Úvod

Jak pečovat o dřevěná okna a dveře?

Dřevěná okna mohou sloužit (takřka) věčně, pokud mají dobrou údržbu. Stejně jako vaše auto čas od času odvezete do servisu nebo uklízíte dům, je potřeba se občas věnovat i oknům. Obavy jsou ale přehnané. Údržba jednoho okna 1,5 x 1,5m v průměru trvá 5 min - v součtu na klasický dům nezabere více než 2 hodiny. Údržba by se měla provádět 1x ročně.


Okna a dveře jsou vystaveny neustálým změnám podnebí, kolísání teplot, vlhkosti a mechanickému namáhání, takže je údržba důležitým předpokladem pro dlouholetou životnost povrchu. Práci vám usnadní praktické udržovací sady, jejichž používání je snadné a účinné.

Jaké jsou varianty údržby?

Údržbu oken a dveří můžete provést sami nebo vám s ní rádi pomohou odborníci. Potřebujete k tomu jen udržovací sadu od výrobce barvy, kterou si můžete objednat například u české firmy JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Jedno balení stojí kolem 1.000,- a vystačí na 10 m2 (odpovídá cca 10 standardním oknům zevnitř a zvenku).

Udržovací sada obsahuje základní čisticí přípravek (Top-Cleaner), finální čisticí přípravek (Top-Finish), čisticí hadřík a sadu čistících nástrojů (Fenster-Tool).

Udržovací sada slouží k pravidelnému ošetřování dřevěných oken s lazurovou povrchovou úpravou v exteriéru. Funguje na bázi aktivních čisticích látek a vybraných pryskyřic. Aplikací jednou za rok se výrazně prodlouží životnost vodou ředitelných lazur. Uzavřou se jemné, mikroskopické trhliny a póry ve vrstvě lazury. Po ošetření vznikne hedvábně lesklý povrchový efekt. Udržovací sada není vhodná k opravě již existujících poškození laku, například kroupami.

Krycí povrchové úpravy oken již poskytují perfektní ochranu proti UV záření, a proto se u nich používání udržovací sady nedoporučuje. Prostředek Top-Finish může na dřevu s krycí povrchovou úpravou zanechávat nepěkné šmouhy, pokud se s ním nepracuje přesně. Proto je lepší zůstat v tomto případě u pravidelného čištění vodou, do níž se přidá malé množství prostředku Top-Cleaner nebo šetrného čisticího prostředku. U intenzivnějších znečištění a “zažrané” špíny lze následně aplikovat prostředek Top-Cleaner samostaně.

U dřevohliníkových oken není používání sady pro údržbu nutné. Místo toho doporučujeme pravidelné čištění teplou vodou, do níž se přidá malé množství prostředku Top-Cleaner nebo šetrného čisticího prostředku.

Zásadně se nepoužívají čisticí prostředky práškové nebo s abrazivy a agresivní látky jako rozpouštědlové čističe nebo alkalické víceúčelové čističe.

Jak používat udržovací sadu na okna a dveře?

1. Podklad nejdříve omyjte teplou vodou, do níž několikrát krátce stříkněte prostředek Top-Cleaner nebo šetrný čisticí prostředek, který následně naneste čisticím hadříkem a otřete. Takto lze bez problémů odstranit i hrubší nečistotu.

2. Používání prostředku Top-Finish se doporučuje pouze u ploch s lazurovou úpravou. Před použitím protřepejte a čisticím hadříkem nebo nástrojem Fenster-Tool rovnoměrně a v tenké vrstvě naneste na předem omyté, suché plochy. Nanášecí poduška (Fenster-Tool) usnadňuje aplikaci. Díky nastavitelné rozpěrce, udržující odstup od skla, se zabrání nanesení prostředku na silikonovou spáru. Při použití nástroje Fenster-Tool bývá zpravidla nanesené množství příliš velké. Proto je nutné jej následně setřít čisticím hadříkem. Příliš velké nanesené množství přípravku Top-Finish může způsobit jeho stékání a vznik nežádoucího šedého závoje na lazuře.

V krátkosti řečeno stačí okno omýt teplou vodou, nanést konzervační látku a tu setřít.

Co když údržba nebude prováděna?

Podstatnou roli hraje umístění oken na světové strany, nadmořská výška i přesah střech. Je možné, že po 20 letech nestarání se o okna budou jako nová. Ale taky tomu tak být nemusí. S jistotou však můžeme říci, že dodavatelé barev firmy JANOŠÍK OKNA-DVEŘE nabízí na povrchovou úpravu oken záruku 10 let, aniž se na ně muselo sáhnout.

Největší obavy z nutnosti pravidelné údržby dřevěných oken se začaly šířit spolu s rozmachem plastových oken. Beúdržbovost tehdy uváděli jejich výrobci jako hlavní výhodu. Nahrávaly tomu i méně kvalitní barvy, kterými se tehdy okna natírala. Dnes jsou technologie o několik kroků vpřed a my používáme jen ty nejkvalitnější povrchové úpravy.

Odborník Jakub Janošík nám řekl: „Pokud máte zájem, zavítejte k nám na centrálu. Můžete se podívat do výroby, ale prohlédnout si i námi vyrobená okna před 15 lety, na která se pak léta nesáhlo. Stačilo by je opláchnout, přeletět konzervačním přípravkem a jsou jako nová. Nehledě na to, že technologie povrchové úpravy jsou dnes na daleko vyšší úrovni.

I pokud by se na našich starých oknech zub času podepsal, poznáte to jen z exteriérové strany. Jelikož je dřevo lehce opravitelný materiál, dokážeme je přelakovat do původního stavu. Například špaletová okna, která vyměňujeme denně, mají často více než 100 let
.“

Opravdu se o plastová okna nemusíte starat?

Výrobci plastových oken doporučují totožné udržovací sady na plastové profily. Někteří jimi dokonce podmiňují záruku. Oproti dřevu má plast tu nevýhodu, že větší vady jsou neopravitelné, škrábanců nebo průlomů plastových oken se již nezbavíte. Také jsou podstatně náchylnější na špínu a musí se častěji umývat. Veškeré materiály, včetně PVC, se časem opotřebovávají, degradují. Pokud nejsou plastová okna dostatečně často čištěna, mohou lehce měnit barvu působením nečistot. Tyto barevné změny jsou již nevratné. Přílišné slunko může zapříčinit ztrátu lesku, mírné zažloutnutí a případné droboučké prasklinky na povrchu. Na plastová okna existují přípravky, které chemickou cestou zpomalují proces stárnutí, ale nemohou eliminovat vyšší pravděpodobnost poškození plastových oken, zejména v zimních měsících za mrazu.

Pokud jste ochotni věnovat 2 hodiny ročně péči o svá okna nebo pár korun servisním pracovníkům, nezříkejte se dřevěných oken jen kvůli potřebě údržby. Je to stejné, jako když dá někdo přednost pravým květinám před plastovými, protože je smířen s tím, že je bude muset jednou za čas zalít, ale za to si bude moct užívat jejich vůni a pocit kousku přírody v domě.


Rady na ochranu oken ve fázi stavby

  • Při provádění prací v blízkosti okna, příp. vchodových dveří, je nutné okna a dveře přikrýt.
  • Chraňte plochy zejména před stykem s omítkou, maltou a nátěrem. Jako technicky nejlepší řešení doporučujeme používání omítkových lišt.
  • Používejte k přelepení pouze pásky Tesa 448 nebo 488, M Scotch Brand Tape a Brand 2090 nebo KIP 08 spezial.
  • Lepicí pásku byste měli do 2 týdnů opatrně stáhnout. Nepoužívejte k tomu žádné ostré předměty.
  • Stavební vlhkost je nutné odvětrávat – jen tak účinně zabráníte poškození laku a dřeva. U staveb, prováděných v zimě, doporučujeme současné topení a nárazové větrání. Obzvlášť při provádění omítek a nátěrů větrejte několikrát denně.
Tipy pro vás připravil Jakub Janošík z tradiční české firmy JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Máte-li další otázky nebo si přejete provést odbornou údržbu oken či dveří, neváhejte jej kontaktovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze