Úvod

Italský nábytek okouzluje svými čistými liniemi i barvami

Napadlo Vás někdy, proč právě italští designéři patří ke světové špičce? Jejich kouzlo překvapivě spočívá v jednoduchosti podobně jako kouzlo italské kuchyně. Italský nábytek okouzluje svými čistými liniemi a příjemnými barvami nebo barevnými kombinacemi.


Jednoduchý elegantní nábytek 
Na přelomu prvního a druhého desetiletí 21. století je v kurzu elegantní nábytek, pro který je charakteristický čistý jednoduchý styl, a kterému na první pohled dominuje funkčnost. Na druhý pohled ovšem zjistíme, že ani estetičnost nezůstává potlačena. Tak je tomu alespoň v případě současného italského nábytku, jenž inspiruje všechny příznivce bydlení zařízeného v jednoduchém moderním stylu. Nejsou to však pouze čisté nekomplikované linie, co nás na italském nábytku okouzlí, ale i pečlivě zvolené barevné odstíny a jejich kombinace. 

Oblíbená bílá
Pokud jste se rozhodli, že pojmete svůj interiér v italském duchu, měli byste vědět,že bílá představuje jednu z nejoblíbenějších barev. V případě nábytku to platí dvojnásob. Aby však Váš rádoby italský interiér nepůsobil příliš čistě až stroze, je třeba nevinnou bílou trošku oživit. Jestliže preferujete klasický italský nábytek, který vychází například z tradic italské renesance, pak doporučujeme vsadit na bohatě zdobené dekorativní dlaždice, které vytvoří k jednoduchému bílému nábytku příjemný kontrast, a dá mu dobře vyniknout. Dobře vypadají také kusy nábytku, nejčastěji se jedná o židle, u kterých je jedna část bílá a zbývající v odstínu přírodního dřeva. 
 
    

Zůstaňte střídmí
Pokud jste se nerozhodli pro žádné konkrétní historické období a inspirace italským designem představuje pouze stěžejní myšlenku, na jejímž základě ve svém interiéru sestavíte zajímavý nábytkový mix, pak to s dekorativní zdobností příliš nepřehánějte. V případě, že se cítíte dobře ve společnosti mnoha různých ornamentů a vzorů, zůstaňte střídmí a držte se jedné barevné kombinace. Velmi klidným dojmem působí kombinace bílé a béžové, která je zároveň nadčasová. Velké oblibě se rovněž těší bílá ve spojení s modrou nebo růžovou. Ovšem kombinace bílé a béžové je mnohem italštější. 

Moderní odstíny
V moderním interiéru si za předpokladu dodržení minimalistického designu můžete dovolit uplatnit metodu kontrastu. Jako tradiční řešení se nabízí nesmrtelné černobílé duo, anebo kombinace červené a bílé. Hitem v oblasti moderního bydlení jsou také výrazné barvy, jako je limetková, anebo sytě oranžová. Pokud se Vám takový kousek zalíbí (obvykle se jedná o křesílko či konferenční stolek) věřte, že patří výhradně do moderního interiéru, kde vypadá stylově pouze jako solitér.


Přečtěte si také


Foto: www.tomasella.it
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze