Úvod

Nepodceňte výběr dětské židle

Jakmile začne dítě sedět a chodit, je načase začít řešit jeho první dětskou židli. Existují zásady a pravidla pro výběr vhodné dětské židle a ty se dočtete v našem článku.


Víte, že…
dětská páteř se s růstem stále vyvíjí a kvalitní dětské židle jsou na to připravené. Není úplně jednoduché najít univerzální dětskou židli, jelikož batolata, malé děti a děti předškolního věku vyžadují od židle úplně něco jiného.

Židle k jídelnímu stolu
První židlí, kterou je potřeba pořídit je jídelní židlička. Ideální volbou je rostoucí jídelní židle, která se vždy přizpůsobí věku a potřebám dítěte. Kvalitní židličky se dají doplnit o sedák a mají polohovatelnou výšku sedadla a výšku opěrky nohou.


Díky své variabilitě je možné mít v jedné židličce sezení pro batolata i pro děti školního věku. Důležité při výběru je myslet na materiál, který se snadno omývá nebo pere a také na možnost rozebrání a omytí jednotlivých dílů jako je např. pult.

Jídelní židle nemusí sloužit nutně pouze k jídelnímu stolu a k jezení. Některé mají pultíky dostatečně prostorné pro kreslení nebo hraní.

Co nesmí jídelní židli chybět?
● omyvatelný materiál
● polohovatelné opěradlo
● pětibodové bezpečnostní pásy
● výškově nastavitelný pultík

Židle k psacímu stolu

U první dětské židle k psacímu stolu je nutné naučit dítě správně sedět. Se správný posedem pomůže kvalitní židle. Důležitá je správná výška sezení. Ta se odvíjí od výšky postavy a klíčového ergonomického požadavku, a to mít chodidla při sezení celou plochou pevně na podlaze a kolena musí svírat úhel cca 90 stupňů.

Pro lepší představu. Dítě vysoké 119 centimetrů potřebuje mít židli s výškou sezení maximálně 35 cm. Dalším důležitým prvkem je tvar a výška opěrky. Opěrka musí být prohnutá dopředu a spíše vertikálně hlavně v oblasti bederní páteře, tam je opora zad nejdůležitější. Dále pak horní část opěrky nesmí tlačit na záda dopředu, je to z důvodu, aby nedocházelo k zakulacování zad.

Pozor na kolečka
Ideální volbou je zvolit kolečka univerzální. Odpadnou vám pak starosti s tím, jestli musí židle stát na koberci nebo podlaze. Odborníci doporučují kolečka s tzv. automatickou brzdou. Ta se při dotížení sama zabrzdí a díky tomu se sníží riziko odjetí židle. Navíc kolečka s automatickou brzdou zabraňují hraní si se židlí jako jezdicí hračkou. Pravidla pro kolečka neplatí pouze pro dětské židle, ale také pro klasické kancelářské židle.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze