Úvod

Jak ušetřit na výdajích za domácnost… a přitom se neodbývat

Také občas nestihnete ani mrknout a výplata je z účtu nenávratně pryč? Mnohdy si přitom lámeme hlavu s tím, kam se vlastně všechny peníze poděly. Vezměte finance do vlastních rukou a udělejte si přehled v tom, za co je utrácíte. Poradíme vám, jak ušetřit za běžný chod domácnosti.


Občas jsou to zdánlivé drobnosti, ale znáte to… Už naše babičky s trochou nadsázky říkaly, že halíře dělají talíře…

Pište si jeden měsíc všechny své výdaje

V dnešní době, kdy většina transakcí probíhá elektronicky, pomalu ztrácíme přehled o tom, za co a kolik utrácíme. Dříve bylo běžné, že si lidé vedli své příjmy i výdaje třeba v papírovém notesu a měli neustálý přehled o tom, kam se jejich vydělaná výplata ztrácí. Dnes takovýto přehled najdete ve svém internetovém či mobilním bankovnictví.

V něm můžete filtrovat podle účtů, podle typu transakce nebo podle toho, čím jste platili, jestli debetní, nebo kreditní kartou. Takže když chcete, můžete jít skutečně do detailu. Vyšetřete si proto na konci měsíce chvíli času a vyhodnoťte v přehledu, za co jste utráceli.

Možná se budete divit, kolik peněz, které byste mohli uložit například na spořicí účet, utrácíte za zbytečnosti, které nutně nepotřebujete. Typickým příkladem jsou třeba domácí spotřebiče s velmi specifickými funkcemi. Určitě se i u vás doma práší na nějaký vaflovač, zmrzlinovač, odšťavňovač nebo přístroj na výrobu domácích hot dogů.

Nakupujte s rozmyslem

Také to znáte? Jdete pro jeden chleba a vrátíte se s po okraj plnou igelitkou a o dva tisíce lehčí. Ne nadarmo se říká, že hlad má velké oči. Raději proto nechoďte nakupovat hladoví a bez rozmyslu. Než vyrazíte na pravidelný nákup, zkontrolujte domácí zásoby a napište si seznam potravin, které potřebujete nakoupit.


Věděli jste, že průměrný Čech utratí podle Eurostatu za jídlo 50 000 Kč ročně? To je zhruba 4 160 Kč měsíčně. Spadají sem návštěvy restaurací a samozřejmě pravidelné nákupy potravin. A pokud právě nad nákupy nepřemýšlíte, může být částka až trojnásobná.


Samozřejmě kromě nákupních seznamů můžete ušetřit peníze i nakupováním potravin v akci, částečným pěstováním vlastních surovin nebo jejich domácí přípravou. Třeba výroba 1,5kilogramové domácí vánočky vyjde na zhruba 75 korun, v obchodě stejný kousek pořídíte přibližně za dvojnásobnou cenu. Mimochodem, tomu, na kolik přijde domácí vaření v porovnání se stejnými jídly v restauracích, se intenzivně věnovala foodblogerka Veronika Kokešová v projektu Menudomu.cz


Věděli jste, že podle průzkumu Eurostatu utratil průměrný Čech v roce 2019 asi 15000 Kč za návštěvy kaváren a restaurací?

Jakmile budete mít v malíku nákupy, můžete se zaměřit na útraty v restauracích, kavárnách nebo za osvěžení na letních zahrádkách. Stanovte si pravidlo, jak často budete tato místa navštěvovat a vyhraďte si na ně určitou část financí, kterou nepřekročíte.


Zaměřte se na energie

Jistě jste už slyšeli o energetických třídách, které u spotřebičů určují množství spotřebovávané elektrické energie. Tyto třídy jsou od nejúspornějších po nejnákladnější v rozmezí A+++ až G. A právě na tyto třídy byste se měli zaměřit při nákupu elektrických spotřebičů.

Energetická třída určuje nejen to, jak moc úsporný váš spotřebič (ne)bude, ale také jak dlouho vám spotřebič pravděpodobně vydrží. I když je pořizovací cena spotřebičů s třídou A+++ obvykle vyšší, počáteční investice se vám poměrně rychle vrátí na nízké spotřebě. Ta bývá mnohdy až o polovinu nižší oproti levnějším spotřebičům z méně úsporných energetických tříd.


Nemáte zrovna potřebné finance na nákup úsporných spotřebičů? Využijte rychlou půjčku, díky které si budete moci pořídit kvalitnější spotřebiče a zároveň nebudete muset do jejich nákupu investovat všechny své úspory. Právě investice do produktů, které pomáhají spořit, a v dlouhodobém pohledu se vám tento výdaj navrátí, jsou podle odborníků relativně smysluplným důvodem pro půjčku.


Refinancujte své úvěry

Vzali jste si jednu nebo více půjček, které v době sjednání měly výhodný úrok? To se mohlo změnit a je dost možné, že dnes najdete na trhu banku, která vám nabídne ještě nižší úrok. Ostatně, úroky u běžných půjček v dlouhodobém horizontu klesají – na maximu byly mezi lety 2012 až 2014, kdy průměrná výše úroku u běžné půjčky atakovala 15 %.


Konsolidace pomůže snížit výši měsíční splátky, ale i dojednat výhodnější podmínky půjčky.

V tomto případě určitě dává smysl konsolidace, neboli sloučení více úvěrů. A jak konsolidace neboli sloučení půjček funguje? Vyberete si banku, ke které chcete půjčky převést, ta za vás vaše závazky splatí a podepíše s vámi novou smlouvu o půjčce. Pravděpodobně s lepšími podmínkami splácení.

Neberte tedy splácení půjčky jako hotovou věc a zajímejte se, jestli není možné ušetřit nějaké to procento, které ve výsledku může představovat poměrně vysokou částku. Díky přenastavení vašich dosavadních splátek si nejspíš uvolníte ruce, a pokud například už dlouho odkládáte rekonstrukci bytového jádra, můžete si v rámci konsolidace za výhodných podmínek ještě půjčit nějaké finance navíc a své bydlení více zútulnit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze