Úvod

Jak věšet obrazy?

Řekni mi, jak máš pověšený obraz, a já ti povím, kdo jsi zač. Nejen podle motivu, autora a ceny obrazu poznáte, s kým máte tu čest. O povaze člověka vypovídá i způsob, jakým pověsí na stěnu obraz. Věště proto své obrazy tak, ať si neuříznete ostudu!


Věšení má více řešení
Když přijde řeč na věšení obrazů, většinu z Vás nejspíš napadne, vzít do ruky kladivo a hřebíček. Ne každý to však umí. Naštěstí není nutno volat hned souseda na pomoc, případně jít do chladničky pro led na ochlazení jednoho z nešikovných prstů. Existují také jiné možnosti, například samolepicí háčky, zavěšení obrázků lišty, nebo na šňůru. Záleží na Vás, pro kterou z možností se rozhodnete. Než se však do samotného věšení pustíte, doporučujeme Vám, abyste věnovali pozornost následujícím dobře míněným doporučením.

Než se do věšení pustíte
Než začnete provrtávat, případně pomocí samolepicích háčků oblepovat stěnu svého pokoje, dobře si promyslete celkovou kompozici. Zvažte, zda na inkriminované místo hodláte zavěsit pouze jeden obraz, nebo zde budete postupně vytvářet svou malou domácí galerii. 

Pokud jste se rozhodli vytvořit na stěně složitější uspořádání, než je zavěšení dvou tří obrazů vedle sebe nebo za sebou, nakreslete si svou ideu na kousek papíru. 

Jestliže potřebujete pomůcku, která se více blíží realitě, zhotovte si pomocný model. K tomu budete potřebovat stejný počet papírů jako obrazů, kousek tenké lepicí pásky a trošku představivosti. Papíry imitující obrazy provizorně připevníte na stěnu pomocí lepicí pásky. Své dílo si s odstupem několika metrů prohlédnete, případně zavoláte konzultanta. Pak provedete totéž s Vašimi obrazy – ty ovšem zavěsíte na háčky. 

Tip: Na bílou stěnu použijte barevné papíry, na barevnou postačí bílé. 

Klasici s kladivem
Klasici s kladivem v ruce neuznávají žádné jiné než tradiční řešení. Pakliže patříte do skupiny lidí, která s tímto nástrojem skutečně umí zacházet, není co namítat. Vždyť (nejen podle názoru kladivových klasiků) při použití této osvědčené metody hrozí podstatně menší nebezpečí, že obraz jednoho dne spadne na zem, než když sáhnete po adhezivních háčcích. Tip: Pokud si s kladivem v ruce příliš nevěříte, znovu použijte samolepicí pásku a vytvořte z ní na stěně kříž, který zabrání jejímu popraskání během zatloukání. 

Ženská vynalézavost
Víte, proč je tolik oblíbený ratanový nábytek? No, přeci protože se nemusí montovat. Jistě znáte ten pocit. Koupíte si něco nového domů a nemůžete se dočkat, až to bude sloužit svému účelu. Adhezivní háčky (pořídit lze buďto samolepicí, u kterých stačí pouze sloupnout kousek papírku a hned jsou připravené k použití, nebo takové, které musíte nejprve zahřát, a poté přitisknout ke stěně) se těší své oblibě z velmi podobného důvodu. Příslušnice něžného pohlaví nechtějí se vším žádat o radu muže kolem sebe, a proto vynalézají snadnější způsoby, jak ryze mužskou práci obejít. Věšení obrazů pomocí těchto háčků je toho věrným důkazem. Jednu nevýhodu však samolepicí háčky mají. Mohou se samovolně odlepit. 

Tip: Při nákupu vždy pečlivě zkontrolujte datum výroby. U samolepících háčků, které byly vyrobené déle než před 2 lety, může být lepidlo dávno zaschlé. Háčky na stěnu sice bez problémů připevníte, ale jakmile na ně pověsíte umělecké dílo, tak se všechno odlepí a spadne na zem. 

Obrazy můžete věšet také pomocí lišt a pevných provázků. Dřevěné, případně kovové lišty (podle toho, jaký materiál se více hodí do Vašeho interiéru) připevníte na stěnu. Na lištu pak zavěsíte obrázky, a to pomocí provázků, které provléknete kovovými háčky umístěnými na zadní straně obrázků. Tak ať se Vám dílko podaří! Pamatujte na to, že pověšené obrazy jsou Vaší vizitkou!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze