Úvod

Jak na dřevěnou terasu?

Pokud přemýšlíte nad tím, jak vylepšit Vaše bydlení, jednou z možností je stavba dřevěné terasy. Tu využijete zejména v letním období a při pěkném počasí. V tomto článku si řekneme něco o vlastnostech dřeva jako materiálu, o tom, jak vybrat jeho vhodný druh, kde terasu postavit a jak se o ni starat.


Jaké jsou hlavní výhody a naopak nevýhody dřeva?

Mezi největší přednosti dřeva jako materiálu pro stavbu terasy patří jeho nízká cena a dále pak poměrně snadná montáž. Dřevěné terasy jsou ideální např. jako spojení mezi domem a zahrádkou. Naopak mezi mínusy patří např. náročnější údržba, při špatné péči pak může dojít ke kroucení nebo praskání materiálu. Dřevo má svoje pro i proti a tak ještě před tím, než se rozhodneme pro případnou výstavbu, je vše třeba pečlivě zvážit.

Jak vybrat vhodné dřevo na stavbu dřevěné terasy?

Pokud jsme se rozhodli, že si dřevěnou terasu postavíme, základní a nejdůležitější otázkou je výběr vhodného druhu dřeva. Pokud chceme, aby naše terasa měla dlouhou životnost, měli bychom se vyhnout smrkovému dřevu, které je příliš měkké. Většina lidí volí např. borovici, jasan, cedr, modřín nebo jedli, velmi vhodné jsou různé exotické dřeviny – např. Merbau, Teak, Ipe nebo Padouk. Naopak na čem moc nezáleží, je barva dřeva – to totiž rychle oxiduje a tak dříve či později získá spíše šedostříbrnou barvu, pokud nepoužijete odstraňovač šedého zbarvení dřeva.

Dřevěné terasy z exotického dřeva

Výběr správného místa a zakládání terasy

Důležitý je také výběr vhodného místa. Terasa by neměla stát v kopci nebo na nerovném terénu a neměla by být umístěna na severní straně domu. Prostor, který je pod terasou, je vhodné vysypat štěrkem a překrýt geofólií, aby nám do terasy zbytečně neprorůstal plevel. Jako podklad se obvykle používá dřevěný rošt tvořený podkladními hranoly (ty by měly být ze stejného materiálu jako prkna). Velmi důležitá je také volba toho správného rozestupu terasových prken. Prkna se pak k roštu kotví pomocí klipů pro montáž dřevěných teras. Další věcí, na kterou je třeba myslet, je úhel spádu – pokud dřevěná terasa není zastřešena, vyspádování musí být směrem od domu, se spádem nejlépe 10 mm na 1 m šířky terasy. Aby mohla bez problémů odtékat voda, drážky na prknech by měly směřovat kolmo ke stěně domu.

Pravidelná údržba dřevěné terasy

Jak už jsme si řekli, o terasu ze dřeva je nutné pravidelně pečovat. Přibližně dvakrát do roka je třeba její povrch natřít speciálními oleji nebo lazurami na dřevo, které jej ochrání před slunečním zářením a houbami a zároveň slouží jako impregnace. Ještě předtím ale dřevěný povrch důkladně umyjeme, k čemuž lze použít např. speciální kartáčový čistící stroj, který nám práci usnadní. Mezi další pomůcky, které při údržbě terasy můžeme použít, patří např. odstraňovač zelených řas, nano barva na dřevo, venkovní olej na dřevo nebo odstraňovač šedého zbarvení dřeva.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze