Úvod

Víte, jak se staví srub?

Pohráváte si občas s myšlenkou, že byste si nechali postavit dřevěný voňavý srub? Anebo už vážně uvažujete o jeho výstavbě? V obou případech Vás jistě bude zajímat, z čeho se skládá jeho konstrukce a co všechno obnáší stavba takového srubu.


Z čeho se skládá srub
Po konstrukční stránce se srub skládá ze základové desky a samotné srubové stavby, která zahrnuje obvodové stěny, vnitřní příčky, podlahy a střešní plášť. Pro ilustraci se pojďme blíže podívat na konstrukci srubových domů. Přední dodavatel dřevěných srubových domů, WOOD-LIFE s. r. o., staví sruby z kvalitního sušeného hoblovaného smrku (může se jednat buď o masiv, nebo lepený profil) opracovaného dvojitou péro-drážkou. Hranoly v rozích spojuje křížový zámkový spoj.

Konstrukce srubového domu

Kvalitní tepelná izolace

Aby srubové domy splňovaly energetické parametry nízkoenergetických staveb, jsou vybaveny kvalitní tepelnou izolací, jedná se o dřevitou vlnu, kamennou vatu, ovčí vlnu, atd. Dokončení obvodových stěn ze strany interiéru a vnitřní příčky (které mohou být řešeny buď jako dřevěná, nebo zděná stěna) jsou přizpůsobeny individuálním požadavkům jednotlivých klientů. Záleží na samotném majiteli, zda si bude přát dřevěné obklady, zdivo či kámen.

Pohled na podlahu a střechu

Nyní se ještě blíže podívejme na podlahu a střechu srubu. Podlaha srubu v přízemí se skládá ze základové desky, dvojité hydroizolace, tepelné izolace (polystyren), folie, litého anhydridového potěru a dlažby nebo jiné finální podlahové krytiny dle volby majitele domu.
Skladba střešního pláště srubu zahrnuje střešní krytinu, latě a kontralatě, difuzní fólii, dvojitou tepelnou izolaci (skelná vata, kamenná vata, desky na dřevěné bázi), folii, pohledové palubky a krokve.

Stavba srubu krok za krokem
A jak výstavba srubu probíhá? Průběh výstavby srubu je nejlepší sledovat buď přímo na místě, což chce, aby si člověk udělal několikatýdenní dovolenou, anebo nahlédnout do fotogalerie, kde si vše můžete prohlédnout pěkně krok za krokem, od základové desky, až po dokončení kompletní stavby.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze