Úvod

Proč by vás měla zrovna teď zajímat konsolidace půjček?

Půjčky jsou brány jako přirozená součást života. Málokdo chce čekat roky na to, než si ušetří na nákup konkrétní věci. Úvěr zajistí možnost okamžité koupě, ale s nutností následného splácení závazku. Řada lidí neváhá a vezme si hned několik různých půjček. To už je první krok k možným problémům. Ty však pomůže řešit konsolidace půjček.


Co je to konsolidace půjček?
Známá je také pod slovem sloučení půjček. Jedná se o postup, kdy se sečtou veškeré vaše stávající závazky, ze kterých se vytvoří úvěr zcela nový. Cílem konsolidace dluhů je nejenom úleva ve smyslu toho, že konkrétní osoba bude splácet výhradně jednu splátku měsíčně. Daný postup přináší i další výhody. Ty bývají spojeny také se snížením úrokové sazby a tedy celkovým zvýhodněním závazků. Dále může dojít i k sympatickému snížení splátky, čímž dlužník uleví rodinnému či osobnímu rozpočtu.

Co je ke konsolidaci potřeba?

V první řadě mít minimálně dvě půjčky. Kdo má pouze jednu, poptává takzvané refinancování. Dále je třeba splnit podmínky konkrétní bankovní instituce či nebankovní společnosti, která možnost refinancovat aktivně nabízí. Vhodné je projít si jednotlivé možnosti a udělat si jasný obrázek o tom, kdo danou možnost poskytuje a nakolik bude výhodná. Když se podíváte na obecné požadavky, rozhodně se neobejdete bez následujících podkladů:

  • Smlouvy ke stávající půjčkám
  • Informace o příjmu
  • Osobní doklady

Dále může být zjišťována finanční minulost a celková platební morálka. Při schvalování konsolidace vzniká nový úvěr u jiné finanční instituce, proto je žadatel posuzován zpravidla podobně jako při žádostech o klasickou půjčku.

Porovnání pomůže k úspoře a ulehčení

Jak bylo zmíněno, možnost konsolidovat dnes nabízejí nejen banky, ale i nebankovní společnosti. Jejich nabídka není stejná, ale může se lišit. Zde je dobrý nápad srovnání konsolidace půjček. Online srovnávač je nezávislý, mapuje aktuální možnosti a pravidelně aktualizuje veškeré informace. Praktická kalkulačka vám hned odpoví na otázku, kde na vás čekají nejvýhodnější podmínky.

Při výběru je primárně nutné zohlednit výši úrokové sazby. Podobně jako u půjček, tak i zde platí, že čím bude nižší, tím lépe. Současné závazky budou výrazně zvýhodněny. Dále je vhodné přihlédnout k možné délce splácení. Kratší doba umožní rychlé doplacení závazku, delší zase možnost rozložit si splátky tak, aby měsíční rozpočet zatěžovaly jenom minimálně.

Jaké půjčky je možné konsolidovat?
Lákadlem daného postupu je fakt, že sloučit a zvýhodnit lze hned několik druhů různých úvěrových produktů. Když se podíváte na přehled toho, jaké závazky konsolidace pomůže zvýhodnit, je třeba říci, že se může jednat jak o závazky z bankovního, tak nebankovního segmentu. Konkrétně mezi nejčastější závazky patří:

  • Účelové i neúčelové spotřebitelské půjčky
  • Kontokorentní úvěry
  • Dluhy na kreditních kartách

Pozor na možná rizika
Ne vždy je konsolidace ideální cestou z finančních problémů. Jak je zmíněno výše, roli hraje hlavně úroková sazba spolu s RPSN. Sazby by měly být vždy menší, než je tomu u současných závazků. Dále je třeba zohlednit výši splátek. Je vhodné zbavit se závazku co možná nejrychleji, ale zároveň je nutné přihlédnout k výši splátek, která by měla být v možnostech daného dlužníka. Na druhou stranu ani nejdelší doba splácení nemusí být ideální, jelikož se negativně podepíše na výši přeplacené částky.

Dlouho neváhejte a udělejte první krok
Máte aktuálně několik úvěrů a jste přesvědčeni o tom, že vám konsolidace půjček pomůže vyřešit stávající finanční situaci? Prvotní krok lze udělat jednoduše online prostřednictvím kalkulačky. Stačí si rychle porovnat jednotlivé možnosti. Vyplníte základní informace a poté už jenom počkáte na zpětný kontakt od banky či nebankovní společnosti, která s vámi začne řešit další detaily. Ze složité administrativy obavy mít rozhodně nemusíte.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze