Úvod

Japonské bydlení

Chutná Vám sushi, císařská směs a ostatní japonské speciality? Tak co kdybyste ochutnali také japonský styl bydlení? Vašemu domovu jistě prospěje, protože do něho vnese harmonii.


Bez dřeva to nejde
Začněme tím, co je pro bydlení v japonském stylu typické. Základním materiálem, ze kterého se nejen staví, ale také vyrábí veškerý nábytek a většina užitných či dekorativních předmětů, je dřevo. To je podmíněno nejen jeho dostupností, ale také místními seizmologickými podmínkami. Jak známo, v oblasti, kde se země vycházejícího slunce nachází, často dochází masivním otřesům půdy. A právě dřevo je v těchto podmínkách mnohem vhodnějším stavebním materiálem než všechny ostatní, například cihla. 

Nehledě na to, že Japonci mají v oblibě nové domy a ty dřevěné není takový problém rozebrat jako bytelné zděné či kamenné stavby. Dřevěnému interiéru sluší dřevěný nábytek. Typický japonský nábytek se vyrábí ze dřeva a z bambusu. Dřevo si buď zachová svůj přírodní vzhled, nebo se moří tmavými odstíny, černě nebo červeně. Černá a červená bývá v interiéru doplněna bílou, někdy zlatou. Ze dřeva se vyrábí dokonce i vany a další koupelnové vybavení. Mezi další používané materiály patří kámen. Naproti tomu se sklem se zde setkáte jen velmi vzácně.

Pravý japonský dům tak trochu připomíná stavebnici. V zimním období je uzavřený, v letním lze velké množství jednotlivých stavebních prvků demontovat. Také interiérové stavební prvky, například známé japonské stěny, jsou řešeny tak, aby bylo možné s nimi v průběhu dne manipulovat. 

Nepřehánějte to s dekorací
Pravděpodobně nejčastější chybou, které se dopouštějí Evropané, kteří si chtějí zařídit svůj domov v japonském stylu, je zaplavení interiéru přemírou zařizovacích a především dekorativních předmětů. Dopustit se této chyby je totiž velmi snadné. Nejen pro naše materialistické založení a tendenci obklopovat se věcmi, ale také pro relativní dostupnost výrobků s označením „Made in Japan“, případně těch levnějších označených nápisem „Made in China“(ale v japonském designu). Dnes se dá sehnat prakticky cokoliv. Od bohatě zdobených posuvných stěn a paravánů, přes typická svítidla v podobě lampiónků sloužících k zavěšení na zeď, deštníky, slunečníky, až po dřevěné masky a krásné figurky s motivy japonských žen nebo zvířat, třeba kočiček. 

Skutečné japonské interiéry se však vyznačují minimem dekorace. (Proto se také hovoří o japonském minimalismu.) Proč je tomu tak? Protože předměty nemají v Japonsku tak velkou hodnotu jako v našem západním konzumním světě. A také protože Japonci uvažují spíše prakticky. Dle jejich filozofie byly věci vyrobeny především k tomu účelu, ke kterému mají sloužit. 

Při vstupu do místnosti člověka upoutá množství pravoúhlých ploch, které se skládají za sebou a vytvářejí tak zajímavé obrazy. S dekorací se v japonském interiéru setkáme především v podobě symbolů. Obraz s konkrétním motivem, suchá nebo živá japonská váza neboli ikebana, keramická soška, to všechno jsou vhodné příklady toho, jak si Japonci ozvláštňují interiér, který se nám v našem vnímání může jevit až neutěšitelně prázdný. 

Nač se zaměřit 
Jak tedy dodat domovu přirozený japonský nádech a nepřehnat to? Pokud jste zatoužili po tomto východní civilizací inspirovaném stylu bydlení, v prvé řadě dbejte na to, aby Váš interiér byl otevřený, vzdušný a velmi jednoduše, spíše účelově zařízený. Mezi typické zařizovací prvky patří výše zmíněné dělicí stěny a paravány, japonské rohože tatami, nábytek vyznačující se jednoduchými liniemi a čistotou, který vnese do Vašeho domova harmonii. S dekorativními prvky zacházejte uvážlivě. Nechcete mít přeci doma muzeum japonské kultury! Naproti tomu jeden či dva ozdobné předměty v minimalistickém interiéru skvěle vyniknou a naplní jej stylovou elegancí.
 
Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze