Úvod

Je libo zahradní nebo dokonce koupací jezírko?

Každý zahradní architekt Vám potvrdí, že zahrada bez vody je jako ryba bez vody. I když nejste vodomilové, alespoň malé vodní dílo, třeba fontánka nebo bazének, by nemělo na Vašem pozemku chybět. V poslední době se těší největší oblibě zahradní jezírka, a to nejen tradiční okrasná, ale také koupací.


Na ozdobu nebo na koupání?
Jezírka patří mezi oblíbené prvky zahradní architektury. Klasická zahradní jezírka mají především dekorativní význam. Společně s rostlinami a kameny vytvářejí velice půvabná relaxační zákoutí. Pokud patříte mezi vodomily, můžete si vybudovat koupací jezírko, které bude sloužit nejen potěšení Vašich očí, ale také k osvěžení v letních parních dnech a případně i otužování mimo koupací sezónu.

zahradni jezirko s Lekniny

Každé jezírko je originál
Koupací jezírko má ve srovnání s bazénem několik předností. Co se estetické stránky týče, jezírko se zpravidla pyšní mnohem krásnějším vzhledem než bazén. Pokud zvolíte vhodné místo a tvar, působí dojmem, jako by na Vaší zahradě bylo odjakživa. Nehledě na to, že každé jezírko je originál, svým tvarem i rozměrem.

moderni zahradni jezirko

Přírodní alternativa bazénu
Další ceněnou předností této přírodní alternativy bazénu je, že k jeho údržbě nepoužíváte chemii, a proto ve srovnání s bazénem přináší mnohem zdravější koupání. Tuto výhodu ocení především lidé s citlivou pokožkou a alergiemi. Ovšem to, že k údržbě jezírka není nutné použití chemie, neznamená, že by bylo samočisticí. Biologické čištění vody zajišťuje filtrace.

koupaci jezirko

Jak na koupací jezírko
A jak se takové koupací jezírko buduje? Po technologické stránce se jeho realizace příliš neliší od budování okrasného jezírka. Hlavní rozdíl spočívá ve velikosti a vnitřním uspořádání hloubek nádrže. Jde o to, aby jezírko splňovalo také funkční nároky, tedy, aby umožňovalo pohodlné koupání. Ve srovnání s okrasným jezírkem klademe zvýšený důraz na čistotu vody, čehož docílíme vybudováním dostatečného technologického zázemí pro čištění jezírka.

jezirko v zahrade

Kompletní realizace včetně návrhu
Jak se ukazuje v praxi, zahradní jezírko, zejména koupací, je lepší svěřit odborníkům. Vladeko, spol. s r. o. zajišťuje kompletní realizaci jezírek OASE včetně dodávky veškerých komponentů, návrhu a poradenství. Součástí nabídky jsou také solární čerpadla, UV lampy a další komponenty pro vodní zákoutí Vaší zahrady, ať už bude jen okrasné nebo také užitkové.

www.oase-filtrace.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze