Úvod

Minimalistická koupelna

Minimalistická koupelna znamená jednoduché linie, střízlivý design a samozřejmě také minimum zařizovacích předmětů a doplňků. Proto se také mnohem snadněji udržuje v čistotě!


Místnost plná svobody
Koupelna, to je místnost, kde si chceme vychutnat svou denní porci svobody, a kde si nepřejeme být nikým rušeni. Ústřední myšlenkou minimalistických designérů je právě pocit volnosti a neomezenosti, který máme získat, jakmile se ocitneme mezi čtyřmi stěnami koupelnového království. K tomu je zapotřebí prostor. Že si velkou prostornou koupelnu nemůžete dovolit? Myslíte si, že jste doživotně odsouzeni k tomu, abyste tento pocit volnosti a svobody ve své vlastní koupelně nikdy neokusili? I kdepak! Vždyť přeci existují osvědčené fígle, díky nimž svou očistnou místnost parádně opticky zvětšíte! Jak tedy vyřešit tento věčný problém s nedostatkem místa? Čtěte na následujících řádcích! 

Optické kouzlení
Kdo potřebuje svou koupelnu trošku vizuálně zvětšit, ten by se měl držet následujících zásad. Předně je důležité dbát na dostatek světla. Pokud například užíváme typickou panelákovou koupelnu bez oken, nezbude nám, než dosáhnout tohoto efektu pomocí světlých barev a velkých zrcadel. Od věci není ani instalace proskleného sprchového boxu do sprchového koutu. Optickému zvětšování prostor se podrobněji věnují jiné z našich článků. Další, co přispěje k žádoucímu vizuálnímu zvětšení interiéru koupelny, je jeden z ústředních minimalistických požadavků, a tím je důraz na funkčnost při zařizování. Co máme konkrétně na mysli? 



Funkčnost především
Pokud v souvislosti s minimalistickou koupelnou hovoříme o funkčnosti, jde zejména o to, že bychom ji neměli zaplavit množstvím všelijakých masážních houbiček, kartáčků, svíček, kačenek a lahviček. Jestliže se bez těchto potřeb skutečně neobejdeme, měly by být dobře schované. Ani velké množství nábytku a dalších zařizovacích předmětů bránících ve svobodném pohybu nemá v minimalistické koupelně co pohledávat. Člověku by mělo být umožněno, pohodlně se zde umýt a upravit. Stejně tak snadná by měla být také údržba. K tomu podstatně přispívá například používání velkoformátových obkladů, jak na stěny, tak na podlahu. Minimalizuje se tím množství spár, v nichž se usazují nečistoty, a které je třeba pravidelně čistit.

Minimalistická neznamená neútulná 
Příznivci tradičního konzervativního interiéru zpravidla odmítají minimalistický design. Proč? Údajně pro jeho chladnou dokonalost a neútulnou střízlivost. Koupelnu v tomto designu si často představují jako šedivou místnost s obrovským zrcadlem, hranatým umyvadlem a stejně hranatou vanou, kde jediným dekorativním prvkem je nenápadná vázička s jedním květem na okraji této vany. 

Naproti tomu příznivci minimalistického designu nahlížejí na tuto „neútulnou střízlivost“ spíše jako na rafinovanou jednoduchost, která se smyslně snoubí právě s funkčností. Není pravda, že by minimalistická koupelna musela být nutně barevně homogenní. Kombinují se zde nejen barvy (i když podle odlišných zásad než je tomu v případě jiných stylů), ale i kovové prvky a geometrické tvary. Použití luxusních materiálů, jako je mramor, kámen nebo tropické dřeviny, metalických barev, lesklých ploch s kovovými efekty, to vše činí minimalistický interiér atraktivním. 

Lehkost a snadná údržba 
K harmonii tohoto typu interiéru přispívá hlavní myšlenka, která jej spojuje v jeden celek. Nejčastěji se jedná o barevnou provázanost obkladů na stěnách a podlaze, či o jednotný design použitých kovových doplňků. Co však člověk na minimalistickém koupelnovém interiéru, který mu dodává pocit lehkosti a svobody, v praktickém životě nejvíce ocení, to je jeho velmi snadná každodenní údržba.
 
Foto 1: http://www.digsdigs.com
Foto 2: http://www.kontrastblog.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze