Úvod

Jak si zařídit bydlení ve stylu hygge?

Vnitřní klid, pocit pohody nebo absence nervozity a stresu. Takto vypadá bezstarostný život, který byste možná rádi vedli i vy. V dnešní uspěchané době je však často obtížné takového stavu dosáhnout. Existuje však přece jen místo, které můžete proměnit ve svou bublinu pohodlí. Je to váš domov! A když se řekne domov plný harmonie, mnohým se vybaví dánská filozofie hygge. Proč stojí za to mu věnovat pozornost a z čeho se skládá?


Žijte jako nejšťastnější lidé na světě


Není žádným tajemstvím, že Dánové patří k nejšťastnějším lidem na světě. Vyplývá to z několika statistik, které zkoumaly kvalitu života obyvatel této severské země. A právě z Dánska pochází filozofie hygge. Je založena na vnitřní harmonii, klidu a bezstarostném a vyrovnaném životě. Tohoto stavu lze dosáhnout několika způsoby.

Nejdůležitější je schopnost plně vnímat přítomný okamžik. Odpoutat se od každodenních problémů a vnímat okolní vůně, chutě, barvy nebo hmatové podněty. Abyste se mohli odpoutat od rušivých vlivů, musíte být v klidném prostředí. Může to být váš domov zařízený ve stylu hygge.

Domov a styl hygge


Člověk je součástí přírody a filozofie hygge věří, že vnitřního klidu nejsnáze dosáhnete v prostředí s přírodními materiály – dřevem, kůží, bavlnou nebo kamenem. Co to pro vás znamená? Snažte se ze svého domova vyloučit co nejvíce syntetických materiálů. Různé druhy plastů či polyesterů jsou v dnešní době velmi oblíbené. Ty však působí "chladným" dojmem a obvykle nedokážou vyvolat příjemné emoce.

Praktický tip: Vyměňte polyesterové polštáře a povlečení v ložnici za bavlněné. Na první pohled se to může zdát jako banální změna, ale ve skutečnosti může mít velký vliv na to, jak dobře se v posteli cítíte. Levná a kvalitní bavlněná prostěradla můžete vyhledávat třeba na Biano.cz.


Zdroj obrázku: Lysikova Irina / Shutterstock.com

Objednávka na prvním místě


Pokud nepatříte mezi prvotřídní "bordeláře”, zvýšená koncentrace nepořádku ve vaší domácnosti vám pravděpodobně nedělá dobře. Naopak vás rozesmutní a podporuje depresivní myšlenky. Množství předmětů také rozptyluje váš mozek a brání mu soustředit se na maličkosti.

Nepořádek v domácnosti se jednoduše rovná disharmonii v lidské psychice. Vyhoďte proto z domova všechny nepotřebné cetky a kýčovité dekorace. Ponechte si jen to, co skutečně potřebujete a co vám dělá dobře. Velké vestavěné skříně vám pomohou vytvořit vizuálně elegantní interiér. Můžete do nich systematicky ukládat vše, co chcete skrýt před každodenním pohledem.


Zdroj obrázku: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Terapie vůní


Příjemné vůně vám také pomohou cítit se vnitřně harmonicky. Postará se o ně například kvalitní dřevěný nábytek z masivu. Kovové nebo plastové židle či stolky a police z podobných materiálů vyměňte za dřevěné, které nejen lépe voní, ale jsou i příjemnější na dotek. Nehledě na to, že do vašeho domova vnesou decentní, ale nenápadný přírodní styl.

Náš tip: Nezapomeňte na svíčky! Vyberte si vůni, která na vás působí uklidňujícím dojmem, a zpříjemněte si s ní příjemný večer. Intimní atmosféra hořícího plamene vám také poskytne jedinečnou atmosféru.

 
Zdroj obrázku: Syda Productions / Shutterstock.com

Vnímejte teplo domova


Filozofie hygge do značné míry pracuje s důvěrně známým teplem domova. Zejména v severských zemích je to důležitý aspekt, který přispívá k pocitu pohodlí a vnitřního klidu. Optické teplo lze vytvořit například jemnými barevnými kombinacemi nebo přírodními materiály.

Zkuste se večer zabalit do nadýchané bavlněné deky a máte téměř stoprocentní jistotu, že se vám na rtech objeví široký úsměv. A abychom nezapomněli – možná nejlepším způsobem, jak zajistit takzvané teplo domova, je v rámci filozofie hygge umístit krb do blízkosti pohovky nebo oblíbeného křesla.

Neváhejte a objevte kouzlo dánského stylu hygge na vlastní kůži!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze