

Domácnost si pojistěte
Zjistěte, zda si majitel bytu sjednal pojištění domácnosti. Neštěstí totiž nechodí po horách, nýbrž po lidech, a stačí prasklá hadice od pračky a hned máte o zábavu ve výši několik desítek tisíc vystaráno. S pojištěním domácnosti můžete podobné nehody hodit za hlavu, protože pojišťovna odškodní vás i sousedy, kterým jste způsobili újmu.

Tip: Obyčejná roční pojistka domácnosti stojí něco málo přes tisíc korun. Neváhejte a běžte do ní.

logo homesweethome
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze