Úvod

Jak sladit barvy v interiéru?

Rozhodli jste se zmodernizovat váš interiér a tápáte nad tím, jaké barvy použít, aby vše ladilo? Barva interiéru je opravdu důležitá. Bez správného sladění nebude váš interiér takový, jak jste očekávali.


Proč jsou barvy tak důležité?
Mnoho lidí si myslí, že barvy v interiéru jsou jen otázkou vkusu, avšak barvy toho umí více. Díky vhodnému zvolení mohou barvy místnost opticky zmenšit nebo zvětšit, zkrátit nebo prodloužit, ubrat jí světlo, uklidňovat nebo dokonce znepokojovat. Proto při výběru doporučujeme respektovat obecné platné zásady.

Zásady týkající se výběru barev:
• barevnost by měla vycházet z promyšleného návrhu
• velké plochy by měly mít neutrální barevnost
• výrazné barvy jsou vhodné na menší předměty a doplňky
• tmavé barvy ubírají světlo a uzavírají prostor
• stěna a strop by měly být vzdušné
• barevně nápadnější mají být prvky pro naše pohodlí (např. sedací souprava, postel, židle atd.)
• vhodné jsou barvy zastoupené v přírodě
• méně znamená více, proto stačí použít v interiéru 2-3 barvy

Neutrální a výrazné barvy
Barvy do interiéru by se neměly vybírat podle módních trendů, ale vybírat by se měla spíše klasika, která vydrží déle. Skvělé jsou barvy blízké přírodě nebo uklidňující neutrální barvy. Pokud je prostor laděný do těchto barev, pak člověk nemá tendenci interiér brzy měnit. V případě, že si zvolíte do interiéru pestrou barvu, která po delším čase začne narušovat a dráždit psychiku, budete ji jistě změnit.

Jaké zvolit barvy do interiéru

Světlé nebo tmavé stěny

Velký vliv na vytvoření příjemného prostředí v interiéru má nejenom samotná barva, ale také její sytost. Jak už bylo výše zmíněno, tmavší barvy pohlcují světlo, takže je prostor temnější a opticky menší. Pokud tedy nemáte velké pokoje, pak doporučujeme použít světlé barvy, které celkově prostor otevřou.

Díky barvě stěny můžete v konkrétním pokoji opticky "upravit" nevhodné či nepříjemné proporce - tedy rozšířit ho, zúžit, zvýšit či snížit. Lidé nejčastěji k úpravě prostoru volí tapety na zeď, které jsou k dostání v mnoha barevných odstínech.

Barva podlahy
Sytost na stěnách působí na člověka zcela jinak než na podlaze. Základ je opět v přírodě, kdy země pod nohama je pevná a tmavá. Pokud tedy chcete využít ve svém interiéru přirozené barvy, ideální je tmavší podlaha, která dává člověku pocit stability. Konkrétně jsou ideální hnědé a tmavší okrové odstíny vzbuzující dojem přírodních pevných materiálů.

Barevnost nábytku a doplňků
Na základě výběru barvy stěn a podlahy se vybírá barva pro nábytek a doplňky jako interiérové rolety. V konkrétní místnosti je důležité mít nábytek v jednotné barvě. Podobně jako stěny, tak i tmavý nábytek dokáže prostor zmenšit. Nejlepší u nábytku je, když splyne se stěnami a nijak nebude vyčnívat. A jelikož barevností vzbuzujeme pozornost, je logické ponechat jak stěny i nábytek u stěn v nenápadných barvách a zaměřit se na nábytek určený pro relaxaci a pohodlí (jako postel, pohovka, křesla, stůl s židlemi atd.).

Interiérové rolety

Teplé a studené barvy v interiéru
Každý prostor v interiéru slouží k jinému účelu - tedy podle činnosti, kterou v něm budete vykonávat. Podle toho se také přistupuje k barevným kombinacím. Chladné barvy jako zelená, modrá a šedivá zklidňují a povzbuzují k činnosti. Jsou tedy ideální do pracoven nebo do dětského pokoje.

Mezi teplé barvy patří žlutá barva, která je ideální do pokojů orientovaných na sever. Její barva totiž dokáže nahradit chybějící slunce. Červená barva rovněž patří mezi teplé a oblíbené barvy. V interiéru však bývá velmi výrazná až dráždivá, proto je vhodná pro použití u doplňků. Jako červená je na tom podobně také barva fialová, sytě růžová, oranžová či všechny svítivé barvy.

Pokud pro to nemáte cit ani zkušenosti se sladěním barev v interiéru, doporučujeme obrátit se na odborníka. Bytový designer vám v tomto ohledu pomůže a vybere s vámi takové barvy, které se k sobě budou hodit a zároveň perfektně doplňovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze