Úvod

Jak vybrat matraci do dětské postýlky?

Dětskou postel využívá dítě sice pouze prvních pár let svého života, přesto je nutné dát si s výběrem postýlky a matrace záležet. Pozornost zaměřte především na matraci, která má výrazný vliv na zdravý vývin dítěte. Kvalitní matrace je základ pro zdravý spánek dětí.


Matrací do postýlky je na trhu celá řada. V první řadě dbejte na to, aby matrace vyplňovala celý prostor postýlky, dítě by si mohlo zaklínit ruku či nohu do volného prostoru okolo matrace. V matraci pro děti a kojence se proto v této fázi života zásadně nedoporučuje paměťová pěna.

S vhodně zvolenou matrací předejdete zdravotním rizikům:


- otlaky
- syndrom ploché hlavy
- špatné prokrvení
- pokřivení páteře
- přehřátí
- problémy s dýcháním

Dítě je během prvního roku života velice senzitivní. Většinu část dne tráví v tomto období ve své postýlce, a proto je vhodný výběr postele a matrace tolik důležitý.

Výběr dětské postýlky


Pořízení matrace předchází koupě dětské postýlky. I pro výběr postýlky platí jistá pravidla. Nenechte se proto zlákat roztomilostí některých modelů, ale prvotně se zaměřte na:

a) bezpečnost
b) zdravotní nezávadnost

Jak se pozná, že je postýlky bezpečná a zdravotně nezávadná?

Výrobce by v první řadě měl poskytovat deklaraci těchto vlastností. Bezpečná postýlka by měla mít po obvodu mantinely, aby dítě nemohlo vypadnout. Mantinely by však neměly být masivní, ale vzdušné, aby mohlo dítě dobře dýchat.

Riziko jiných zranění se dá eliminovat také zaoblenými hranami postýlky. Vhodné jsou postýlky z přírodních materiálů (dřevěné).

Pořizování matrace do dětské postýlky


Pokud máte připravenou dětskou postýlku, můžete se dát do vybírání matrace. Matraci je třeba vhodně skombinovat s postýlkou i roštem. Při nakupování matrace do dětské postýlky vás bude zajímat:

1. Velikost matrace
- standardní velikost matrace do dětské postýlky bývá 120x60 cm
- k dostání jsou běžně i rozměry 140x70 cm a jiné

2. Výrobní materiál
- kokosové vlákno
- PUR pěnové matrace
- latexové matrace
- molitanové matrace
- kokos-molitan
- molitan-pohanka
- latex-kokos

3. Tvrdost matrace
- tvrdost matrací do dětských postýlek se může lišit
- vhodné je vybírat tvrdší matraci, která se hodí pro malé děti více

Materiály, ze kterých se vyrábí matrace pro děti

Odborníci často doporučují pěnové matrace nebo matraci z kokosového vlákna, která je dostatečně pevná, ale i pružná. Zároveň je vzdušná a hodí se proto do postýlek novorozeňat.

Dětská pěnová matrace

Matrace z kokosových vláken se někdy kombinuje s materiálem latex nebo molitan. Přírodní kokosové vlákno je kvalitnější než molitan, ze kterého se matrace do dětských postýlek také vyrábí. U latexových matrací může hrozit alergická reakce.

Matrace z kokosových vláken

Starší matrace po sourozencích nejsou vyhovující

I když se starší matrace po starším sourozenci dítěte zdá ještě v pořádku, vyplatí se investovat raději do nové, která poskytne dítěti všestranný komfort. Pokud chcete ušetřit, tak raději zlevněte z nároků na postýlku, nikdy ne na matraci.

Jaká by měla být matrace do dětské postýlky?

a) Prodyšná


Novorozenec spí až 20 hodin denně a tráví proto v postýlce spoustu času. Tváří leží často otočenou k matraci. Aby mohlo dítě dobře dýchat, je důležité pořídit prodyšnou matraci. Prodyšnost matrace je důležitá kvůli tomu, aby se dítě nepřehřálo. K těm nejlepším certifikované zdravotní matrace.

b) Pevná


Pevnost matrace zaručí, že bude mít dítě stabilní podložku, která zaručí zdravý vývoj jeho páteře. Vždy je lepší zvolit raději tvrdší než příliš měkkou matraci. Pokud jste na vážkách, raději se poraďte s pediatrem nebo nás kontaktujte.

c) Hygienická


Miminka slintají, mohou se počůrat nebo pozvracet. Aby tyto hrozby matrace ustála, vyplatí se investovat do ochranné prodyšné podložky z přírodních materiálů. V žádném případě nesahejte po syntetických výrobcích, které mohou dítěti naopak ublížit. Praktické jsou také matrace se snímatelným potahem.

Pozor na výběr správné matrace

Vybrat matraci pro děti není zrovna jednoduché, ale určitě se vyplatí věnovat správnému výběru dostatek času. Špatně zvolená matrace může vést až k poruchám růstu a dalším zdravotním rizikům.

Zhruba ve třech až čtyřech letech kupte svému dítěti vlastní velkou postel, nejlépe rovnou mezinárodně standardizovaný rozměr 90×200, případně matrace 140x200 centimetrů či větší.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze