Úvod

Jak postupovat při vytopení bytu?

Způsobů, jak vytopit sebe nebo souseda, je několik. Nejčastěji to bývá prasklé potrubí, poškozená hadice pračky nebo nefunkční vodovodní kohoutek. Všechno tohle může zanechat velké škody. Jak postupovat, pokud už se stalo? Pokračujte ve čtení našeho článku.


Buďte na vše připraveni, pojistěte se
Nehody se v domácnosti stávají často, proto je na místě nechat si svou domácnost pojistit. Pojištění se nevztahuje pouze na vytopení nebo vyhoření, ale také na vykradení nebo pokus o něj. Pojistka se tvoří na základě jednotlivých parametrů a vy si ji tak můžete přizpůsobit podle sebe.
Pojistka se zaměřuje na vnitřní vybavení, jako je nábytek, elektronika, spotřebiče a také na věci jako jsou peníze, šperky a další cenné věci. Základní pojištění domácnost se tak vztahuje na vybavení jako na celek, je ovšem možné uzavřít nadstandardní pojištění nebo doplňkové pojištění.

Už se stalo? Nepanikařte
Přišli jste do vytopeného bytu? Prvním krokem je najít zdroj vody. Vypněte přívod vody. Poté je potřeba vše důkladně zdokumentovat. V dnešní době má většina telefonů fotoaparát a tak to není problém. Vyfotografujte zničený nábytek, mokré stěny, zničené podlahy, zkrátka vše co voda poničila. Čím detailně, tím lépe.

3 možnosti uhrazení škody 
případě, že vás vytopí váš soused, existují tři možnosti, jak se uhradí škoda. první je, že je soused pojištěný a náklady uhradí pojišťovna.
Druhou možností je, že jste pojištěný vy a škodu uhradí vaše pojišťovna, která pak bude uhrazení částky nárokovat na sousedovi.
Třetí možností je, že není pojištěný nikdo. V takovém případě se musíte domluvit se sousedem sami, jak bude škoda odstraněna a kdo uhradí náklady. U takového postupu je důležité sepsat písemnou dohodu, kdyby v budoucnu došlo k nesrovnalostem a celá záležitost se dostala k soudu.

vlhke zdivo

Vytopili jste sami sebe?

Nechali jste puštěnou vodu nebo vám praskla hadice u pračky? Voda protekla do dalšího patra nebo je celá podlaha pod vodou? Věnujte velkou trpělivost a čas vysoušení. Vysoušení vlhkých zdí a podlah vyžaduje čas a vše musí být dokonale suché.
Vyčkejte minimálně 14 dní, ideálně měsíc, než přejdete k rekonstrukci do původního stavu. Jedině tak dáte zdivu prostor vyschnout až do hloubky. V opačném případě se mohou vlhké skvrny kdykoliv objevit a celou vaší práci znehodnotit. Stejná doba platí u vysoušení podlah.

Využijte speciální pomocníky
Pokud je voda úplně všude, přichází na řadu speciální odvlhčovače. Jsou dva druhy - kondenzační, které srážejí vodní páru a adsorpční odvlhčovače, které vodní páru adsorbují. Oba snižují vlhkost vzduchu v místnost, dochází k vysoušení zdí a podlahy. Stavební konstrukce se tak vysušují.

vysouseni podlahy

Škrábání, penetrace a malování
V případě, že jste vše důkladně vysušili, budete muset vyřešit zda škrábat nebo ne. Jednoduché to je u stěny vícekrát malované, tam je škrábání nutností. Zeď je dobré oškrábat širokou špachtlí, zaštukovat a na závěr omýt mýdlovou vodou a nechat vyschnout. Plíseň se odstraní za pomocí Sava.
Na takto připravenou zeď musíte aplikovat hloubkovou penetraci zdiva. Ta zabrání vzlínání nečistoty vzhůru. Penetruje se pouze v místě skvrn, nikoliv po celém povrchu, to by vytvořilo nepropustnou vrstvu parozábrany a v místnosti by bylo vlhko.

Posledním krokem je výmalba.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze