Úvod

Jaké existují druhy fasád

Rozhodnout se, že svému domu pořídíme novou fasádu, není vůbec jednoduché. Nakombinovat pěkný vzhled, maximální funkčnost a zároveň se finančně nezruinovat, je tvrdým oříškem.


Druhy fasád se dají rozdělit v podstatě na tři kategorie – kontaktní a bezkontaktní, ty se pak ještě dále dělí na zavěšené nebo předezděné. Při rozhodování té nejvhodnější pro váš dům se určitě poraďte s odborníky. Nespoléhejte se jen na jeden názor, raději oslovte více firem. Výhodou nové fasády je, že v případě zlepšení tepelně-izolačních vlastností domu můžeme získat příspěvek v podobě státní dotace.

Současná česká klasika

Nejrozšířenějším způsobem opláštění domů v České republice jsou kontaktní fasády, kde se jako tepelně-izolační materiál používá minerální vlna nebo polystyren. Takový typ fasády pak samozřejmě vyžaduje finální zakončení v podobě omítky. Takto dům zateplíte za poměrně nízkou cenu, ovšem je zde veliké riziko nesprávného provedení, kdy na určitých místech v bytech vznikají tzv. tepelné mosty, místa nedostatečně zaizolovaná, kterými uniká teplo. Velkou chybou je také volba neprodyšných materiálů, které nedokážou odvést vodní páry. Takové vlastnosti mají polystyrenové izolace či akrylátové omítky. Jsou nepropustné a způsobují kondenzaci vlhkosti a vznik plísní. Kontaktní fasády jsou také velmi náchylné na poškození, například klovajícími ptáky. Ti během pár týdnů dokážou novou fasádu v podstatě znehodnotit. A pojišťovny tuto škodu – pokud nejste přímo na tento problém pojištěni – neproplácejí.

Fasáda na celý život

Možností, jak těmto potížím předejít, je použití pevnějšího materiálu. Aby však těžší fasáda nezatěžovala konstrukci domu, je lepší volit variantu bezkontaktní, tj. takovou, která se nedotýká obvodových zdí. Tyto fasády jsou bezomítkové, to znamená, že obložení je rovnou i vnějším pláštěm. U zavěšené (někdy též předsazené) fasády se nejprve připraví tzv. rastr, neboli mřížka, a to ze dřeva nebo lehkého kovu. Na tu se pak upevňuje fasáda – ta může být například z betonu, cihel, keramiky ale také kovu (nejčastěji titanzinku).

predsazena fasada
Předsazená fasáda je elegantní a trvanlivá. Navíc můžete vybírat z mnoha barev a různě je kombinovat.


Aby dům mohl dýchat
Mezi zavěšenou fasádou a domem se vytvoří vzduchová dutina, která umožňuje přirozený odvod vlhkosti. Proto se tomuto typu fasády říká také odvětrávaná. Díky ní v domě nevzniká prostředí vhodné pro růst plísní. Odvětrávaná fasáda je ideální do budov, kde hrozí vyšší vlhkost – například v povodňovém území. Výhodou takové fasády je kromě udržování optimální vlhkosti také její trvanlivost – například na fasádní betonový obklad Novabrik dostanete garanci 50 let. Výhodou těchto fasád je také perfektní hluková izolace.

Počáteční investice je sice vyšší než u kontaktní fasády, ale při zohlednění vysoké kvality v průběhu mnoha let a nulovým částkám za opravy vychází na dobu trvanlivosti zavěšená fasáda nastejno, ne-li levněji. A co už vůbec na peníze nelze přepočítat je zajištění zdravého vnitřního prostředí budovy.

odvetravana fasada
Díky odvětrávané fasádě v domě nekondenzuje vlhkost, ale cirkulující vzduch ji přirozeně odvádí.


Zeď před zdí
Způsob předezděné fasády, tedy takové, kdy se před obvodové stěny domu vyzdí nová zeď, může připomínat Potěmkinovu vesnici, ale jedná se také o zcela funkční řešení. A to opět z hlediska tepelně-izolační a zároveň prodyšné ochrany. Většinou je tvořena z lícových nebo vápenopískových cihel, ale třeba i přírodního kamene. Tento způsob izolace domů se dodnes hojně využívá například v Anglii. Jeho nevýhodou je především vysoká pořizovací cena, na druhou stranu se ale jedná o trvanlivé a prakticky bezúdržbové řešení.

odvetravane fasady
Ukázka odvětrávané fasády Novabrik.


Výhodou použití betonových nebo cihlových fasádních obkladů je, že od jednoho výrobce můžete zakoupit i systémy na ploty, zídky nebo třeba venkovní schodiště a sjednotit tak vzhled celé nemovitosti.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze