Úvod

Home office a ergonomie v domácí kanceláři

Každá práce a povolání si žádá profesionální vybavení, abychom mohli odvádět ty nejlepší výsledky a přitom se nám dobře a zdravě pracovalo. V kancelářích o takové prostředky nebývá nouze. Jak je to ale u vás doma? Ať už využíváte domácí kancelář jen občas nebo jste na ,,home office,, zvyklí a práce na dálku je vaším denním chlebem, měli byste se zaměřit na správné ergonomické vybavení.


Ergonomická domácí kancelář

Práce z domova se dá jistě vykonávat pohodlně z jakéhokoliv vašeho oblíbeného koutku. Někdo se uvelebí na pohovce v obývacím pokoji, jiný zase usedne k jídelnímu stolu v kuchyni, aby měl čerstvou kávu vždy po ruce. Pohodlí ale může být na úkor zdraví. Řeč je zejména o ergonomii. Naše životy jsou částečně ovlivněny digitální dobou, ve které žijeme. Dlouhé sezení a práce u počítače může mít za následek, že mnozí z nás dříve nebo později pocítí menší či větší zdravotní problémy s tím spojené. Patří k nim zejména bolesti zad, rukou, tzv. tenisový loket nebo záněty šlach.

Abychom těmto problémům předešli, měli bychom se naučit zásady ergonomie sezení, které jdou ruku v ruce s vybavením. Zejména se to týká ergonomické kancelářské židle a výškově nastavitelných pracovních stolů, u kterých se nemusíme krčet, protože se nám dokonale přizpůsobí.

Kancelářské židle pro zdravé sezení

Práce vsedě je v naší společnosti nejčastější. Abyste docílili správného sezení u počítače, musíte mít židli, která vám to dopřeje. Zároveň s tím si dávejte pozor na vzdálenost očí od monitoru, pravidelné přestávky, změnu pozice při práci a správné nastavení židle.
Ty nejlepší ergonomické židle disponují nastavitelnými područkami, opěradlem i oporou bederní páteře. Zároveň jsou sklopné, otočné a mají zajistitelný kloub sedáku pro opření nebo zhoupnutí. Výběr materiálu a designu je víceméně individuální. Někomu vyhovuje kvalitní kožené provedení, jiný zase dá přednost prodyšnějšímu textilu nebo síťování. Důležitá jsou i správně zvolená kolečka, která mohou být dimenzována pro tvrdé nebo měkké povrchy.

Při výběru se zaměřte na základní parametry:
■    Čím větší jste, tím vyšší by mělo být opěradlo sahající po celé délce páteře
■    Při sezení byste měli mít nohy na podlaze vždy v úhlu 90 stupňů
■    Čím těžší jste, tím pevnější by mělo být čalounění

Výškově nastavitelné psací stoly

Odborníci z oboru pracovního lékařství doporučují během pracovního dne v kanceláři opakovaně měnit polohu vsedě a vestoje. Proto je dobré společně s ergonomickou pracovní židlí myslet i na pracovní plochu. Výškově nastavitelné psací stoly pro práce ve stoje vám umožní individuální nastavení výšky a dokonale se přizpůsobí. Při sezení by měla být výška pracovní desky stolu ideálně ve výšce loktů. Stisknutím tlačítka pak lze změnit výšku stolu během pár vteřin a pracovat i vestoje. Podpoříte tak soustředění a protáhnete tělo, které vám za to v budoucnu poděkuje.

Pokud si při výběru nejste jistí, poraďte se s odbornými prodejci profesionálního kancelářského vybavení. Rádi vás zasvětí do tajů ergonomie a doporučí optimální řešení přímo pro vás. Vaše práce doma i v kanceláři bude pohodlnější, úspěšnější a především zdravější.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze