Úvod

Jak si levně zařídit byt ve stylu Provence

Pojďme se na chvíli přenést o pár století zpátky - do 18. století, kdy francouzský venkov začal šlapat na paty dominantní Paříži, která do té doby udávala Francii kulturní, politický i estetický směr. O pár desítek let později se francouzský venkovní dekor s konečnou platností prosadil a začal se uplatňovat všude tam, kde lidé dávali přednost teple hřejivému bydlení před načančanými saténovými křesly, křišťálovými lustry a miniaturními soškami. Venkovský dekor má totiž úplně jiné přednosti.


Terakotové podlahy, rustikální nábytek, pletené plédy, vůně čerstvé levandule, jemné látky a barvy inspirované přírodou - to všechno a mnohem víc považujeme za pravý francouzský venkovský styl. Je spojen hlavně s oblastí Provence, díky které se s chutí necháváme unést nostalgií dnů prosvětlených sluncem a provoněných levandulí. Zní to jako sen, ale proč by se sny nemohly s několika šikovnými nápady přiblížit skutečnosti (třeba i tehdy, žijete-li v malém panelákovém bytě)?

Jít do velkého a drahého obchodu s francouzským nábytkem a zařídit se v něm od podlahy po strop, to je lehká cesta, ovšem také velmi finančně nákladná. Když si ale každý koutek svého domova budete vylepšovat postupně, vyzdobíte ho díky svojí vlastní fantazii, kreativitě a nápadům, nejenže bude mít vaše bydlení mnohem větší šmrnc, ale také za ním bude vidět vaše osobnost a to je nejcennější. Máme pro vás finančně nenáročné tipy, jak se doma cítit jako na francouzském venkově.

provence styl

Vymalujte


Čisté stěny vymalované nápaditými barvami dokáží proměnit místnost k nepoznání. Pokud se chcete přenést do Provence, můžete stěny obléknout do sytějších barev jako je hořčicově či jasně modrá nebo jim dopřát příjemnou světlost. Světlé barvy jsou v Provence stále nejžádanější, ovšem pozor na bílou - bílá barva je v tomto kraji považována za poměrně nezajímavou a nudnou, takže zkuste vymalovat krémovou, světle béžovou nebo vybraným odstínem meruňkové. Světlé zdi prostor otevřou a zvětší a nechají vyniknout zařízení a doplňkům.

Vraťte do života starý nábytek


Pro francouzský venkov je typický rustikální, starobylý nábytek, na kterém je znát, že má svou historii a mohl by klidně vyprávět vlastní příběhy. Možná, že jste si právě vzpomněli na almaru po dědečkovi, která smutně odpočívá na půdě. Vysvoboďte ji z temných půdních prostor a znovu jí vdechněte život novým nátěrem. Štětec a barva bude ostatně při zvelebování vašeho příbytku nepostradatelným pomocníkem. Není totiž nic jednoduššího, než oživit starý a oprýskaný nábytek novou barvou. Přestože nábytek francouzského venkova je spojován hlavně se světlými, teplými odstíny, sáhněte v obchodě i po malé plechovce s tyrkysovou nebo levandulově fialkovou barvou, se kterou můžete natřít starý dřevěný podnos nebo sklenici od okurek, do které pak dáte čerstvé květiny.

stary nabitek
Zdroj foto: Pixmac.cz

Zachumlejte se

Styl francouzského venkova by nikdy nepůsobil tak nostalgicky a něžně, kdyby se v něm neobjevovaly základní prvky zútulnění domova - svíčky a chundelaté plédy.
Zkuste to i vy a kupte si jednobarevné, ideálně bílé či krémové svíčky, rozestavte je na několika místech v bytě a zapalte. Krb to sice není, ale atmosféra pokoje se rázem úplně změní a prohřeje. Na gauč rozložte háčkovaný pléd nebo jakoukoliv deku, která se hodí pro přikrytí, když si chcete chvíli odpočinout a vzít do ruky knížku. Rozhlížejte se a pokud v obchodech uvidíte jednobarevné nebo kostkované přehozy, udělejte si s nimi radost a založte si hezkou sbírku. Plédů, které těší a hřejí, není nikdy dost a vy je můžete nechat ležérně viset přes židli, křeslo nebo vám poslouží jako potah na gauč. Domov se s nimi zateplí a domácky zútulní.


Zdroj foto: Pixmac.cz

Proutěné pohodlí

Snad v žádné domácnosti v Provence nechybí velké proutěné koše, do kterých jejich majitelé umísťují dřevo, přikrývky nebo jim slouží jako „váza“ pro suchou vazbu. Zkuste se inspirovat a pořídit si domů malý koš, do kterého uložte deky, ručníky nebo z něj vytvořte koš pro nenápadné uložení hraček a věcí poházených po bytě (přehoďte přes koš lněnou dečku nebo jednobarevnou utěrku a je uklizeno).

Vůně domova

Jednoduchým pomocníkem, jak si doma vyčarovat „provencálskou náladu“, jsou voňavá mýdla, krémy a olejíčky francouzských značek, které nejen udělají dobrou službu vaší pokožce, ale díky stylovým lahvičkám budou ve vaší koupelně i potěchou pro oko. Když navíc na umyvadlo postavíte malý džbánek s květinou, kouzlo voňavé Provence k sobě přenesete během chvilky. Osvědčeným trikem pro provonění domova je i sáček se sušenou levandulí, který můžete nenápadně umístit do prádelníku.


francouzske kremy a oleje

Nezapomeňte se v průběhu realizace našich (i vašich dalších) nápadů odměnit. Třeba si nalijte sklenku francouzského vína, zakousněte se do dobrého sýra a zavřete na chvíli oči...nemáte náhodou pocit, že už jste v Provence?


Další inpirace ve francouzském stylu

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze