Úvod

Mýty o dřevostavbách: pojďme společně zbořit předsudky!

Dřevostavby jsou v posledních letech stále oblíbenější a jejich zastoupení v České republice tak nezastavitelně roste. S každým rokem vzniká stále více a více montovaných domů - v současné době mluvíme o 12 %. Přesto jsme oproti jiným zemím stále ještě pozadu - například v Rakousku nebo ve skandinávských zemích jsou dřevostavby zastoupeny až 70%.


Nejspíš je to tím, že spousta lidí stále zachovává k dřevostavbám určité předsudky. Kolem montovaných domů, které jsou vidinou zdravého ekologického bydlení, se šíří celá řada mýtů, jež mnoho lidí staví před dilema: dřevostavba nebo klasický zděný dům?! RD Rýmařov si dalo za cíl šířit osvětu a společně s vámi zbořit předsudky, které se k dřevostavbám pojí.

Mýtus: Dřevostavby mají vysoké tepelné ztráty
Jeden z nejčastějších mýtů se týká vysokého procenta tepelných ztrát a s ním neodmyslitelně spojené nutnosti investovat daleko více peněz do vytápění. Ačkoli je pravda, že materiály s větším objemem akumulují více tepla, i dřevo o větší tloušťce se může pyšnit vlastnostmi, že dokáže v sobě teplo zadržet a následně jej vypouštět. Pravdou je, že dřevostavbu oproti klasickému zděnému domu daleko rychleji vytopíte. Pokud se tedy chcete rychle zahřát - například když se vrátíte domů z venku a jste pořádně promrzlí - nebudete muset čekat, než se ohřejí stěny a teprve poté se začne ohřívat vzduch.

montovany dum

Mýtus: Dřevostavby mají vysoké riziko požáru
Jestli se dřevostavby s něčím potýkají opravdu často, pak je to předsudek týkající se jejich nízké požární odolnosti. Spousta lidí si totiž představí dřevo, které krásně hoří a mylná povídačka je rázem na světě. Ve skutečnosti se totiž není čeho obávat. V případě požáru by totiž došlo jen k ohoření slabé vrstvy na povrchu, přičemž konstrukce domu by zůstala v pořádku. Oproti tomu železobetonové konstrukce při požáru dostávají pořádně zabrat, vlivem tepla se rozpínají, a jakmile se požár uhasí, konstrukce se ve většině případů zhroutí. Bezpečné jsou například dřevostavby od RD Rýmařov, ty disponují sendvičovými panely, které jsou zaklopené sádrovláknitými deskami fermacell, jež mají vysokou odolnost proti požáru.

Mýtus: Dřevostavby mají malou životnost
Další mýtus týkající se dřevostaveb: velmi nízká životnost. Hodně lidí se domnívá, že se dřevostavby nevyplatí, protože dlouho nevydrží. Je pravda, že zděné stavby mají delší životnost nežli dřevostavby. I tak se ale tento typ staveb může pyšnit životností pohybující se v rozmezí od 100 do 150 let, což je rozhodně velké číslo. V každém případě hodně záleží na kvalitě provedení stavby a samozřejmě i na tom, jak se majitelé k domu chovají. To všechno je následným faktorem životnosti.

drevostavba

Mýtus: Dřevostavby neodolají škůdcům
Když se řekne dřevo, možná i vás okamžitě napadnou nejrůznější škůdci, kteří jej napadají. Nutno si ale uvědomit, že všelijací škůdci, kteří si rádi pochutnávají na dřevu, setrvávají pouze ve vlhkém dřevu. Dřevostavby Rýmařov si zakládají na kvalitě provedení, tudíž u nich nehrozí problémy s vlhkostí a tím pádem i obavy ze škůdců, kteří se pustí do dřeva, nejsou v tomto případě vůbec na místě.

Zdroj: RD Rýmařov
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze