Úvod

Nepotřebujete zahradní altánek?

Trávíte rádi svůj volný čas vprostřed rozkvetlé zeleně Vaší krásné zahrady? Zlobí Vás však letošní počasí plné krátkých i dlouhých dešťových přeháněk? Schovejte se před nimi na nedalekou terasu nebo verandu. Nebo nepotřebujete náhodou spíše zahradní altánek?


Cestička k altánku známě se vine
Zahradní altánek je chloubou každé větší zahrady, kde si její majitel rád hraje s jejími jednotlivými zákoutími. Skalka, jezírko, stylová zahradní lavička, luxusní houpačka, zahradní domek, menší pergola, to už mám, tak proč bych si ještě nepořídil zahradní altánek? Tato kouzelná stavba však není žádná zbytečnost, ale celkem praktický a esteticky hodnotný domeček, kde můžete příjemně relaxovat i za letního deště. Je však třeba, vybudovat jej na tom správném místě, aby nenarušoval harmonii zahrady jako celku. (A aby Vám během práce a pohybu na zahradě nepřekážel. Když ho natěsnáte mezi zahradní zídku a živý plot tak, že kolem jen stěží projdete, natož projedete se sekačkou, moc radosti Vám asi dělat nebude.) Altán můžete umístit třeba pod vzrostlý strom, nebo volně do prostoru. Pamatujte na to, že je důležité, dodržet rozumnou vzdálenost od domu, aby vynikl! Od domu k altánku můžete udělat alespoň symbolickou cestičku z velkých plochých kamenů, která vytvoří přirozenou spojnici a zároveň přechod mezi oběma stavbami. Pokud jde o střechu, ta si zaslouží kvalitní izolaci. Myslete na to, že altánek stojí na zahradě po celý rok. 

Neudělejte si z něj kůlničku na dříví!
Krytý prostor umístěný vprostřed zahrady nás však může časem svádět k uložení dražší zahradní techniky. Na to pozor! Mezi zahradním domkem, boudou či kůlnou a altánkem existuje podstatný rozdíl. Altánek je vrcholným dílem zahradní architektury, které má esteticky povznést úroveň naší zahrady, nikoliv skladištěm nového a později i starého nářadí a harampádí. Znáte to, podáte čertovi prst, on chytne celou ruku. Jednou do altánku schováte před deštěm provzdušňovač trávníku nebo sekačku a za několik měsíců tam už nebude k hnutí. A to přeci nechcete! Nehledě na to, že zahradní altán je otevřený prostor, kam je z mnoha koutů zahrady velmi dobře vidět. Nejenže by se altánek plný věcí, které do něho nepatří, a nepořádku stal spíše ostudou Vaší zahrady, ale hrozí tu ještě další nebezpečí. Do prostoru, který je otevřený hned ze čtyř stran, má vlhkost celkem neomezený přístup. A netřeba dodávat, že koroze není právě tím nejlepším přítelem zahradního náčiní a mašinek! Kromě toho zahradní technika není zrovna laciná záležitost, a tak by se tento otevřený skanzen mohl v našich podmínkách stát i magnetem pro docela obyčejné zloděje. 

Romantika pod růžemi 
Raději se proto oddávejte romantice pod růžemi. Jestliže jste se vzhlédli v altánku porostlém romantickými růžemi, nezapomínejte na rčení o tom, že trpělivost růže přináší. Než Vaše pečlivě zasazené, zalévané a operovávané popínavé růže zahalí altánek do svých listů a květů, může to trvat několik let. Výsledek však bude stát za to. (Nedočkavcům lze doporučit akorát planou šípkovou růži, která roste rychleji. Ale není lepší, si trochu počkat? Pokud ovšem neholdujete divočejším zahrádkám v duchu holandských liberálních zahradníků. Tam se přirozeně mísí nejrůznější druhy rostlin a výsledný dojem je mnohdy úchvatný.) V pohodlném křesílku si ve Vašem altánku za zpěvu ptáků, šumění deště a omamně nasládlé vůně růží možná usnete jako Šípková Růženka. 

Kamarád nejen do deště
Zahradní altánek není kamarád pouze do deště. Také za horkých slunečních dní se jistě rádi schováte do stínu jeho střechy. Někteří majitelé zahrad si dokonce v altánku zařizují malý bar. S rodinou a přáteli si zde pak užívají příjemné letní posezení za osvěžení koktejlů s ovocem z vlastní zahrady. Venkovní gril či krb také není výjimkou. Pokud i Vy toužíte po elegantním úkrytu před rozmary počasí, zkuste to se zahradním altánkem!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze