Úvod

Kam umístit pračku? Do chodby nebo do koupelny?

Zařídit malý byt vkusně a zároveň účelně není jen tak. Doma potřebujeme tolik spotřebičů. Vysavač, ledničku, mrazničku, pračku, sušičku, myčku nádobí. Kam je ale všechny dát? Často je třeba kompromis, který možná není tak úplně podle vašich představ, přesto je jediným možným řešením.


Kde nejčastěji najdeme pračku?


Při výběru místa pro pračku padají návrhy jako koupelna, kuchyň nebo chodba. Každý byt disponuje nějakým místem, kam pračku dát. Mějte ale na paměti, že ne všude „zapadne“. Někde bude působit nepřirozeně, jinde může rušit.

Nejčastěji máme pračku v koupelně


To je asi to první místo, které nás napadne. Pračka prostě patří do koupelny. Navíc málokdo má doma tolik místa, aby si zřídil prádelnu. U nových staveb už tomu tak sice často je, co ale ve starých domech a bytech?

Místností, která je uzpůsobena zvýšené vlhkosti, je právě koupelna. Navíc je to místo, kde odkládáme oblečení předtím, než vlezeme do sprchy nebo vany. Proč tedy pak oblečení přenášet jinam? Pokud máte v koupelně dostatek místa na pračku i koš na špinavé prádlo, pak je řešení asi jasné.

Moderní doba si žádá moderní řešení


V dnešní době se setkáváme také s řešením, kdy je pračka umístěna do kuchyně. Většinou jako vestavný spotřebič (stejně jako třeba myčka nádobí). Na zvážení ale je, zda pračka zapadne do celkového konceptu kuchyně, nezabere příliš mnoho místa a nebude moc hlučná.

Náš tip: Když pračku osadíte stejnými dvířky jako mají ostatní spotřebiče a kuchyňské skříňky, pak nikdo nepozná, že se tam ukrývá zrovna pračka.




I chodba je možnost

Další možností, kam umístit pračku, je chodba nebo speciální technická místnost. Nebude vás připravovat o prostor, který byste jinak využili třeba jako místo pro rohovou vanu, v kuchyni vás nebude rušit její hluk. I toto řešení má svá ale.

Na co myslet ve chvíli, kdy vybíráte místo, kam pračku umístit?


Každá situace má své řešení. Někdy je „jasné jako facka“, jindy se k němu musíte složitě prokousat a něco obětovat. Co hraje při výběru místa pro pračku prim?

  • Přívod vody
  • Odtok vody
  • Napájecí síť
  • Prostor kolem pračky – asi 5 cm z každé strany.
  • Pračku nesmíte vystavit nepřízni počasí.
  • Místnost, ve které bude umístěna, musí odolávat zvýšené vlhkosti.

Ať už pračce najdete místo kdekoli, nezapomínejte ani na sebe. Přeci jen do ní budete potřebovat prádlo vložit a zase ho vyndat. Budete potřebovat prostor, kam si dáte prací prostředky, aviváž a odstraňovač skvrn. Kromě toho se večer jistě budete chtít nerušeně koukat na televizi nebo si číst. U toho by vás běžící pračka rušila.

Jak jste toto dilema vyřešili vy? Podařilo se vám najít místo, kde je pračka po ruce vždy, když ji potřebujete, ale zároveň vás neruší?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze