Úvod

Jak vybrat hmoždinku

Znáte to, občas potřebujete něco pevně upevnit a je jedno, jestli je to do zdi nebo dřeva.


Klasické hřebíky již dávno vyšly z módy, a proto vzniká a hledá se nová kotevní technika, mezi které řadíme i hmoždinky.

Hmoždinky vložka, která se vkládá do pevných a nepružných materiálů a do ní se poté upevňují šrouby, vruty a závitové tyče. Svými vlastnostmi se hmoždinky stávají stále vyhledávanějšími nejen ve stavebnictví, jelikož je stačí pouze zatlouct do připravené díry a do té zašroubovat vrut. Hmoždinka pak zůstane ukotvena na svém místě, kdežto hřebík či šroubek by mohly po čase vypadnout a nebo vydrolit sádru či jiný materiál, do kterého byly vsazeny.

Druhů i materiálů existuje v dnešní době hned několik, tak aby vyhovovaly potřebám každého kutila či stavitele. Podle čeho tedy vybírat? V první řadě si musíme uvědomit, kde hmoždinku umístíme, tedy do jakého materiálu ji budeme upevňovat a jakou tíhu bude muset nést, protože ne všechny jsou stavěny na těžké váhy.

Univerzální hmoždinky

Univerzální hmoždinky
Univerzální hmoždinky
jsou určeny každému, kdo si neví rady, který typ hmoždinky použít. Tento typ se dá využít prakticky do všech materiálů od betonu, přes cihly po dřevo aj. Jako u ostatních se i tato hmoždinka vsune do předvrtané díry a vrut se zašroubuje. Při šroubování se vrut rozpíná a zapírá o stěny materiálů a tím dochází k ukotvení a upevnění hmoždinky.

Nylonové a pryžové hmoždinky

Nylonové nebo také pryžové hmoždinky jsou nejspíše nejvyužívanějším typem, který se používá. Díky svému pružnému materiálu se perfektně hodí k zakotvení ve dřevě, cementu i sádrokartonu. Bezpečně Vám unese různé držáky, věšáky a obrázky na zdi.

Natloukací hmoždinky

Natloukací hmoždinky se dají stejně jako nylonové (pryžové) použít při kotvení do cihlových zdí a v podstatě všech běžných materiálů. Hmoždinka se do otvoru ve zdi natluče společně s vrutem, který se následně dotáhne. Natloukací hmoždinky jsou k dostání v mnoha průměrech a velikostech.

Ocelové hmoždinky

Ocelové hmoždinky
Ocelové hmoždinky naopak využijete při ukotvení do pevných a tvrdých materiálů, jakými může být kámen a beton. Lze je využít jak v interiéru tak exteriéru, ale také i ve vlhku. Hmoždinky vyrobené z oceli Vám spolehlivě udrží i ty nejtěžší věci o hmotnosti několika tun.

Talířové hmoždinky
Talířové hmoždinky Vám skvěle poslouží k ukotvení polystyrenových desek na zateplované zdi. Zaražením speciálního trnu zajistíme hmoždinku ve zdi.

Talířové hmoždinky

Uzlovací hmoždinky

Uzlovací hmoždinky jsou stále vyhledávanějšími, jelikož díky své stavbě a provedení se stávají univerzálním kotvícím systémem. Pokud se rozhodneme kotvit do dutých zdí, jsou vhodné právě uzlovací hmoždinky do dutých materiálů, které po zašroubování vrutu zauzlují. Dají se využít v jakémkoli materiálu, ať už se jedná o pevné zdivo, duté příčky nebo sádrokarton.

Hmoždinky jsou moderním kotvícím systémem, který si poradí s každým nepoddajným materiálem. Ať již potřebujete nainstalovat poličky nebo jen rámečky s fotkami, nebojte se sáhnout po osvědčených hmoždinkách a pokud si nebudete vědět rady, nebojte se kontaktovat školené profesionály, kteří Vám s ukotvením rádi poradí nebo Vám rovnou pomohou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze