Úvod

Japonské nebo panelové posuvné stěny? V čem je rozdíl?

Posuvné stěny, ať už japonské, nebo panelové, představují oblíbené řešení, jak zastínit a rozčlenit interiér a zároveň mu dodat elegantní moderní vzhled. Na první pohled nám může připadat, že se jedná o dva naprosto totožné prvky stínící techniky odlišené pouze názvem. Přesto je mezi nimi při bližším kontaktu nemalý rozdíl.


Posuvné stěny v moderním interiéru
Japonské posuvné stěny a panelové posuvné stěny se v posledních několika letech staly velmi oblíbenou součástí moderního interiéru. Jejich rostoucí popularita je dána nejen zálibou současné architektury v prostorově velkorysých prosklených plochách, jako jsou skleněné stěny a francouzská okna, a tedy potřebou regulovat intenzitu denního světla pomocí větších ploch. Tyto produkty však také elegantně rozčlení požadovaný prostor. S tím souvisí další přednost posuvných stěn, a to jejich dekorativní vzhled, kterým zvyšují estetickou hodnotu interiéru. U obou typů stěn si můžeme vybrat z pestré palety různých designů látek, což umožňuje dotvořit interiér podle našich představ. V obou případech máme rovněž na výběr z několika způsobů ovládání. Na první pohled nám tedy může připadat, že japonské posuvné stěny a panelové posuvné stěny představují totožné prvky stínící techniky s odlišným názvem. Jisté rozdíly zde však jsou.



V čem je rozdíl
Hlavní rozdíl mezi japonskou posuvnou stěnou a panelovou posuvnou stěnou spočívá v druhu použité látky. Japonská stěna je tvořena takovým materiálem, který se používá mj. i na látkové rolety. Jeho hlavní výhodou je, že lépe drží tvar a je naimpregnován. Naproti tomu panelové posuvné stěny jsou vyráběny z látek podobných těm, které nalezneme např. u římských rolet. Můžete tedy libovolně kombinovat římské rolety s panelovými posuvnými stěnami (viz. foto) a japonské posuvné stěny s látkovými roletami a využít tak shodných látek. Markantní rozdíl je i ve způsobu čištění jednotlivých posuvných stěn. Panelové posuvné stěny nejsou napuštěny impregnací, proto je možné je prát, kdežto japonské posuvné stěny kvůli zachování tvaru a odolnosti proti nečistotám udržujeme pomocí vysavače, případně otíráním vlhkým hadříkem. Posuvné stěny lze umístit nejen na zeď či strop, ale také před okno, anebo přímo do okenního prostoru.



Oba typy stěn, tedy japonské posuvné stěny i panelové posuvné stěny, najdete v nabídce předního dodavatele stínící techniky na stránkách www.rolrols.cz.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze