Úvod

Jak kombinovat barvy v interiéru

Kombinace barev je poměrně náročná designérská disciplína a nejdůležitější roli tu hraje cit a talent. Jednou z pomůcek, která vám pomůže nešlápnout vedle je kombinování barev podle vzájemné polohy barev na barevném kruhu.


Barevné kruhy máme dva, jedním z tvůrců prvního kruhu ''uměleckého'' byl třeba Johan Wolfgang Goethe, tento kruh pracuje s přirozenými pigmenty, není dokonalý a neobsahuje všechny barvy spektra (chybí zde třeba magenta, jde totiž už o synteticky vyráběnou barvu, stejně jako třeba barva azurová) a základní neboli primární barvy uměleckého kruhu ze kterých lze pak utvořit všechny barvy ostatní jsou žlutá modrá a červená. Zatímco realistický barevný kruh obsahuje i právě synteticky vyráběné barvy a bere v potaz veškeré vědění o optice a fungování barev, jeho primárními barvami jsou barvy žlutá, azurová a magenta.

umělecký a realistický barevný kruh

Každý z těchto kruhů umožňuje jiné kombinace barev a každý z nás si může vybrat, který z kruhů použije a následně na něj aplikuje jedno z osvědčených schémat, která nám pomáhají sladit odstíny, které se k sobě budou hodit, vypadat u sebe dobře. Těchto schémat interiérový design rozhodně využívá, zejména pak schémata, které kombinují maximálně tři odstíny.

Představme si teď jednotlivá schémata, podle kterých můžete zvesela kombinovat barvy v interiéru a nebudete se muset trápit s tím zda k sobě barvy ladí.

fialova loznice podle monochromaticke kombinacve barev

Monochromatické schéma
Jde o schéma, které pracuje pouze s jedním odstínem, ale v různých jasech. U tohoto schématu je práce s jasem velmi důležitá, neboť právě práce s jasem nám do tohoto schématu vnáší zajímavost a dynamiku, pokud bychom s jasem nepracovali získáme jednobarevný nezajímavý interiér, který bude buď nudný a nebo naopak natolik výrazný, že se v něm nebude dát příjemně bydlet. Je dobré použít maximálně tři jasové polohy odstínu - velmi světlou, střední a tmavou polohu téhož odstínu.
I u tohoto schématu můžete použít neutrály což jsou barvy bílá, černá a šedá. A pokud se vám zdá, že vámi vytvořené schéma je buď moc teplé a nebo moc studené pokuste se použít barvu, která je na barevném kruhu na opačné straně proti vámi vybrané barvě jako akcentní, neuvěřitelně to interiér pozvedne a rozzáří.
Pokud si vyberete pro váš interiér monochromatické schéma, tak pamatujte, že je důležitá práce s texturou - opravdu totiž platí, čím méně kontrastů vnášíme do interiéru barvou tím více různých textur, materiálů a povrchů bychom měli v interiéru použít.

neutralni barvy v interieru - bila

Analogické schéma
Kombinuje odstíny barev stojící na barevném kruhu vedle sebe, tyto barvy si jsou něčím blízké a proto vám zaručí harmonický a sladěný interiér. Většinou jde o kombinaci tří odstínů stojících vedle sebe, někdy pro oživení můžeme ale použít pouze dva odstíny, které buď leží přímo vedle sebe pro příklad žlutá a oranžová a nebo ob jeden odstín a tím do schématu vneseme trochu kontrastu (žlutozelená a tyrkysová).
Analogické schéma vám pomůže i kouzlit se schématy která nefungují, máte-li dvě barvy které neladí, nejlepším způsobem jak schéma zachránit a barvy zharmonizovat je použit barvu třetí, která se na barevném kruhu nachází mezi nimi.

kontrastni barvy v interieru - cervena, bils a cerna

Kontrastní schéma
Jde o odstíny, které na barevném kruhu leží naproti sobě, tyto odstíny si jsou vzájemně nejméně podobné a tvoří spolu největší kontrast. Nejčastěji se používají žlutozelená s fialovou barvou, magenta se zelenou, fialová se žlutou (zlatou), tyrkysová s červenou.
Pokud se rozhodnete pro toto schéma, mějte na paměti, že kombinace těchto barev je velmi silná a ve velké ploše budou působit opravdu řvavě, agresivně, proto schéma musíte zjemnit jednou z následujících cest. Buď zachováte vysokou sytost barev a změníte jejich poměr jednu použijete více než druhou, nebo obě barvy použijete jako akcentní na neutrálním pozadí (bílá, černá, šedá), popřípadě můžete barvy zesvětlit či ztmavit, nebo jim snížíte sytost.

kontrastni fialovoseda kuchyne

Práce s barvami v interiéru je opravdu velmi citlivá a jde většinou o subjektivní pocit každého z nás v čem se cítí dobře.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze