Úvod

Jedna nemovitost, tři sourozenci: Jaké to má řešení?

Jeden by řekl, že když vlastníte nemovitost se svými sourozenci, je to idylka. Ale mnohdy je to přesný opak. Spoluvlastnictví bytu, domu nebo jiné nemovitosti dokáže mezi sourozence zasadit válečnou sekyru. Hádky často vyústí v nenávist. Jak tuto patovou situaci vyřešit? Pomoct může kompromis, vyplacení ostatních i prodej vlastního podílu.


Může spoluvlastnictví nemovitosti fungovat?

Zdědili jste nemovitost po svých rodičích? Ať chcete nebo ne, dříve či později začnou na povrch vyvěrat neshody. Proto je důležité se co nejdříve domluvit na tom, jak s dědictvím naložíte, kdo co bude obstarávat (například na koho budou napsané energie) a jak společně budete fungovat. Pokud se rozhodnete nemovitost pronajímat, je to jedno z nejlepších řešení. Finance z pronájmu si rozdělíte rovným dílem a nepojí se s tím téměř žádné starosti.
Zdědili jste chalupu, na kterou chcete jezdit o víkendech? Tady už jde do tuhého. Musíte se totiž s ostatními domluvit na termínech, kdy kdo bude na chalupu jezdit, kdo bude sekat trávu, jak to bude s rozdělením plateb za energie apod.

Vyplacení ostatních spoluvlastníků

Pokud se s ostatními spoluvlastníky nemůžete dohodnout na kompromisu, jak s nemovitostí naložíte, musíte najít jiné řešení. Nejčastěji to bývá vyplacení spoluvlastníků nemovitosti. V takovém případě si budete muset udělat odhad nemovitosti a ten, kdo si nemovitost nechá (komu nemovitost zůstane), podle podílu vyplatí zbývající spoluvlastníky.

Co ale dělat v případě, že se najde takový spoluvlastník, který svůj podíl prodat nechce? Ze zákona nemáte šanci ho k tomu „donutit“, a tak je nejlepším možným řešením prodání vlastního podílu.

Pokud jste nemovitost získali v rámci dědictví a je to méně než půl roku od nabytí, musíte v případě, že chcete nemovitost prodat, nabídnout ostatním spoluvlastníkům předkupní právo.

Chcete mít klid? Prodejte svůj podíl

Když žádná dohoda není možná a vy se rozhodnete svůj podíl prodat, nejlepší volbou je obrátit se na investiční společnosti, které podíly na nemovitostech vykupují. Prodej spoluvlastnického podílu díky tomu budete mít vyřízený rychle a bez starostí. Odborníci za vás vyřeší veškerou administrativu a své peníze budete mít na účtu, než řeknete švec. Dobré je, že k prodeji svého podílu nemusíte mít souhlas ostatních spoluvlastníků, takže nemají šanci vám v tom zabránit.

Kdybyste se rozhodli prodávat podíl přímému kupci, může se celý proces značně protáhnout. Když jste totiž s ostatními spoluvlastníky na nože, mohou vám prodej bojkotovat. Například mohou při prohlídkách zájemce ovlivňovat a prodej jim rozmlouvat. Proto je prodej podílu investiční společnosti ideálním řešením i ve zdánlivě neřešitelných situacích.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze