Úvod

Nádech severu ve Vašem interiéru

Líbí se Vám skandinávský design? Dovolte tedy Vašemu interiéru, aby se pěkně zhluboka nadechl chladného vzduchu severu. Vybavte jej jednoduchým stylovým nábytkem z neotřelé kombinace přírodních a syntetických materiálů a doplňky v zajímavých barevných odstínech!


Skandinávský design Vám nezevšední 
Skandinávský design se těší velké oblibě již po celá desetiletí, a to v mnoha zemích Evropy, ale ani vzdálenější státy zámoří nejsou výjimkou. Co je příčinou jeho neměnné popularity? V prvé řadě jednoduchost. Pod tímto označením si však v žádném případě nepředstavujte šedivou nudu! O její prevenci se s úspěchem starají designéři. Skandinávský nábytek je sice charakteristický svými jednoduchými liniemi, to však nevylučuje použití netradičních barevných kombinací, snoubení přírodních a umělých materiálů a velmi zajímavých detailů. 

Za zmínku stojí také doplňky, jejichž hlavním účelem je, vnést do interiéru trochu optimismu, kterého je na chladném nevlídném severu skutečně zapotřebí. Seveřané proto na větší plochy s oblibou volí světlé barvy, jako je například šedá, pískově žlutá, anebo modrá, jejichž pestrá mozaika vlastně připomíná pobřeží Severního moře. Barva těchto ploch rozzáří menší kousky nábytku a dekorativní předměty vyvedené v barvách, které někdy až překvapí svou odvážností. V konečném efektu však celkový interiér působí velmi harmonicky. A jen tak se Vám neokouká!

Kde nakoupíte
Vysoká životní úroveň Seveřanů je velkým viníkem toho, že tamější poskytované služby a zboží jsou pro nás velmi drahé. Pokud jste však zatoužili po tom, zařídit si svůj interiér (obývací pokoj, ložnici, či kuchyni) ve skandinávském duchu, věřte, že si to můžete klidně dovolit. Stylové kousky nábytku, stejně jako doplňky nakoupíte také u nás, a to za ceny, které si může dovolit i pracující člověk s průměrným měsíčním příjmem. Kam tedy vyrazit s košíkem nebo raději s kombíkem? 

Židle, stoly, postele, komody, skříně a skříňky, koberce a koberečky, ozdobné vázy, obrázky, textilní doplňky, světla, hodiny, nádobí a mnohé další výrobky vyrobené podle návrhů severských designérů pohodlně nakoupíte také v sítích obchůdků a obchodních řetězců, z nichž nejznámější je dům bytové kultury IKEA. Také zde se vyplatí využít sezónních výprodejů, díky nimž ušetříte tisíce korun. 

Funkčnost a nenáročnost 
Skandinávský design jako takový je charakteristický zejména svou funkčností a nenáročností na údržbu. V praxi to znamená, že když si zařídíte interiér v tomto duchu, ušetříte si mnoho práce, zejména pokud jde o utírání prachu a vytírání podlah. Dekorace zde nechybí, plně však respektuje zásady minimalismu, který je, jak jistě víte, známý absencí zbytečných příkras. Jednoduchý doplněk se v interiéru objevuje spíše jako symbol, který má člověka spíše inspirovat a rozvíjet jeho fantazii. K výrobě nábytku se používá především světlé dřevo, buď ve své naturální barevné podobě, nebo mořené širokou škálou odstínů, od jasně bílé, přes bordó až po modrou. Za zmínku stojí také plastový nábytek, vyvedený často až v šokujících svítivých barvách, nebo třeba v jasné červené. Tomuto typu nábytku to obvykle sluší ve společnosti jednobarevných huňatých koberců. 

Nábytek z přírodních i syntetických materiálů je velmi často kombinován s proutěnými doplňky, které vnáší do místnosti pohodového ducha. Pokud jde o textilní doplňky, zde se setkáváme s přírodními motivy, například s jednoduchým květinovým motivem, dále zde najdeme (nejčastěji jehličnaté) stromy a zvířata, jako jsou třeba sobi, losi, psi, nebo ryby. Tedy s kousky samotné severské přírody, které si Seveřané neuvěřitelně váží. 

Proužkované textilní doplňky se pyšní pestrou paletou barev. Od švédské červené a husté modré až po něžnou růžovou, fialkovou či žlutou. 

Foto: 
www.hotelfox.dk

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze