Úvod

Kuchyně jako ze staré dobré Anglie

Smysl pro detail, masivní dřevo, záplava textilií, to všechno jsou typické prvky pro anglickou kuchyni. Tento dnes oblíbený interiérový styl prošel stoletími vývoje a mezi ostatními se vyjímá svou nadčasovostí a anglickou elegancí.


V interiérech se často inspirujeme stylem vzdálených regionů, ať už je to Provence, Skandinávie nebo právě Anglie. Přejímáme jednotlivé charakteristické prvky nebo stylizujeme celé pokoje i kompletní domácnosti. Pokud jde o anglické kuchyně, svým vztahem k tradici a přírodním matriálům do českého prostředí skvěle zapadají.

Není dřevo jako dřevo
Použití masivu je typické zejména pro samotnou kuchyňskou linku včetně pracovní desky. Při výběru materiálu a potažmo i výrobce a dodavatele musíte být obezřetní a pro tyto účely chtít jen nejvyšší kvalitu. Dřevěný nábytek musí totiž v kuchyni odolávat zvýšené vlhkosti, výparům i většímu namáhání v domácnostech, kde se často vaří. Vysokou kvalitu však nezajistí dřevo samotné, ale i jeho následné zpracování, použité technologie při výrobě i průběžná údržba.

Dnes na českém trhu figuruje jediná společnost, která nabízí kombinaci prémiového materiálu s autentičností stylu. Značka Joseph & Kingsley skutečně pochází z Anglie, získává dřevo s certifikáty nejvyšší kvality a výrobu výsledných produktů zajišťuje přímo v České republice.

Vhodný materiál

Na výrobu kuchyňských linek se používá celá škála dřevin. Nejvhodnější a nejoblíbenější je ovšem buk. Vyniká vysokou tvrdostí, pevností a malou pružností. Stárnutím se jeho barevnost proměňuje od narůžovělé po typicky žlutě hnědou s nápadným žilkováním. Dekorativnější vzhled vaší kuchyni dodá např. ořech. Vyznačuje se rovným žilkováním, které vybíhá do všech stran, a pracovní desky z něj vyrobené jsou plné barev.

Když je řeč o barvách, i na ně musíte při výběru dřeva myslet. Masiv sám o sobě vnese do prostoru kuchyně celou paletu přírodních odstínů a doplňkové barvy k němu je třeba volit uvážlivě. Inspiraci můžete hledat opět ve stylu anglických kuchyní. Pro ně je typická zejména bílá, slonová kost, smetanová a další podobné odstíny, které barvu dřeva podpoří, nezastíní a dodají kuchyni moderní vzhled.

Kdo má blíž k venkovskému pojetí interiérových stylů, může sáhnout po pestřejší pastelové škále od mátově zelené po holubí modř. Vždy je ale vhodnější volit pro danou kuchyni jeden dominantní odstín a dalšími ho doplnit až v podobě doplňků.

Na detailech záleží

Anglické kuchyně dbají zejména na detaily, které tvoří celek jako jakousi mozaiku. Najdete je všude od kování kuchyňských skříněk, přes baterii, krájecí prkénko po prostírání. Všechny prvky musí být sladěné a vytvářet společně harmonický dojem.

www.josephkingsley.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze