Úvod

Na co nezapomenout při plánování rekonstrukce staršího domu?

Koupi staršího domu a jeho následnou rekonstrukci volí řada lidí s představou úspor v porovnání s koupí nebo objednávkou novostavby. I každá rekonstrukce staršího objektu je ale poměrně náročným projektem a ani jeho nejzákladnější parametry nelze popsat v krátkém a stručném článku jako je tento. Ani v nejmenším tak nejde o vyčerpávající popis všech bodů, na které by si měl každý, kdo se chystá na rekonstrukci, připravit. Přesto jsou to však body, které je třeba mít na paměti.


Buďte si vědomi limitů


Na rozdíl od situace, kdy s projektantem sednete k pomyslnému rýsovacímu prknu a začnete plánovat novostavbu, v případě rekonstrukce budete pravděpodobně muset dělat kompromisy dané původní konstrukcí domu.

Plány na výraznější úpravy mohou snadno narazit na limity, jejichž prolomení by bylo tak nákladné, že finanční nákladnost takového kroku může snadno smazat původně předpokládanou úsporu. Jakoukoliv rekonstrukci proto plánujte s rozmyslem. Pokud starší objekt kupujete, mějte o konkrétní podobě rekonstrukce jasno již před koupí, včetně rozpočtu.

Nezapomínejte na projektovou dokumentaci


Mnoho lidí zapomíná na to, že každý majitel domu má povinnost vlastnit aktuální projektovou dokumentaci. Jde o povinnost, která se v reálu příliš nedodržuje, to ale na věci nic nemění. Vyžadujte proto při koupi staršího domu také dokumentaci a v po rekonstrukci jí aktualizujte.



Specifika konkrétní stavby


Předtím, než se pustíte do rekonstrukce, ať již domu, který zdědíte, anebo toho, který si koupíte, seznamte se s jeho specifiky. To zahrnuje široké spektrum informací. Konkrétně může jít o ověření toho, zda nejde o objekt, jež je nějakým způsobem památkově chráněný, ujasnění si kdo vlastní přístupové cesty k němu, až po seznámení se se stavem techniky v podobě kotlů, topení, čerpadel ve studni apod.

Jak je na tom dům s energiemi?


Kontrola či ve většině případů spíše předělávka elektrických rozvodů je věc, kterou při rekonstrukci lidé většinou neopomínají. Současně je však potřeba zkontrolovat i elektroměr. Je u domu elektroměrový rozvaděč, který je uznáván vaším dodavatelem elektrické energie nebo bude třeba pořídit nový?

Zaostřeno na vodu


Velmi častým problémem jsou ty s vodou. Nemáme na mysli vodu, která teče z kohoutku v koupelně, ale tou dešťovou, která – pokud není z pozemku správně odvedena – zatéká pod základy a smáčí zdi domu. To vede k praskání zdí, vzniku plísní v interiéru a mnoha dalším problémům. Pokud bude třeba v tomto ohledu dům sanovat, je nutné náklady započítat do celkového rozpočtu pro rekonstrukci, samozřejmě již před jejím započetím.

Pokud ale k rekonstrukci přistoupíte zodpovědně, proběhne v soulady s vašimi původními představami a poté, co jí dokončíte, vám bude odměnou krásný pocit z nového domova. Vybírání nového vybavení domácnosti už je potom onou pověstnou třešničkou na dortu, kterou si již zaručeně užijete.


Zdroj obrázku 1: Andy Dean Photography / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Stokkete / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze